A havannai “hangtámadás”

Az amerikai külügyminisztérium ez év nyarának végén jelentette be, hogy a havannai nagykövetségükön dolgozó alkalmazottak közül majd kéttucatnyit azonosítatlan forrásból érkező támadás ért, amelynek folytán az áldozatok különböző mértékű egészégkárosodást szenvedtek. Washington, bár sem a támadók kilétét, sem a támadás módját illetően nem bocsátkozott részletekbe, a kubai kormányt tette felelőssé azért, mert az képtelen volt szavatolni a követségi dolgozók személyes biztonságát. Későbbi híradásokból az is kiderült, hogy a kanadai követség munkatársai közül legalább egy úgyszintén hasonló tünetekről számoltak be.

Az azóta eltelt pár hónap alatt, ha lehet, csak még inkább sűrűsödött a homály az incidens körül, amelyről jelen állás szerint két dolgot lehet tudni: 1. Valami történt 2. De hogy mi, azt a rosseb se tudja. Az alábbiakban ezért csak arra teszek kísérletet, hogy összefoglaljam azt a kevés információt, amit érdemes az ügyről tudni, kiegészítve a köréjük szőtt elméletek listájával, csökkenő valószínűségi sorrendben.

Mi az, amit tudni vélünk?

Amerikai minisztériumi források szerint a dolog 2016 novemberében, a Donald választási győzelme után kezdődött, az utolsó esetet pedig 2017 augusztusában regisztrálták. Az áldozatokon (összesen 24 fő), különféle kombinációkban a következő tüneteket diagnosztizálták: halláskárosodás, agykárosodás, fülzúgás szédülés, egyensúlyi problémák, látászavarok, fejfájás, kimerültség, kognitív képességek romlása, álmatlanság. A legfrissebb hírek szerint az alkalmazottak többsége felépült, néhányuknál azonban az agy fehérállományában olyan elváltozásokat találtak, amik amúgy jellemzően agyrázkódás során keletkeznek. Az érintett dolgozók emellett egybehangzóan számoltak be egy magas frekvenciájú, zúgó hangról, amelyet azonban különös módon otthonuk, vagy a környező hotelszobák csak bizonyos pontján hallottak, de pár méterre onnan a hanghatás megszűnt. Ezen beszámolók hatására az amerikai hivatalos kommunikáció és a sajtó is az eset nyilvánosságra kerülése óta “akusztikus támadásként” jellemezte az incidenst, bár ez a kifejezés később a washingtoni terminológiából kikopott és mostanra “különleges támadás”-ként hivatkoznak rá.

A State Department 2017 februárjában kezdett hivatalosan foglalkozni az üggyel. Márciusban reakcióképp két kubai diplomatát kiutasított és ezzel párhuzamosan az FBI és a kubai kormány külön-külön elkezdett vizsgálódni, kiderítendő a jelenség okát. Az FBI vizsgálata még tart, a kubaiak viszont a maguk részéről a sajátjukat lezárták (az eredményről ld. lejjebb). 2017 szeptemberében aztán döntés született a havannai követség létszámának jelentős megkurtításáról, a vízumkiadás felfüggesztéséről, illetve, biztos, ami biztos alapon Trump októberben 15 további kubai diplomatát utasított ki az Egyesült Államokból. Ezeken kívül még érdemes megemlíteni, hogy novemberben egy újabb esetet jelentettek a taskenti (Üzbegisztán) amerikai nagykövetségről, ahonnan két USAID munkatársat evakuáltak, miután azok a kubaiakhoz hasonló tüneteket tapasztaltak.

Az incidenssel kapcsolatos elméletek

Előrebocsátva, hogy a lenti teóriák egyike sem nyújt teljességgel megnyugtató magyarázatot, van, amelyik pár fokkal hihetőbb, mint a többi.

 1. Tömegpszichózis 
  A kubai kormány által felkért orvosi bizottság ezzel a verdikttel zárta le a saját vizsgálatát. A tömegpszichózis meglehetősen régóta ismert jelenség, a középkori vitustáncoktól egészen a XX. században alaposan dokumentált esetekig. Jellemzően zárt, stressznek kitett közösségekben üti fel a fejét, a leggyakoribb tünetek a fejfájás, szédülés és hányinger. Korábban ugyanerre a következtetésre jutottak mások is, megemlítve pl. egy 2001-es esetet: a nem sokkal korábban kitört anthraxpánik miatt az amerikai posta elkezdte besugározni a küldeményeket, megsemmisítendő bármilyen biológiai ágenst, ami a levelek közt lapulna. A besugárzást végző gépekkel dolgozók hamarosan testületileg kezdtek el panaszkodni rosszullétre – miközben hasonló eszközöket akkor már több mint egy évtizede használtak orvosi és gyógyászati készletek hasonló fertőtlenítésére anélkül, hogy hasonló jellegű problémák felmerültek volna, lévén az eljárás nem hagy maga mögött radioaktivitást.
  Az elmélet azonban, legyen bármilyen tetszetős, nyitva hagy pár kínzó kérdést. A tömegpszichózis ugyanis jellemzően gyors lefolyású, a tünetei viszonylag enyhék és gyorsan elmúlnak és nincs patologikus magyarázatuk – a havannai incidens ezzel szemben időben elnyújtva, részben súlyos szimptómákkal, és az áldozatok egy részénél tényleges egészségkárosodással járt. És ugyan könnyen lehet, hogy a komolyabb (és más, természetes eredetű) panaszokat a nagy izgalomban egyszerűen összemosták a többi tünettel, de az is lehet, hogy nem.
 2. Tücskök, bogarak
  A figyelem a kubai faunára akkor terelődött, amikor az amerikai hatóságok nyilvánosságra hoztak egy hangfelvételt (itt meg lehet hallgatni), amelynek tartalmát a követségi dolgozók nagy biztonsággal azonosították azzal a hanggal, amelyet korábban hallottak. Ez a ciripelés meglehetősen hasonlít a szigeten honos számos tücsök- és kabócafaj által kiadott hangokhoz. Ráadásul ezek az állatok tényleg elég lármásak tudnak lenni, különösen párzási időszakban. Az elmélet azonban több sebből is vérzik. Egyrészt ezek a jószágok hangosak ugyan, de annyira nem, hogy alapesetben halláskárosodást, vagy egyéb szervi panaszokat okozzanak, ahhoz legalább tucatnyinak kéne közvetlenül az ember fülénél muzsikálnia. Ráadásul, bár nem kételkedem a kubai kabócák ideológiai elkötelezettségében, de az azért elég valószínűtlen, hogy képesek kiválasztani a sok ember közül az imperialista beszivárgókat és csak őket zaklatni. A kubai fél egyébként kikérdezte a környéken lakó helyieket, de csak két potenciális további áldozatot talált, akik azonban mindketten jártak korábban orvosnál hallásproblémák miatt, látványos rovarpopulációt viszont nem találtak a közelben, amit meg lehetett volna gyanúsítani.
 3. Orosz hangfegyver
  A végére hagytam a legzaftosabbat, és nem véletlenül. Alapvetően háromféle alkalmazását különíthetjük el a hangfegyvereknek.
  a) Hallható hangtartomány. Számos olyan eszköz létezik, ami kitűnően alkalmas arra, hogy hanghatások által nemkívánatos egyéneket eltávolítsunk a célterületről. Az LRAD-típusú eszközöket használtak már tömegoszlatások során, szomáliai kalózok és észak-koreai halászok elriasztásához is – viszont ezeknek az eszközöknek van egy olyan, mindenki által könnyen észrevehető tulajdonsága, hogy… zajosak. Úgyhogy ezt a verziót nyugodtan kilőhetjük.
  b) Ultrahang. Nagyon magas frekvenciájú, (20 kHz+) hangok képesek fájdalmat és halláskárosodást előidézni, viszont egyrészt a hang levegőben való terjedési sajátosságai miatt lehetetlen kis helyre lokalizálni a hatását, másrészt ahhoz, hogy a fent említett súlyosabb tüneteket produkálja valaki, ahhoz egy erősítőkkel telerakott medencébe kéne hogy mártsa a fejét, amit a követségi munkatársak jó eséllyel nem tettek. Az ultrahang emellett a távolság növelésével (és levegőben) elég gyorsan veszít az amplitúdójából (ezt todományosan úgy hívják, hogy magas attenuációs koefficiens tényállása forog fenn), ezért meglehetősen körülményes akár a szomszéd szobából is megtámadni valakit vele, arról nem is beszélve, hogy az ehhez szükséges erősítők és egyéb berendezések is tekintélyes méretűek kellenek, hogy legyenek.
  c) Infrahang. Alacsony frekvenciájú hangok fegyverként való bevethetőségét már a vietnami háborúban is tesztelték, az elképzelések szerint a 7-8 Hz körüli hangok félelmet és feszültséget válthatnak ki a célpontban, ezért az amerikaiak helikopterről kibocsátott hanghullámokkal próbálták a vietkongokat kizökkenteni – az eredmények, ha voltak is, nem ismeretesek, későbbi kutatások azonban helyenként megerősíteni látszanak ezt a feltevést. Az viszont tény, hogy az ember belső szervei 12 Hz, vagy az alatti hangok esetén oszcillátorként működnek, és az infrahang által keltett rezonancia a fentiek mellett elvileg képes hányingert, hallucinációkat és hallási zavarokat is okozni, viszont ez egyrészt nem vág össze a havannai esetnél jelentett tünetegyüttessel, másrészt meg a “barna hanggal” kapcsolatosan végzett kísérletek sem feltétlenül igazolták vissza az infrahangok hatásosságát, ami jórészt megint a közvetítő közeg (a levegő) meglehetősen kotvány mivoltának köszönhető.

Szóval mindent összevetve azt ugyan különösebb elfogultság nélkül is fel lehet tételezni Grisáékról, hogy habozás nélkül megszegik a nemzetközi törvényeket, de azt már jóval nehezebben, hogy ugyanerre képesek a fizika törvényeivel kapcsolatban is. Hogy valójában mi a rejtély megoldása, azt jobb híján kénytelen vagyok a nyájas olvasó képzeletére bízni.

 

35 thoughts on “A havannai “hangtámadás”

 • December 8, 2017 at 10:13
  Permalink

  A hangfegyvernek (az ultrahang tartományban) van létező civil alkalmazás indikációja.
  Hangoskodó tinédzserektől lehetett megszabadítani a kocsma környékét egy alkalmazásban.
  Vagy csak felnőttek és átszoktak máshova.

  • December 8, 2017 at 10:42
   Permalink

   ja, volt valami ilyen, hogy tizenévesen még hallasz valamit, aztán elpunnyad a dobhártyád, és már nem hallod

   • December 8, 2017 at 10:48
    Permalink

    Bizony, a hallható frekvenciaplafon a korral csökken. Bölcsödésként még tisztán érted az egerek párbeszédeit, nyugdíjaséveidre viszont már szilárd a meggyőződésed, hogy minden rágcsáló néma.

    • December 8, 2017 at 13:28
     Permalink

     Dehogy. Addigra inkább már tudomást sem veszel a szemtelen mocsadékjairól.

   • December 8, 2017 at 10:49
    Permalink

    A felnőttek a nagyon magas, 15-16 kilohertz feletti hangokat például nem feltétlenül hallják.

    • December 8, 2017 at 11:32
     Permalink

     Nem feltétlenül a korral függ össze.
     Az evolúció nem volt arra felkészülve, hogy mondjuk 3000 év távlatában a gabona növekedésének hangját felcseréljük konstans 50-60 dB zajra, aztán nap közben 80+ dB-re, agybadugós kis fülhallgatókkal meg 110-120-ra, ami egy sugárhajtómű dallama.
     Nekem amúgy a sugárhajtómű is tetszik, de nem dugnám a fülembe.

     • December 8, 2017 at 11:35
      Permalink

      Én a gabonát se.

     • December 8, 2017 at 11:47
      Permalink

      csinos lehet, amikor kihajt

     • December 8, 2017 at 11:48
      Permalink

      ha jó irányba hajt ki

     • December 8, 2017 at 12:05
      Permalink

      ha rossz irányba, akkor behajt

     • December 8, 2017 at 12:06
      Permalink

      Jogos.

   • December 8, 2017 at 11:22
    Permalink

    Nekem van dobhártyám.
    Kettő is.
    A fül belső csillósejttjeinek degradálódása vezet hallásvesztéshez. Ez is egy érdekes dolog, mert Kodály a 3 kHz szávszélességű mono rádión úgy hallgatta az adást, hogy le tudta volna kottázni a magasabb szólamokat is.
    Az agy egy elég fura szerkezet, simán kipótolja a hangzást, aztán állsz tök süketül, hogy mit mond a szomszéd.

 • December 8, 2017 at 10:15
  Permalink

  Céges bulin voltak, és valamire rá kellett fogni a másnaposságot.

 • December 8, 2017 at 10:23
  Permalink

  Insert Aliens guy here

 • December 8, 2017 at 10:30
  Permalink

  Mikor még két házzal arrébb lakott egy zeneszerető, okos ember aki mániákus magnó bömböltető volt akkor nekem majdnem minden nap hangtámadást kellett elviselnem, Nyári Kálmán slágerek formájában. Átérzem a kínt. Hál’isten már elköltözött.

  • December 8, 2017 at 13:27
   Permalink

   Biztos, hogy elég mélyre ástad?

 • December 8, 2017 at 10:42
  Permalink

  Hangtámadás tipp #83:
  Nagy Feró és a Bikini ‘Hova lett’ c. lemezével végrehajtott hangtámadás kitűnően alkalmas az ablak alatt megbúvó nyugdíjas lehallgató-egységek hatástalanítására és elüldözésére. De tetszőleges norvég hörgőmetál együttessel is hasonló hatásfokot tudunk elérni.

  • December 8, 2017 at 10:42
   Permalink

   MINDEN ÚÚÚÚÚT

   • December 8, 2017 at 10:43
    Permalink

    FFS...

   • December 8, 2017 at 10:43
    Permalink

    akácosssúúút

   • December 8, 2017 at 13:27
    Permalink

    Kurvaélet.

 • December 8, 2017 at 10:43
  Permalink

  Jó kis konteós alapanyag.

  Először azt kéne tudni, hogy milyen sérüléseik vannak a fehérállományban. Ha különböző helyeken lévő állomány sérült, akkor az gyanúsan nem azonos forrásból származik. Lehet, hogy korábban szerezték (játszanak amerikai focit a követségen?) de csak most vették észre, amikor az orvosok belekukucskáltak az agyukba.

  Ami a tömegpszichózist illeti, sokszor kissé túl könnyen rámondjuk az ilyesmire, hogy csak egymást hülyítik a népek. A középkori bizarr táncok is történhettek mérgezés miatt:

  http://index.hu/tudomany/til/2017/11/26/anyarozs_latomas_boszorkanysag_gombafertozes_kenyer/

  • December 8, 2017 at 10:44
   Permalink

   Figyeljétek meg, a végén ki fog derülni, hogy megettek egy lappangó prionbetegségben szenvedő gyakornokot.

   • December 8, 2017 at 10:46
    Permalink

    Összeérnek a holdkompos szálak!

  • December 8, 2017 at 11:05
   Permalink

   valami agyi károsodásuk lett nekik, de elfelejtettem, miféle

   • December 8, 2017 at 11:18
    Permalink

    Kiknek?

    • December 8, 2017 at 11:46
     Permalink

     a diplomatáknak

     • December 8, 2017 at 11:55
      Permalink

      Öö… hát ja, károsodott az agyi fehérállományuk, arról beszélünk, te.

    • December 8, 2017 at 11:49
     Permalink

     Volt egy anyarozs járvány egy francia faluban az 50-es években.
     Egyes konteók szerint az USA folytatott le egy LSD kísérletet a szomszédos svájci gyógyszergyár közreműködésével.
     Na ezt is meg kéne írni.

     • December 8, 2017 at 12:02
      Permalink

      Az LSD-t is az anyarozsból nyerte ki Hoffmann, vagy szintetizálta belőle, nem?

 • December 8, 2017 at 10:48
  Permalink

  Szerintem én pont egy ilyen hangtámadás áldozata lettem.

  Zúg a fejem, hányingerem van és sípol a fülem.

  • December 8, 2017 at 10:51
   Permalink

   El kell terelned erről a figyelmedet! Ilyenkor jól jöhet, mondjuk egy polc lazúrozása.

   • December 8, 2017 at 10:52
    Permalink

    Hmm, most hogy mondod, van itthon egy elég gyorsan száradó festék…

 • December 8, 2017 at 14:51
  Permalink

  Ez inkább tűnik coil whinenak, mint tücsök vagy kabóca ciripelésnek. Elég bosszantó tud lenni, ráadásul nem mindenki hallja, magas frekvenciájának köszönhetően.

 • December 8, 2017 at 15:46
  Permalink

  Tök jól leírták a magas vérnyomás tüneteit. Meg kéne nézni a kávébeszállítót.

Comments are closed.

%d bloggers like this: