A leszart vakond

Egy nap, amikor a vakond kidugta a fejét….

… hogy megnézze, felkelt-e már a nap, furcsa dolog történt. Egy hengeres, barna, leginkább kolbászra emlékeztető dolog landolt a fején.

– Ilyen szemtelenséget! – mérgelődött a vakond. – Ki csinált a fejemre?

De, mivel rövidlátó volt, nem látta, ki volt a tettes.

– Te csináltál a fejemre? – kérdezte a galambtól, aki éppen arra szállt?

– Én? Dehogyis – felelte a galamb. – Én így csinálok!

Azzal egy fehér placsnit nyomott a vakond orra elé, beterítve annak jobb lábát.

Így indul a mese, amelyben az ártatlan, és mit sem sejtő vakondot telibecsinálja egy titokzatos állat, ő pedig ezen joggal mérgelődve, elindul megkeresni a tettest. Útja során különböző állatokkal akad össze, és mindtől megkérdezi, hogy ők nyomták-e a kupacot a fejére.

Az összes állat tagad, és bizonyságul a vakond orra alá nyomnak…

… ami különböző reakciókat vált ki belőle. A lócitromok csaknem agyonnyomják, a kecskebogyók elbűvölik, a tehénnél kifejezetten hálás, hogy nem az csinált a fejére…

… míg a nyúl, és a disznó ürüléke, hát bizony, nem lesznek a kedvencei.

Azonban bármilyen segítőkészek is a farm állatai, a tettes személyéhez végül két döglégy viszi közelebb, akik kis kóstolgatás után megállapítják, hogy ez bizony kutyaszar – és a vakond ennek hallatán szörnyű bosszút áll.

A könyv 1989-ben íródott,  és egy Werner Holzwarth nevű úr alkotása. Világsiker lett, több nyelvre is lefordították. A kisgyerekek kimondottan szeretik.

Ismerős családnál, akiknek vendéglőjük volt, a legkisebb lány folyamatosan szorulással küzdött, akkor javasoltam az anyjának, hogy vegyék meg neki ezt a könyvet.

Hamar haladást értünk el, a pici szerette a könyvet, szívesebben és könnyebben ment vécére. A könyvet fellógattuk a vendéglő konyhájában, lévén a legközelebb a személyzeti/főnöki vécéhez, és csak azt nem értettük, miért kél lába a nap legkülönfélébb időpontjaiban. Kis kérdezősködés után kiderült, hogy a személyzet közül többen is azzal jártak vécére… Amikor megkérdeztük, miért, vállvonogatva így feleltek:

– Tényleg segít.

Az eredeti, német nyelvű videó.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!