A Facebooktól nem lehet szabadulni

Bizonyos telefonokról eltávolíthatatlan.

A Bloomberg számolt be arról, hogy Nick Winke, a Pacific northwest fotósa internetes fórumokat böngészve szembesült azzal a tapasztalattal, hogy többek nem tudták törölni az előtelepített Facebook appot.

Winke a Samsung egyik csúcsmodelljét használta, az Androidos Galaxy S8-ast. 2017-es megjelenése óta arra használta a Facebookot, hogy cuki cicás képeket osszon meg a sziamiaú márkájú dorombólójáról, ha már fotós, akkor tájképeket töltsön fel és persze a régi haverok cicás képeit nézegesse. Ha már.

Egy napon úgy döntött, hogy mégse szeretné tovább használni ezt a remek közösségi média appot, azonban a törlésre nem volt lehetőség. Egyedül a “disable” lehetőséget találta meg, bár fingja nem volt arról, hogy ez pontosan mit is jelenthet?

It just absolutely baffles me that if I wanted to completely get rid of Facebook that it essentially would still be on my phone, which brings up more questions

Can they still track your information, your location, or whatever else they do? We the consumer should have say in what we want and don’t want on our products.

A fogyasztók körében egyre nagyobb figyelem fordult a digitális jogaik és az adatbiztonság, személyes szféra védelme felé, amióta kiderült, hogy a Facebook a megkérdezésük és beleegyezésük nélkül megosztotta az adataikat 150 nagyvállalattal, különös adatgyűjtéseket és elemzéseket folytatott, sőtmitöbb a nem teljesen arra a célra gyűjtött adatokkal például a Cambridge Analytica választási kampányok során akár a választások eredményeit is befolyásolhatta.

Egyre többen kérdőjelezik meg azt az üzleti gyakorlatot, hogy a nagy gyártók keresztbe megkötött háttér megállapodásaik kapcsán megengedhetik-e, hogy olyan árukapcsolást kényszerítsenek a felhasználóikra, amit azok nem kértek magának a terméknek a megvásárlásakor és nincs lehetőségük eltávolítani egy nem kívánt mellékhatást.

A Facebook szóvivője szokás szerint mellébeszélt, kijelentette, hogy ők a legnagyobb közösségi hálózat, az, hogy előtelepítve megkapja a user az alkalmazásukat a nagyobb felhasználói elégedettséget szolgálja.

Nem ez volt a kérdés. Hanem hogy az elégedetlen felhasználók miért nem törölhetik azt a szart a gecibe?

Balwinder Singh, aki a közlekedési iparágban dolgozik Susquehanna városában az USA keleti részén rögtön a telefon megvásárlása után le akarta szedni, mert az üzenőfala tele volt negatív hírekkel, az emberek szerinte megőrülnek a közösségi média használata során.

It was affecting me emotionally and mentally.

Érzelmileg és mentálisan is érintette a sok baromság, ezért végleg meg akart szabadulni tőle. Nem sikerült.

Fogyasztóvédelmi csoportok évek óra vitatják, hogy az ilyen árukapcsolások egyáltalán titokban maradhatnának-e, ugyanis a Facebook nem hajlandó kiadni, hogy melyik vállalatokkal kötött hasonló szerződéseket. A Center of Digital Democracy szervezet elnökeként Jeff Chester ezt nyilatkozta:

It’s only recently that people have become to understand that these apps really power the spy in your pocket. Companies should be filing public documents on these deals, and Facebook should turn over public documents that show there is no data collection when the app is disabled.

Ezeknek a megállapodásoknak nyilvánosnak kellene lenniük, hogy a felhasználók tudják, mi mindent cipelnek a zsebükben. A Facebooknak pedig nyilvánossá kellene tennie, hogy ha már nem törölhető az app, akkor valóban nem folytat adatgyűjtést “disabled” módban, mert jelenleg néhány kimondott szón kívül erre nincs semmi érdemi biztosíték.

A Twitteren már többen azt írták, hogy ha a Samsung telefonjukról nem törölhetik saját akaratuk szerint a Facebookot, akkor inkább nem vesznek többé Samsung telefont.

Justin McMurry decemberben egész határozottan kikelt magából:

If I can’t delete it, this will be the last Samsung product I ever own.

Gopital Pandalai Bagalore-ból:

Been a Samsung customer for 10 years. Time to move on.

Az Apple telefonjain nincs előtelepítve a Facebook és nem is nagyon tervezik third-party appok előtelepítését. Az App Store-ból elérhetők, egyéni döntés alapján bárki felrakhatja és törölheti a Facebook, Google, Twitter appokat, de nem kötelező.

via Bloomberg

szerk: Az elmaradhatatlan interaktív csártunk elsőre lemaradt, de most pótlom: a Facebook az 52 hetes top 218 dolláros szintekről benézett 125 alá, jelenleg a 145 dolláros magasságokat karcolja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: