A negyedik dimenzió és a holtterek

A héten szóba került a visszapillantó tükröt kiváltó kamera, ügyesek a mérnökök, örüljünk együtt.

De miért keverem ide az időt? Mondjuk az életetek-életünk múlhat rajta.
Gyakori baleset ok, hogy egy kocsi(motoros, biciklis, gyalogos) a  teherautó holtterében nem látszott. Ez közhely, mindenki tudja, mégis mindennap megtörténik. Mit lehet ezen ragozni?

Teherkocsiban egyes holtterek “látásához” idő kell, pár-néhány  másodperc, és tisztázni lehet. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy  sávváltás előtt lassítok vagy gyorsítok, közben a tükörben és az ablakon át nézve eltűnő, majd felbukkanó kocsi mutatja, hogy nincs ott semmi.
Micsoda rutin. Tényleg? Mi van, ha tükörben és az ablakon keresztül sem látszik semmi mellettem lassítva és gyorsítva sem. Lehet a holttérben valami? Mondjuk autópályán előzéskor, vagy a nagykörúti forgalomban.
Bizony lehet. Hogy fordulhat ez elő, mi okozza?

Az árnyékban autózás, szó szerint, lehet naptól, széltől, esőtől. Ez az  a szituáció, amikor a kisautó oldalirányú erős széltől vagy napsütés  miatt folyamatosan a nagy mellett megy avval szinkronban, együtt  lassítva-gyorsítva. Nem éri meg a kényelem a veszélyt, jusson  eszetekbe, ha akaratlanul is ilyen helyzetben találjátok magatokat.  Aranyszabály, ha sem a sofőrt, sem a tükrét nem látod, akkor és addig a holtterében vagy.

Az sem mindegy, hogy a nagy tükrét honnan látod. Egy másik veszélyes holttérben ragadás, amikor egy kereszteződéshez vagy kanyarhoz közeledve folyamatosan együtt lassulva az A oszlop – szélvédő plexi – tükrök hármasától nem látod a sofőrt. Érdemes erre is figyelni. Maga a tükör is kitakar a látómezőből, sokáig el lehet bújni amögé is.

Utoljára hagyom a teljesen láthatatlan holtteret, ahova a nyergesek  pilótái csak odaképzelik az utoljára a tükrükben látott pillanatot. Ez  pedig a kanyarodáskori, a külső íven a pótkocsi mellett van. Első  ránézésre nem tűnik veszélyesnek, hiszen elhagyja éppen azt a teret, de viszont a pót hátsó sarka ott “kaszál”. Nem jó ötlet megpróbálni ott kislisszolni. A belső ív sem életbiztosítás, bár azt a panorámatükrök így-úgy mutatják.

Jöjjenek a kamerák, addig is óvatosan és nem bambulni.

Vasárnapra egy “no worries” :

HOLDKOMP