HOLDKOMP

Kis lépés ez az árnyékos oldalon…

CuccokGasztro

Ittál-e már tökből sört?

Seattle-ben idén októberben rendezték meg a tizenharmadik töksör-fesztivált. Maga a műfaj nem újdonság, már jó ideje főznek pumpkin ale-eket, ráadásul miután létezik hússal, ropival, miegyébbel összefőzött sör is, a sima tökön már meg sem lepődünk. A rendezvényen ötven főzde teszi tiszteletét, van, aki külön töksörre specializálódott, és van, aki egy kicsit túl is tolja ezt a tök-témát: az Elysian idén egy kilencszáz kilós tököt használt hordónak. A rettenetes méretű zöldséget Joel Holland termelte külön a sörhöz. A dolog ezután már elég egyszerű: bele kell vágni egy csapot alulra, vágni egy lyukat a tetejére, és megtölteni sörrel – csakhogy a tök fala körülbelül harminc centi vastag, a tökhordó fedele meg van vagy negyven kiló. Amikor először próbáltak tökből sört inni, a sörnek tökíze lett – milyen meglepő –, úgyhogy azóta megpörkölik a belsejét, hogy kevésbé legyen intenzív az íze.

HOLDKOMP