A sikoltó múmia

III. Ramszeszt meggyilkolták. Ilyesmi a legjobb családban is előfordul.

A dolog tulajdonképpen egy pofonegyszerű képleten alapult. Az öreg szaros nem akar eltakarodni az útból saját magától, viszont rengeteg a pénze és hatalma. Egy anya pedig bármit megtenne a fiáért. Így gondolkodott Tiye fáraóné is, amikor kifőzte kedves férje láb alóli eltételét, annak érdekében, hogy az ő fia, Pentawer herceg kerüljön a trónra. Az összeesküvésben részt vett egy rakat magas rangú hivatalnok és miegyéb is.

III. Ramszesz több mint 31 év uralkodás után jutott le az alvilág bírái elé. Hogy milyen módon, az sokáig kérdéses volt az egyiptológusok körében, de végül pont egy itteni déltiroli tudósmókus oldotta meg a rejtélyt 2012-ben, amikor egy CT-vizsgálat során arra jutott, hogy a sok kötés nem azért van a múmia nyakán, mert olyan kurva hideg volt a sírboltban, hanem mert egy ritka ronda, gerincig hatoló vágást óhajtottak vele álcázni. A balzsamozók, akik a sálnyi kötést feltekerték a felség nyakára, egy Hórusz-szemet is elrejtettek a vágásban, hogy annak mielőbbi gyógyulását segítsék. A túlvilágon a halottnak szüksége lehet a hangjára, márpedig elmetélt hangszálakkal nehézségekbe ütközik elmagyarázni Ozirisznak, hogy deaznemisúgyvolt, amikor a halott szívét mérlegre teszik egy toll ellenében. (Ha a szív nehezebb volt, mint a toll, akkor kacsa, mert úszik a vízen, tehát kőből is lehet hidat építeni, azaz boszorkány.) Na, ilyenkor kell Hórusz szeme.

Harmincegy év szép, hosszú idő. Így gondolhatta ezt Tiye királyné, aki gondos anya volt, és nagyon szerette volna, ha nem a főfeleség, Iszet fia jut a trónra, hanem az övé. Így hát szervezkedni kezdett. Nem tudom, mire fel, mert harmincegy év Ramónnak sem csak arra volt elég, hogy csatázzon és építkezzen, többek között a gyönyörű Medinet Habu-i templomot, hanem hogy sokasodjon, szaporodjon, és betöltse a földet. Két felesége mellett akadt néhány háremhölgye is, gyermekeinek listája meg ez;

 • IV. Ramszesz,
 • VI. Ramszesz,
 • VIII. Ramszesz,
 • Amonherkhopsef,
 • Haemuaszet,
 • Meriamon,
 • Meriatum,
 • Montuherkhopsef,
 • Paréherwenemef,
 • Pentawer,
 • Duatentopet
 • … és még sokan mások

Mindegy. Tiye tizenkilencre lapot húzott, Ramoncito meghalt, az összeesküvők közül pedig valaki köpött. Így esett, hogy a bekövetkező bírósági tárgyalások során nagyon gyorsan harmincnyolc embert ítéltek halálra, köztük Tiyét, és a fiát, Pentawert is. Néhány elítélt ott a helyszínen öngyilkos lehetett. Megengedték nekik.

Nem tudom, mi a kellemesebb; ha kivégzik az embert, vagy ha öngyilkos lehet, én maradok a fejmasszázsnál. Tiyének és fiának nem volt sok lehetősége, a biztos az, hogy meghaltak ők is.

Amikor egy Gaston Maspero nevű kíváncsi kacsa 1886-ban megtalálta a fentebbi kép szereplőjét, egy kis fejvakargatás következett be egyiptológiai körökben. Azért a mumifikálásnak mégis megvannak a maga kis fogásai, a fentebbi szerencsétlen flótás pedig valahogy fura volt. A testen nem voltak védő amulettek, mi több, kecskebőrbe tekerték, ami kábé olyasmi, mint muszlimnak a disznó. Tisztátalan dolog.

És az arckifejezése. Az okosok rögtön előálltak a magyarázattal; ezt az embert élve mumifikálták!

Ennek kicsit ellentmondott ugyan, hogy az illető agyát, és egyéb belső szerveit eltávolították, tehát ez kábé lehetetlen. Igaz, eleinte úgy tűnt, hogy benne hagyták a cuccot, de a későbbi korok vizsgálatai kiderítették, hogy ki lett zsigerelve, ahogy azt kell egy jólnevelt múmia esetében.

A következő magyarázat az volt; ezt az embert élve megmérgezték!

Végül idén februárban kicsit alaposabban is megnézték a múmiát, és vagy bevallotta, vagy kiverték belőle, hogy akasztás által halt meg. A megnyomorodott gégefő, és a nyakon található kis szövetszálak és horzsolásnyomok erre utalnak. Aztán ezt meg már vagy maga csinálta a jóember, vagy segítettek neki, mindenesetre a DNS-vizsgálat ekkorra már kiderítette azt is, hogy rokonok Ramónnal, valszeg apa és fia.

Elvágott torokért akasztott torok. Igazi istenítélet.

Ja, Ramón az egyik nagylábujját is elveszítette, amikor az összeesküvők rátámadtak. Valószínűleg fejszével vágták le neki. Ezenfelül volt meg pár sérülés a testén, amik ugyancsak a halálakor keletkeztek. Vagyis alaposan nekimentek a gyilkosai.

Nyugodjon békében, tényleg szépeket építtetett.

Medinet Habu

HOLDKOMP