Gyömbéres-kurkumás tej

Ezt az italt egy kedves kis kávézóban ittam először, Bozen szívében, a Laubenek alatt. Caffe Seltz a hely neve, és három különlegessége van; az egyik a fekete croissant, amelyet (mint egész Déltirolban mindenütt) briósnak neveznek, ezért mostantól én is így fogom hívni. Szóval, van nekik ez a fekete briós, ami nagyon finom. A másik, hogy rengetegféle módon csinálnak kávét, ilyen pl. a tandem cappuccino, amely speciális, kettéosztott csészében foglal helyet; egyik felében normál cappuccino, másikban mogyoró- vagy csokoládéhab.

 

Latte goloso-t, azaz (szabad fordításban) ínyenc tejet csak akkor kérj, ha éppen a kútban van az inzulinszinted, mert ha ezt kéred (a kissé együgyű, de nagyon aranyos) pincértől, akkor eléd szerválnak fél liternyi tejeskávét, tetején tejszínhabbal, csokiöntettel, szórással, és estig nem eszel.

 

 

A harmadik különlegesség, hogy a kávézó egy kútra épült. Ez a kút valaha régen a tanácsházát szolgálta ki. A századok elteltével az épületek funkciója is átalakult, átépítették őket. A kávézó kialakításakor a kutat biztonsági üveglappal fedték le, és lámpákat helyeztek el az alján, így mindenki megcsodálhatja azt a kb. két méternyi, kiszáradt üreget, ami maradt belőle.

Rendes déltiroliként évek óta szokásom, hogy déltiroli módra reggelizem. Ez így néz ki; briós (meleges, foszlósan, lehetőleg napfényíz baracklekvárral töltve, a tetején roppanós, aranybarna cukorszórással), cappuccino, finoman krémes, vastag habbal, és egy pohár frissen facsart narancslé.

 

Ha pedig könnyű felüdülésként vágysz egy finom kávéra, mondjuk ebéd után, annak is megadhatod a módját.

 

Szívesen járok ide. Szeretem a kávét, még jobban, ha különleges.

Amikor legutóbb betértem, akkor fedeztem fel az itallapon a meleg gyömbéres-kurkumás tejet. Tejszínhabbal.

Én szeretek mindent kipróbálni, nemrég egy orchideatenyészetben ettem citromos-sütőtökös rizottót, és minden vágyam, hogy megkóstoljam a hákarl-t (rothasztott cápa) Meg hideg is volt, vágytam egy kis melegségre, hát rendeltem egyet. Az utolsó fekete brióssal egyetemben.

A tej meg is érkezett, lágyan sárgállott, párás melege bevonta az üvegpohár falát, tetején gyengéden ringatta a friss tejszínből készült habot. A fekete brióson roppant a fehér szórócukor, és langymeleg volt.

Kicsit félve nyúltam a tejhez, nem vagyok gyömbérbarát, a kurkumáról meg nem tudtam, miféle rokonságban van az uborkával (ha egyáltalán) Kellemes meglepetés volt, selymesen finoman csusszant le a torkomon, csepp kis csípős pikantériát hagyva az ízlelőbimbóimon, pont annyit, hogy ne bóduljak el az érzéki finomságtól. Tökéletesen kiegészítették egymást a brióssal.

Mivel nem utazom minden áldott nap Bozenbe, valahogy meg kellett oldanom az élményt magamnak idehazulra.

Az a fajta ember vagyok, aki nemcsak kávézni, de teázni is szeret. És itt találtam rá a megoldásra. A Pompadour teagyártó ugyanis nemrég forgalomba hozta a gyömbéres-kurkumás teát. Az ellenségeimnek sem ajánlom, viszont a kedvenc sárga tejem elkészítéséhez tökéletes.

 

Persze, nem úgy megy, hogy felforralod a tejet, aztán bele a filtert, és hadd szóljon. Én úgy csinálom, hogy kevés vizet forralok, abban kiáztatom a filtert, közben felmelegítem a tejet, majd ebbe beleburítom a sűrű kurkumateát. Finom. És sárga.

Akinek ez így túl horror, itt egy eredeti, olasz recept:

– negyed kiskanálnyi őrölt kurkuma

– negyed kiskanálnyi őrölt kardamom

– nyolcad kiskanálnyi őrölt feketebors

– nyolcad kiskanálnyi vanília

– csipet őrölt gyömbér

– csipet őrölt szegfűszeg

– csipet őrölt pirospaprika

– ízlés szerint méz

– bögre (240 ml) tej

 

Keverd össze a fűszereket. Tedd fel melegedni a tejet. Amikor már meleg, add hozzá a mézet és a vaníliát. Kevergesd, amíg fel nem oldódik. Adj hozzá a fűszerkeverékből egy kanálkányit, és addig keverd, amíg az ízek el nem vegyülnek. Melegen szervírozd és élvezd. Kitűnő téli ital.

Kedves egészségetekre!

75 thoughts on “Gyömbéres-kurkumás tej

  • December 8, 2017 at 08:39
    Permalink

    Ha arra járok bepróbálom, de most még maradok a kotyogóssal főzött kávénál. Be is pityizáltam belőle vagy hármat. Reggelt jót.

  • December 8, 2017 at 08:49
    Permalink

    A kurkuma, kardamom, bors, gyömbér, szegfűszeg elég jól működik.
    El kell csak hagyni a tejet, a mézet, hozzáadni csillagánizst, fél kiló marha hátszínt és friss bazsalikomot, hoppá, ez a Phó.

  • December 8, 2017 at 08:49
    Permalink

    nehéz ezt így elképzelni. de megkóstolnám. 🙂
    azért a baracklekváros briós kicsit nyálcsorgatós volt így reggeli előtt…

  • December 8, 2017 at 08:50
    Permalink

    1, capuccinóhoz mogyorókrém? csokoládékrém??? brrr!
    2, inzulinban szegény embernek ne ajánlj cukorban gazdag dolgot, mert abból lesz a hiperglikémiás kóma, aztán viheted a sürgősségre, mert nem tartasz magadnál inzulinfecskendőt
    3, egyáltalán, reggelire édeset? nem vagyunk mi franciák!

      • December 8, 2017 at 08:55
        Permalink

        Ennyi erővel kanalazhatok magamba kakaóport is.

        • December 8, 2017 at 08:58
          Permalink

          Nem teljesen.
          Most csak gondolj bele: fogsz két körtét, elnegyedeled hosszában, kicsumázod, nagyon kevés vajon körbeforgatod, épp csak kapjon színt, aztán kis méz, ráreszelsz ilyen csokit, két csepp citrom az illata miatt… szerinted hogy fogadják?
          Egy 20-25 dekás sztékkel eléggé adja.

          • December 8, 2017 at 09:50
            Permalink

            Fúj. Körte.

          • December 8, 2017 at 09:53
            Permalink

            Almával is működik.
            A karamellizálás a lényeg.
            Keserű belül sejthéjasokból tudja kihozni a legrosszabbat, mandarinnal, narancs vagy pláne grapefruit társaságában nem szabad kipróbálni.

          • December 8, 2017 at 09:54
            Permalink

            Almát is utálom. Én minden gyümölcsöt utálok, kivéve, ha apám csinálja, mert ő két kiló krumpli társaságában fekteti egy fél disznó mellé, egy hektoliter sörben.

        • December 8, 2017 at 08:59
          Permalink

          Mert nem szoktál? Én, ha tehetem uzsonnára mindig bekanalazok úgy féldobozzal, jól csúszik.

          • December 8, 2017 at 09:02
            Permalink

            Hét kis testvérkénkkel éldegéltünk boldogan egy cipősdobozban. Egy gonosz autós kirakott minket egy fagyos téli estén a háromszámjegyű út mentén, nem volt tejünk, bekanalaztuk a maradék cukrozott kakaóport és mindmeghaltunk.
            Besüvített a szél.

          • December 8, 2017 at 09:03
            Permalink

            már megint hétfő van

          • December 8, 2017 at 09:03
            Permalink

            #everydayismonday

          • December 8, 2017 at 09:15
            Permalink

            gyerekkoromban mindig ettem a nyuszist kanállal

          • December 8, 2017 at 09:02
            Permalink

            A haladók őrölt fahéjjal csinálják.

          • December 8, 2017 at 09:03
            Permalink

            a szerecsendiótól még be is tépsz

          • December 8, 2017 at 09:03
            Permalink

            Szerencsedió.

          • December 8, 2017 at 09:04
            Permalink

            Szembesültem vele gólyaavatón, ahogy pár lány elfogyasztott némi mennyiséget.

          • December 8, 2017 at 09:35
            Permalink

            én is úgy szoktam. utána iszok rá tejet és ugrálok.

          • December 8, 2017 at 19:55
            Permalink

            me_irl

      • December 8, 2017 at 09:14
        Permalink

        nekem a narancsos-mandulás a kedvenc a Lindtből. az valami isteni fini. régen inkább tejcsokit ettem, de mostanában rászoktam erre

          • December 8, 2017 at 09:39
            Permalink

            90-est még nem ettem. na majd kipróbálom 🙂

          • December 8, 2017 at 09:48
            Permalink

            A Lindt nagyon drága. A diszkont közértekben van 80-90%-os azok is teljesen jók, de féláron.
            Ugyanolyan természetesen nevelt környezetből jönnek, azokat próbáld ki először.
            Egy kocka csoki is nagyon jól tud esni.

          • December 8, 2017 at 09:52
            Permalink

            sokszor elég is egy kocka. csak az íze miatt

          • December 8, 2017 at 09:55
            Permalink

            Évente fogyasztok el nagyjából egy tábla csokit. 🙂

          • December 8, 2017 at 09:58
            Permalink

            én a sütit szeretem

          • December 8, 2017 at 19:04
            Permalink

            Csak 1 kocka maradhat
            vagy az sem 🙂

          • December 8, 2017 at 19:40
            Permalink

            az már minek? 🙂

    • December 8, 2017 at 09:41
      Permalink

      1. Csak egy magyar beszél így a semmit be nem vevő gyomrával
      2. Nem vagyok orvos
      3. Eleinte nekem is fura volt, de most már jólesik.

  • December 8, 2017 at 09:21
    Permalink

    A reggeli posztokat limitálni kellene maximum öt sorosra.
    Leöntöttem magam a reggeli kávémmal
    😩

    • December 8, 2017 at 09:25
      Permalink

      🙂 Jóvót?

      • December 8, 2017 at 09:29
        Permalink

        Pont ahogy elképzeltem.

        • December 8, 2017 at 09:29
          Permalink

          Sosem hitték el, hogy tényleg pucér lánysegget másoltam fénymásolón.

          • December 8, 2017 at 09:33
            Permalink

            wut

          • December 8, 2017 at 09:37
            Permalink

            Hát van egy a3-as fénymásoló, van hozzá kódod, félrenézel, ráül egy lány a gépre, megnyomja a gombot, kijön egy seggfotó és nevettek.
            Ez ilyen irodista izé volt évvégi bulikon.
            Ne mondjátok, hogy csak velem történt, mert menten magamba roskadok.

          • December 8, 2017 at 09:39
            Permalink

            ha valakit meglátok, hogy ráül a fénymásolóra, leverem mint vak a poharat. ahhoz drága volt.

          • December 8, 2017 at 09:42
            Permalink

            Ha azért belegondolsz volt elég komoly anyag a nagyvállalati fénymásolókban. Cipeltük le lépcsőn, leejtettük és még utána is működött.
            A ráülést simán kibírta.
            Ja várjámá, leverés van?
            Akkor ez nem velem történt, hanem egy barátommal.

          • December 8, 2017 at 09:49
            Permalink

            tudom, van itt egy mellettem. az is nehéz, de akkor sem szék vagy kanapé. meg nem hiszem, hogy a garancia fedezi.

          • December 8, 2017 at 09:39
            Permalink

            Nálunk Xeroxok voltak. Kártyás-AD-s autentikációval. Sosem működött, szóval esélyünk sem volt.

          • December 8, 2017 at 09:40
            Permalink

            Régen minden jobb volt.
            El kellett volna tennem a seggfotókat?
            Az idő kerekét már nem forgathatjuk vissza.

          • December 8, 2017 at 09:41
            Permalink

            Hibáztál.

          • December 8, 2017 at 09:44
            Permalink

            Dehogy. A vállalati bulik lényege pont az volt, hogy ebből nem lesz másnap gond, jót nevettünk. Ment a papírdarálóba.

          • December 8, 2017 at 09:56
            Permalink

            biztos mert szőrös segg volt

    • December 8, 2017 at 09:38
      Permalink

      Előbb igyunk valamit.

      • December 8, 2017 at 09:40
        Permalink

        Kizárt. Soha nem iszom ma többé.

        • December 8, 2017 at 09:41
          Permalink

          sok vizet pedig kéne :))

          • December 8, 2017 at 09:50
            Permalink

            Faszé’ iszol annyit, édeskisfiam?

          • December 8, 2017 at 09:51
            Permalink

            Muszájból.

          • December 8, 2017 at 12:18
            Permalink

            :)))

          • December 8, 2017 at 09:52
            Permalink

            buksisimi :)))

        • December 8, 2017 at 09:43
          Permalink

          Vizet, sima csapvizet, sokat, néha kis narancslevet.

        • December 8, 2017 at 09:50
          Permalink

          menj el futni. másnaposságra használ. persze lehet, hogy hánysz közben, de utána jobban leszel.

          • December 8, 2017 at 09:51
            Permalink

            Ennyi erővel csattogjon ki a budira, jó mélyen lenyúl > utána meg alszik. 🙂

          • December 8, 2017 at 09:52
            Permalink

            de attól még a közérzeted szar marad. a futástól meg javul. addig kell futni, amíg megizzadsz + kb 10 perc. eléggé rendbe hozza az embert – legalábbis engem.

          • December 8, 2017 at 10:02
            Permalink

            súlyos esedben nem működik, mert eleve nincs a gyomorban, csak epe
            viszont a legapróbb falat étel percek alatt visszatér

          • December 8, 2017 at 09:52
            Permalink

            Mozdulni is alig bír, baszod.

          • December 8, 2017 at 09:53
            Permalink

            az nem kifogás.

        • December 8, 2017 at 10:13
          Permalink

          Pedig kutya harapást szőrével (tartja a mondás) ami szerintem, orbitális
          nagy faszság, mert ilyenkor ugye annyira kívánja az ember szervezete a
          cuccot, mint mondjuk a tökön rúgást. Próbáltam nem jött be, de legalább utána úgy okádtam mint a lakodalmas kutya.

          • December 8, 2017 at 10:16
            Permalink

            Az a lényeg.

      • December 8, 2017 at 10:04
        Permalink

        Bögre zsír.

        • December 8, 2017 at 10:05
          Permalink

          Langyos libazsír.

        • December 8, 2017 at 10:11
          Permalink

          Szigorúan mangalicából.

          • December 8, 2017 at 10:16
            Permalink

            Annyira azért nem flancolok, nekem jó lapályból is.

        • December 8, 2017 at 19:54
          Permalink

          Csak mondom, hogy a mongoloknál használt olajat főzés után szokás meginni.

          • December 9, 2017 at 09:18
            Permalink

            Hmm, az de jó lehet.

    • December 8, 2017 at 09:39
      Permalink

      Bocsánatkérő e-maileket írtál már?

      • December 8, 2017 at 09:42
        Permalink

        Majdnem elmozdultam már a gyógyszeresdobozig.

    • December 8, 2017 at 12:13
      Permalink

      majd ha átküldted a kompromittáló fotókat

Comments are closed.

%d bloggers like this: