A katakombák titkai I.

A katakomba az egy hasznos dolog. Misét lehet benne tartani; halottakat eltárolni szebb időkre; eltévedni benne, hogy aztán a rohadó hullánkkal ijesztegessük az oda betévedőket; moziba lehet benne menni; és bort lehet lopni a szomszédból.

 

Kezdjük a borlopással, mert az a legkevésbé érdekes ijesztő

Párizsba beszökött az ősz, valamint néhány tolvaj, akik tavaly augusztusban a francia szenátus épületének otthont adó Luxembourg Garden melletti telken befúrtak a borospincébe. A rendőrség szerint a furfangos banda tagjai először a katakombákba hatoltak le, a sok elrejtett/elfalazott lejárat közül az egyiken. A nem szívbajos alakok ezek után végigosontak a sok koponya és csont között a sötét alagutakon, nem tartva a denevérektől, nyírfapohókoktól és vérszívó sirályhojszáktól, mialatt fagyos szél lebegtette a hajukat (a tolvajokét, nem a hojszákét), és a telehold fényében, kísértetek jajszavától kísérve, átfúrták a katakomba falát, hogy aztán kényelmesen eltulajdonítsanak 300 palacknyi, igen értékes bort, amivel aztán ugyanarra, amerről jöttek, angolosan távozhassanak, némi franciás keccsel elegyítve. Szegény Rejtő Jenő, ha élne, isteni novellát kanyarintott volna belőle, így viszont csak a tulajdonosok kanyarintottak pár kacskaringós káromkodást, ugyanis a palackok értéke egyenként volt 500 és 1000 euró között. Szegény, szegény rendőrség nagyon tehetetlen, és mi se láttunk semmit innen, a Holdról, pedig nagyon törtük a fejünket, miközben valami igen finom bort iszogattunk. Állítólag francia.

 

Tizenhárom éve már, tehát valószínűleg semmi köze a bortolvajokhoz, de 2004-ben a rendőrség egy komplett mozira bukkant a katakombákban. A mozi üléseit a sziklákba vájták. Volt ott még bár, egy kis ebédlősarok, pihenőszoba – mindehhez elektromosság, és telefonvonalak is, összesen három. A szép az egészben, hogy a komplexum megközelítésekor érzékelők kapcsoltak be, amelyet aztán felvételről játszottak be némi dühös kutyaugatást. Végül is, ha valaki olyan bátor, hogy a sötétben, halottak közt mászkál, az egészen biztosan összefossa magát pár ebtől.

A cucc felfedezése után a rendőrök szakértőket hívtak, hogy meg tudják állapítani, honnan kapja az egész rendszer az áramot. Mire azonban visszatértek, a vezetékeket és telefonvonalakat elvágták, és csak egy cetli várta őket a padlón, “Ne cherchez pas!”, azaz: ne kutassatok utánunk.

Pedig milyen jó volt innen nézni az Amerika Kapitány filmeket…

 

Mielőtt valaki azonban azt hiszi, hogy a párizsi katakombák csupán mozizás, lazulás, borozgatás, és egyéb léhaságok céljából lettek létrehozva, és nekiindulna a haverokkal, sajnos ki kell ábrándítanom mindenkit.

A katakombák (legális, és fizetős) bejárata 

 

Ez a kedélyes, mintegy 300 km hosszú alagútrendszer egy kőbányából lett kialakítva. A tizennyolcadik század második felében, amikorra Párizs már nagyon terjeszkedni kezdett, zsúfolttá váltak a köztemetők, és a halottak súlyos egészségügyi kockázatot jelentettek, ezért aztán szépen lehordták őket ide, mintegy hatmillió ember maradványait, szóval a dolog eltarthatott egy darabig. A csontokat szépen elrendezték, és bájos díszítőelemként koponyákat helyeztek el közéjük.

Francia nyelvű felirat, jelentése: Magdaléna cintermének pesszáriuma

 

A katakombáknak ma ugyan csak egy része látogatható, de a fenti két példából simán látszik, hogy ez nem mindenkit izgat. Ennek aztán gyakran rossz vége lesz.

Tavaly nyáron mentőkutyák segítségével sikerült megmenteni azt a két középiskolást, akik három napig keveregtek az alagútrendszerben, és a kihűlés határán voltak. Odalent az állandó hőmérséklet 15 fok, nem nehéz hamar rosszul lenni. Ha ehhez jön a sötétség, meg a csontok, és lefogy az okosteló aksija, hogy már csontis szelfit se tudsz készíteni, és a beszart haverod is folyamatosan járatja a pofáját, könnyen a kimerülés szélére juthatsz. Viszont nagypapa korodban mesélheted a sztorit, aminek hallatán az unokáid majd összenéznek, és a homlokukat böködik, hogy megint agymenése van a vén hülyének.

Ezeknek a srácoknak viszont legalább van esélyük, hogy nagypapák legyenek.

 

Annak a férfinak azonban, akinek elejtett, penészes és megviselt videokameráját a kilencvenes években találta meg egy kirándulócsoport, valószínűleg nem volt esélye a menekülésre.

A férfi, akinek a nevét és kilétét nem tudni, csak úgy írja le magát, hogy “katafil”, azaz egy olyan gyaggyant, aki katakombákban szeret mászkálni. A videó alapján eltéved a járatokban, majd bepánikol, a földre ejti a kamerát (egyetlen fényforrását), és elmenekül.

A videó sok gyanúra adott okot. Egyesek szerint csak hoax, hasonlóan a Blair Witch Projecthez, azaz megrendezett színjáték, amely aztán Francis Freedland rendező féltudományos halloweeni dokumentumfilmjének (Scariest Places On Earth) alapjául szolgálhatott. Ha ugyanis a férfi, mint azt a videón is állítja, gyakorlott katafil, azaz odalent mászkáló, az azt jelenti, hogy ismeri a járatokat, és aligha ijed meg egy kupac csonttól.

Ugyanakkor a videó elemzői állítják, hogy többről lehet szó. A szalag digitálisan feldolgozott verzióján különös hangok, zörejek hallhatóak, és a falakon rejtélyes jelek válnak kivehetővé.

Lehet, hogy az ismeretlen férfi olyasmire bukkant, amit nem lett volna szabad látnia?

 

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Volt egy másik faszi is, most meg nem keresem, az kb. 20 méterre a kijárattól döntött úgy szabad akaratából, hogy inkább találkozik Szent Péterrel és kilehelte a lelkét. Eltévedt picit és nem tudta merre a kiút. Éjjel egyedül a katakombában.
  Cseppet sem lehetett rémisztő szomjan halni pár nap reménytelen bolyongás után.

  • The Winter Soldier ⭐

   Indian Joe, a Tom Sawyerben.

 • Bernard Black

  nézem a videót is, ha van tényleg kurvaijesztő hely a földön, hát ez az. nem a graffitik és nem is a csontok miatt, hanem ott vagy a halál faszában egy világváros alatt, simán lezuhanhatsz-kihűlhetsz-stb, ráadásul valaki egy mozit rendez be odalenn.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   A mozi egy nagy ötlet pedig. Garantáltan sötét van és iszonyat jó az akusztika.

   • Bernard Black

    kéne egy poll, hogy mit néznél meg odalenn. én a bátor kis kenyérpirítót

    • Ziles Gizi

     Én a kis vakondot abban a bizonyos kék nadrágban.

     • vau

      Egy fokkal komolyabb drámai fordulatok vannak benne és picit erősebb sztorivezetés, mint az Amerika Kapitányban.

     • Ziles Gizi

      Remek! Elvihetsz rá.

     • The Winter Soldier ⭐

    • The Winter Soldier ⭐

     Amerika Kapitányt!

   • Ziles Gizi

    Noir filmeket nézni. Hatalmas lenne.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Nem tudom, említettem-e már, hogy kinek is van menő Film Noir napszemcsije?
     Persol, ahogy illik.
     https://uploads.disquscdn.com/images/582f072efc09f0da6a61e2530e60d4aa00d925e99f43bd5cd8a49d216d100cab.png

     • Ziles Gizi

      Alig várom a garázs vásárt!

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Van egy limitált edísönös farmeros Ray-Ban, azt senki nem merte vállalni. Nem szeretnéd?
      https://uploads.disquscdn.com/images/2d1a5c983a527e8815240c46b99f66d0389b15d94ad93010a0fbf08e2d666bcd.png

     • Ziles Gizi

      Hát én inkább olyan pinkes vagyok ez meg inkább Martens-bakancsos 🙂 De vagány nagyon!

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Fából van az egész, ilyen rétegelt lemez, szerintem valami juharféle lehet és arra raktak farmer szövetet. Egész buggyant koncepció, kézműves az egész. 😀

     • Bernard Black

      szerintem menő.
      de én majdnem vettem egyszer egy farmermarkolatos – micartás – kis fixet is.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Na jó, de ez nem majdnem.
      Itt van a napszemcsiknek ácsolt házioltárom tündöklő üdvöskéjeként.

     • Bernard Black

      ilyenkor érzem azt, hogy nem vagyok teljesen hülye a vitrinemmel

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      v-i-t-r-i-n???

     • Bernard Black

      jóoké, de van plüssdisznóm is

     • Ziles Gizi

      De csak akkor ha telebasztad kis nippekkel. Azok cukik!

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A lapostévék tetején nem áll meg a porcelán agár és a csipketerítő.
      Régen MINDEN jobb volt.
      🙁

     • Bernard Black

      hát van benne egy viking sakkfigura replikája, egy jó nagy darab füstkvarc, egy ametiszt és úgy negyven kés. ja, meg az ünnepi órám.

     • Ziles Gizi

      Legalább az óra alá tegyél egy kis horgolást.

     • 

      elég nehezen látnál vele a katakombában

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Kék lencsés, onnantól nem mindegy?
      Legalább csinosan dögöljek megfele.

  • The Winter Soldier ⭐

   Komolyan ennyire ijesztő?

   • Bernard Black

    leginkább érthetetlen.

    egyébként a graffitik közül sok útmutatásnak tűnik, ha az embernek ez megvan, csak nem hal meg, de elég kínos lenne eltévedni azért mégis.

    • Gab

     Apró probléma, hogy elég érthetetlen nyelven íródtak fel. Csak ide merem beírni, hogy egy ilyen helyen ismertem meg egy nagyon csinos lányt, egy goa partyn, lassan 20 éve. Vagy több.

     • Bernard Black

      vannak azok az ábrák, hogy négyfele valami és egy pötty, feltételezem, hogy az elágazásnál a pötty irányába célszerű menni. a kérdés már csak az, hogy a szerző a pokol kapujához igazít útba, vagy egy kellemes bisztróhoz, ahol beaujolaist lehet kortyolgatni.

     • Gab

      No, fedje a múlt jótékony homálya. Lehet majd beküldöm vau-nak, hétfői lehangoló posztra.

     • Bernard Black

      küldheted nekem is. bernard@holdkomp.rocks

      provokáljátok ki minél többen, hogy leírjam a mailcímem, mert teljesen indokolatlan jó érzéssel tölt el, hogy leírom a .rocks végződést, ami persze arra jó csak, hogy senki ne tudja megjegyezni.

     • Gab

      No, igyunk egy újabb poharacskával!

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A bozsólé novó kettő napig jó, utána már nem. Globális légi flottákat mozgatnak, hogy mindenhová eljusson a friss, üde bor, aztán bachatod.

 • 

  Palacsinta volt ma, lekváros, délutánra.
  És amikor ezen elgondolkoztam, akkor arra jutottam, hogy
  I can always tell when the snow approaches, because that is when my pank aches.

  • egyedi

   én túróst ennék. citromost

   • 

    Ebben nagyon hasonlítunk, de sajnos túró nem volt kéznél.

    • Bernard Black

     maradt a sima citromos palacsinta mazsolával?

     • egyedi

      mazsola nem kell bele

     • 

      Akkor a mazsolásakat majd én megeszem.

     • egyedi

      oké. ez jó osztozkodás

     • Gab

      Mazsolát előző este viszkibe kell áztatni, csak úgy jó.

     • Ziles Gizi

      A mazsoláknak öregember arcuk van 🙁

     • Gab

      Unokahúgom szerint “rohad szölő, pfúúj”.

     • The Winter Soldier ⭐

      Minél ráncosabb a mazsola, annál édesebb a gyümölcs! Mondta a szkilla az Ice Age valamennyiben a lajhárnagymamának.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Tegyük hozzá, hogy a legértékesebb tokaji szőlőszem a töppedt mazsola, ami még nem csípett meg a fagy.

     • The Winter Soldier ⭐

      Ilyen szépen még sose mondta senki, hogy szereti a grannypornót.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Ez hülyeség.
      Amikor beleszórod a babkonzervbe és ráhalmozod spagettire, a rárakott tejföl alatt már nem is látszik.

     • The Winter Soldier ⭐

      Atyaúristen!

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Jóvanna, én is voltam fiatal.

     • Gab

      Igazi ínyenc vagy:)

     • Bernard Black

      és hol a ketchup?!

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nem volt otthon. Elég csóré háztartás vezettünk egyetemistaként.
      A történetben szereplő trabantajtó és Marx Tőke kötete csak a véletlenek sajátos együttállása lehetett.

     • Ziles Gizi

      Az angus mellett.

     • egyedi

      meg kell enni a szőlőt, és kész

     • Gab

      Az úgy túl egyszerű:)

     • egyedi

      néha a legegyszerűbb a legjobb

     • Ziles Gizi

      Lófaszt. Csinálni belőle pálinkát.

     • Gab

      Szerelmem!:)

     • Ziles Gizi

      Jó, de lófaszoztam, úgy is? 🙂

     • Gab

      Akinek a szőlőről egyből az alkohol jut eszébe, annak MINDENT megbocsájtunk:)

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A grappa talán a legborzalmasabb dolog amit valaha ittam.
      És ez nagy szó.

     • Ziles Gizi

      🙁

     • egyedi

      azt inkább szilvából

     • 

      túró nélkül? olyat nem szoktunk.

     • Bernard Black

      pedig lehet, hogy jó. nem valószínű, de az is bátor ember volt, aki először kóstolt tejet

     • egyedi

      én szoktam citrom tortát csinálni. annak a krémje jó lenne palacsintába

     • 

      fagylaltból is a citromos a legjobb, tehát nincs kizárva
      majd egyszer, ha nagyon unatkozom és kalandvágyó kedvemben vagyok, akkor bepróbálom

     • Bernard Black

      a pisztáciás ÉS a citromos is a legjobb

     • 

      szerencsére az utóbbi néhány évben újra lehet kapni pisztáciát
      valahogy hosszú évekig nem láttam, gyermekkorom után

     • Bernard Black

      ide vezet az, hogy túlzásba visszük a Bud Spencer-rajongást

     • Ziles Gizi

      Szentendrén ettem először életemben pisztácia fagyit. Gyönyörű zöld volt és nagyon finom.

    • egyedi

     hát igen, arra készülni kell

  • The Winter Soldier ⭐

   Ó. Sütök is!

 • Bernard Black

  meg hogy a picsába nem térképezték még fel ezt az egész izét barlangászok?

  • 

   Félnek lemenni.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   A Rue de la Morgue után fordulj kettőt balra. Én így képzelném el.
   https://uploads.disquscdn.com/images/7c57106c9fed9f86f87ea12a8a657e1928efd037e561ee7dcb6563931292afba.png

   • The Winter Soldier ⭐

    Te is így szoktad, mi?

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Nekem van Ariadném, ő segít ha az élet labirintusába vesznék elfele. 🙂

     • Ziles Gizi

      Hát, rossz nyelvek szerint egy bizonyos Thészeusznak nem tett jót Ariadne. Tehát csak óvatosan a hölggyel!

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nem kell mindent elhinni a rossz nyelveknek. Pletykás vénasszonyok mindég is károgtak. Aztán hollókká váltak hogy kivájják a holtak szemeit.
      Ariadné a fonalával kivezetett a sötét bolyongásból, Minotaurusz pedig fel lett hentelve és mindenki megmenekült.
      Mint egy Bruce Willis filmben.

     • The Winter Soldier ⭐

      Pont fordítva. Théseus úgy otthagyta Ariadnét Naxos szigetén, mint eb a sarát!

     • Ziles Gizi

      Mert egy fasz volt. De Ariadné megátkozta és nem húzta fel a fehér vitorlát ezért apja a tengerbe ölte magát 🙁

     • The Winter Soldier ⭐

      Théseus nem volt fasz, valami szarság miatt elfelejtette a csaj telefonszámát, vagy mi volt. Persze, ez nem mentség.

     • Ziles Gizi

      Maradjunk annyiban, hogy egy izomagyú hős volt.

   • Gab

    Edgar Allan Poe
    A MORGUE UTCAI KETTŐS GYILKOSSÁG
    http://mek.oszk.hu/00400/00463/00463.htm

    • The Winter Soldier ⭐

     Az mondjuk még Poe-tól is erős volt.

     • Bernard Black

      ugyan már, az egy hordó malvázia szerintem ütősebb volt, meg a tell-tale heart is. ez egy szép kis detektívtörténet, de vannak furábbak.

     • The Winter Soldier ⭐

      Fú, a hordó amontillado…. na hallod…

     • Bernard Black

      amontillado, tényleg. 🙂

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Az orángutános nekem régi nagy kedvenc sztorim, középsuliban szedtük fel, valami helyettesítős ofő órán jött be egy korábbi pilóta srác gyakszi tanár és befosatott mindenkit. 🙂

     • Gab

      Ugyan már, és a Kút és az Inga?:)

     • The Winter Soldier ⭐

      Az meg kurva unalmas.

     • Bernard Black

      Arthur Gordon Pym? Arról ráadásul írtam valami olyat, ami a te asztalod rendszerint.
      http://holdkomp.hu/richard-parker/

     • Gab

      Az meg túl hosszú lesz:)

    • 

     Milyen klassz Vincent Price filmeket forgattak a könyveiből, amiknek aztán szinte semmi közük nem volt a forráshoz.

     • Gab

      Szerintem Poe megfilmesíthetetlen. Olyan lassan, lágyan és finoman adagolni a félelmet nem lehet mozgó képen.

 • vau

  Paudits Bélára.

  • Ziles Gizi

   Ő még velünk van?

   • vau

    Velem ugyan nincs!!!

    • Bernard Black

     persze, mert épp itt vasalja a lepedőket.

    • Ziles Gizi

     Jó, de te különc vagy.

  • The Winter Soldier ⭐

   Viggóra.

   • Gábor Birtok

    Már egyáltalán nem jössz a 4-re?

    • Do1grothy, a Vörös Cipellős

     Nehezen, ha bannoltak.

     • Gábor Birtok

      Pfff. Az végleges ilyenkor?

     • Do1grothy, a Vörös Cipellős

      Nem mindig. Kit hogy.

    • The Winter Soldier ⭐

     Nem. Ki is tiltottak, meg elegem van belőlük.

 • Ziles Gizi

  Határozottan furcsa szokásaik vannak a franciáknak.

  • R2#metoo

   Mocskos férgek akiket az elsők között fog félreállítani a galaktikus forradalmi néptanács!!!

   • Gab

    “Eszement semmirekellők csürhélye, akiket először fog falhoz állítani a forradalom.” (Galaxis Útikalauz Stopposoknak)

    • R2#metoo

     Alkalmaztam az asztrálparaszt saját kézikönyvem 🙂
     Nem estem pánickba 😀

     • Gab

      Ó, gondolom a törölköződ is mindig vállon van:)

     • R2#metoo

      A pörköltszaft mindig a helyén kell legyen 🙂

  • 

   milyük nem furcsa, mégis?

   • Ziles Gizi

    A bagettel határozottan elvagyok.

    • 

     oké, a croissanttal én is elég sűrűn meg tudok barátkozni

    • Bernard Black

     én a sajttal meg a vörösborral vagyok kibékülve

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A franciákkal nem vagyok kibékülve.
      Gyorsétterem a Carrefourban, így mondom: kérek egy halat (sersé le fam vulevu alec moá poásszon). Kishölgy így néz a kasszánál: ez hülye, nem beszél francia. Mondom jó, akkor asé lö böff. És kaptam egy 20 dekás nyersre sütött marhahús húspogácsát.

     • 

      sajtot a hollandok is tudnak, meg vörösbort sem a frankok találták ki szerintem, a fehérjük meg szar

  • Gab

   Csigazabálók?:)

   • Ziles Gizi

    Kulinárisan rendben vannak.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Nizzában a Promenade des Anglais volt életem kulináris mélypontja. Ott ettem a legszarabb kaját a legrosszabb savanyú borral, talán a legdrágábban utcai beülősben. No more.
     Pedig amúgy szeretem Nizzát, onnan 100 méterre teljesen rendben volt.

    • R2#metoo

     A B-KA-POD device csípőből kúrná föl az eladási listákat….ott.

    • 

     Igazából a francia konyha is olyan, mint a brit kekszek (amiket a múltkor már kibeszéltünk, szintén egy teljesen másról szóló cikk alatt): annyira azért nem fasza, mint amennyire nagyra vannak vele.

  • R2#metoo

   A condom fetish a legvisszataszítóbb perverziólyuk a számomra.
   Mocskos flansziák!!!!

%d bloggers like this: