A vég kezdete

A Harley-Davidson elektromos kerékpárral lép piacra.

Nem lesz olcsó.

Hétfőn jelentette be elektromos motorkerékpárjait és egy kerékpárt az idén 115 éves gyártó. Ennél radikálisabb váltás nem volt és nem is nagyon lehetett volna a V2 elrendezésű motorjairól ismert vállalatnál.

Matt Levatick, a Milwaukee székhelyű cég vezére jelentette be, hogy a mostani lépésük válasz a változó időkre.

“We are not running away from our core,”

Nem szándékoznak elszakadni a gyökereiktől –  nyilatkozta az L.A.Times-nak.

A termékvonalat “lightweight, urban” jeligével indítják útjára, világszerte a fiatal, fizetőképes felnőtteket célozzák meg, akik sűrűbbel lakott településeken tervezik elektromosra váltással megoldani közlekedési szükségleteiket.

Még 2014-ben jelezték az érdeklődésüket a villamosítás iránt a LiveWire prototípussal, az idei évben befektetőként beléptek az Alta Motors nevű elektromos motorkerékpárokat gyártó cégbe.

A hétfői bejelentés során további öt új motorkerékpárt is bemutattak távlati tervként, ezek eladásainak elindítását 2022-re tervezik.

Két éven belül meg szeretnének jelenni az olyan feltörekvő piacokon is, mint India és Kína a kifejezetten oda tervezett gépek értékesítésével, Európának egy nagyobb (a szóhasználatukban “middleweight”) motort szánnak.

Ezzel párhuzamosan növelnék a hagyományos termékeik eladásait is, a sárnehéz vékettes, röfögő benzinmotoros cuisereikhez szánják kapudrognak az új villanyos üdvöskéiket.

A hazai piacukon év/év viszonylatban 6,4%-ot estek az eladásaik.

This whole plan to create new riders is a bold, ambitious and bordering-on-audacious goal

Levatick azt is megerősítette, hogy amennyiben Donald Trump életbe lépteti a vámok emelését az EU-val való kereskedelemben és arra várhatóan hasonló válasz érkezik, minden további nélkül elköltöztetik a gyártást a tengerentúlra.

Our preference is to make motorcycles in the US for the world market. But at the same time, we have to protect our business and preserve our market strength and serve our customers.

A gyártást hagyományosan megtartanák az Egyesült Államokban, de a túlélésük záloga, hogy versenyképesek maradjanak árakban és termékekben világszerte, ennek érdekében hajlandók megtenni mindent.

Ha kell, akár villanybiciklit is gyártanak.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!