A Szent Grál nyomában

Három jelentősebb relikviája van a judeokeresztény világnak:

  • A Végzet Lándzsája, amivel a római Longinus megbökte Jézust. Ez Bizáncba került, aztán a német-rómaiakhoz, végül még Hitler is megszerezte. Sokra ment vele. Legyőzhetetlenséget ad. Láttuk.
  • A Frigyláda. A történetét feldolgozták sokan, nem is mennék bele. Négy verzióján vitatkoznak. Az egyik, hogy oda rejtették Salamon temploma alá és ott is van, csak jól elrejtve. A másik, hogy amikor a babiloniak fosztogattak, magukkal vitték. A harmadik, hogy amikor a rómaiak fosztogattak, ők vitték magukkal. A negyedik szerint Sába királynőjéhez került, tévedésből a másolat helyett az eredetit küldték el és azóta is ott van, a mai Etiópiában. Ez utóbbira bizonyíték is van, egyetlen szerzetes őrzi egy ősi templomban, de annyira, hogy ő maga sem láthatja. Mert hétszer fényesebb a Napnál és a Napba se nézünk. 2009-ben Etiópia ortodox főpapja is megerősítette.
  • A Szent Grál. Erről is több feldolgozás, értelmezés készült. Láthattuk Indiana Jones történetét az utolsó kereszteslovaggal, a Monty Python Gyalog galoppban, legutóbb Dan Brown azt találta, hogy nem is tárgy hanem személy volt, pontosabban Krisztus vérvonala.

Na de kanyarodjunk vissza kicsit időben és nézzük csak meg, hol tűnik fel a Grál sztori alaposabban kidolgozva? Sir Thomas Mallory Arthur királynak és vitézeinek, a Kerek asztal Lovagjainak históriája című művében. Aggasztó részletességgel fejti ki hogyan is keresték a Grált a lovagok. Megannyi varázslattal, szerelmi szállal és drámával.
Feltűnik benne egy hely, ahová a Grál került, úgy írta le Camelot.
És innentől kezdhetünk is gyanakodni, mert tudni kell, hogy Sir Thomas egy rablólovag volt, elhajtotta mások jószágát, talpig páncélban kardozott, ahogy az illik.
Nyilvánvaló elírásról lehet szó, azt akarhatta írni, hogy Camel toe, ami tevepatát jelent. Vonjuk le a logikus következtetést: a Grál nem lehet máshol, mint ahol tevék vannak. És hol vannak tevék? Afrikában. És mi van még Afrikában? A Frigyláda.
De legyünk megértők, elírta hát elírta, hiszen egy olyan bazi nagy fémkesztyűben ti sem tudnátok rendesen számítózni.

HOLDKOMP