A SpaceX műholdas internet szolgáltatása 2020 közepétől lehet elérhető

Elon Musk űrvállalata, a SpaceX 2019. május 23-án indította útjára az első kísérleti műholdjait, azóta a US Air Force Resource Laboratory közreműködésével tesztelik.

A héten a hetvenedik International Astronautical Congress eseményen jelentette be Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke és operatív főnöke az kereskedelmi internet szolgáltatás indulásának várható időpontját.

Elon Musk maga is részt vett a legutóbbi tesztekben, egy Twitter üzenetet küldött a Starlink hálózatán keresztül.

A Falcon 9 rakétákkal 60 db apró műholdat lehet LEO (alacsony orrbitális) pályára állítani, az Egyesült Államok részleges lefedettségéhez 400, a közepes szolgáltatási szinthez 800 műholdra van szükség. Ez azt jelenti, hogy jövő év közepéig még kilenc további indítással kezdetét veheti a kereskedelmi célú próbaüzem, a globális lefedettséghez újabb 24 fellövés szükséges a további tesztekhez szükséges adatátvitel biztosítására. A végső cél az eredetileg tervezett 12000 helyett már a 30000 műholdból álló hálózat.

A légierő turbólégcsavaros C-12 teherszállítóin végzett tesztek során a biztató 610 Mbps (megabit per másodperc) átviteli sebességet érték el, további optimalizálással a végső cél minden felhasználó számára 1 Gbps (gigabit per másodperc) sebesség biztosítása.

Korábban is léteztek már műholdas internet megoldások, ezeknek a legnagyobb hátránya a jelentős, 600 ms környéki késleltetés volt, ami ezeket alkalmatlanná tette például videokonferenciák vagy akár online játékok céljaira. A késleltetés oka a geoszinkron pálya magassága, a rádióhullámok terjedési sebességéből adódóan a késleltetés a távolsággal arányos. Ebből a szempontból a LEO pálya lényegesen használhatóbb, a Starlink várható késleltetési értékei 25 ms nagyságrendjébe eshetnek, ami versenyképes a kábel szolgáltatók 8-20 ms késleltetésével.

Ugyan egyelőre még nem jelent meg hivatalos adat az árazásról, a hírek szerint 80 dollár lehet a korlátlan internet hozzáférés havidíja. Ez töredéke a mostani műholdas internet áraknak.

A teljes globális lefedettségre persze még éveket kell várni, de mivel a Pentagon is beszállt a finanszírozásba, a rádiófrekvenciák elosztásáért felelős  International Telecommunication Union valószínűleg nem fog akadályokat gördíteni az engedélyeztetés útjába.