A skótok a Szaharából származnak

És ezért isznak, mint a homok. De viccet félre, a DSN-kutatás furcsa eredményt mutat.

Skócia DNS-e projekt, amelyet az edinburgh-i egyetem professzora, dr. Jim Wilson vezet, több mint ezer skót DNS-ét vizsgálta meg az elmúlt négy hónapban. Célja, hogy kiderítsék a skót nép genetikai gyökereit.

A projekt négy új férfiági vonalat fedezett fel, amely tíz férfi közül egyben fordulnak elő. Valamint az is kiderült, hogy a színész Tom Conti, rokona Bonaparte Napóleonnak. Mindkettejük DNS-e tartalmazza az M34 markert, amely szaracén eredetű.

A projekt kiderítette továbbá, hogy a skót nép körülbelül 100 különféle apai leszármazási ággal büszkélkedhet, Európából és azon túl. A női vérvonal nagyjából 150-féle származást egyesít magában, ezek között van európai, afrikai és ázsiai eredetű.

De miért ez a genetikai sokszínűség?

Évezredeken át nem lehetett ennél nyugatabbra vándorolni. Sok vándorlás ért véget Skóciában.

A DSN-vizsgálatokból az is kiderült, hogy a skótok több mint 1%-a a szaharai sivatagi népek, a berberek és a tuaregek leszármazottai. Ez a vérvonal több mint 5600 éves.

De hogy a pokolba kerülnek tuaregek Skóciába?

Először nem akartam a hinni a szememnek. Azt mondtam, ez lehetetlen. Aztán utánajártam, és megtudtam, hogy a tuareg DNS Spanyolországon át jutott fel északra, a mór hódítás révén. Majd pedig elérkezett az atlanti partokhoz, el Franciaország határába, és onnan Skóciába.

Alistair Moffat számára, aki a The British: A Genetic Journey mű szerzője, ezek a felfedezések szenzációs horderővel bírnak.

Köztudott, hogy Septimus Severus császár a valaha volt legnagyobb offenzívát indította az akkor Skóciát lakó törzsekkel szemben. Negyvenezer légionáriusával és segédcsapatokkal küzdött a harcias Maetatae törzs ellen.

A római történészek, majd később Szt. Kolumba történetírója, Adomnán, harcias, fékezhetetlen népként írják le a Maetatae népet. Ezek után azonban nyomuk veszett. Többé nem esett róluk említés.

Most ismét előkerültek. Egy jellegzetes markert nagy csoportosulásban találtunk meg Sterling és Ochil körül – ez volt a Maetatae törzs otthona.

Királyi DNS jelenlétét fedezték fel a Stewart vezetéknevű alanyok több mint 15%-ában. Ők egyenes leszármazottai az egykori királyoknak.

És hogy kis pikantéria is legyen a dologban; Fred McAulay komikus a szépen csengő  vezetékneve ellenére sem viking származású, hanem valószínűleg egy, a Hebridákra hurcolt rabszolga leszármazottja, aki alighanem intim viszonyba keveredett a gazdája feleségével.

HOLDKOMP