A Vegán Viking harcba száll

A cím nem clickbait, ez a poszt valóban arról fog szólni, hogy a Vegán Viking megküzd Gambia legerősebb emberével, még hozzá súlyemelő-párbajban. De hogy érthető legyen, hogy kik ezek, mi ez a verseny, és miért emelgetnek ezek az emberek nehéz dolgokat, kicsit távolabbról kell indítani.

2018 legnagyobb netes felfedezése számomra eddig a Strength Wars csatorna volt a YouTube-on. Aki nézegette már a különböző edzős csatornákat, unalomig ismerheti a sok klisét: motivációs videók, Schwarzenegger beszédet mond, híres emberek súlyt emelnek szar zenére, kevésbé híres emberek súlyt emelnek szar zenére, wannabe sztárok strandpapucsban guggolnak, kokszos arcok magyaráznak arról, hogy minden csak a kemény akarat és a megfelelő zabkása kérdése. A legalja pedig, amikor random arcok alumíniumból készült súlytárcsákkal vagánykodnak, ezzel kábítva a követőiket. Van még pár nagyon mély videó, de most csak azért sem linkelem be őket, mert ebben a posztban minőségi tartalom lesz. Természetesen a YouTube-on sem csak szar videók vannak, csomó jó és hasznos, informatív vlog van, amikből sok új dolgot lehet tanulni. De mit tegyen az, aki nem tanulni, hanem szórakozni akar? És az, aki unja a sokszázadik motivációs videót? 

Bizonyára a németek is nagyon unták a sok egyforma kontentet, ezért úgy döntöttek, hogy csinálnak valami teljesen mást, ami kenterbe veri az összeset. Így született meg a Strength Wars csatorna, aminek eredetileg nem ez volt a neve, hanem az, hogy BodybuildingRev, de ez most annyira nem érdekes. A sorozat megalkotója, Konrad Wolff, nagyon profin építette fel a műsort, szinte a nulláról hozott össze egy saját brandet, saját sztárokkal, termékkel és szponzorokkal.

A Vegán Viking szemben Gambia legerősebb emberével
A Vegán Viking szemben Gambia legerősebb emberével

 

A versenyek alapkoncepciója brutálisan egyszerű, és pont ezért működik ilyen jól. A lényeg az, hogy két sportoló szemtől szemben küzd meg, de nincs semmi csicsa, semmi felesleges dísz, csak kurva nehéz, de látványos, összetett gyakorlatok. Olyasmik, mint a fekvenyomás, guggolás, tolódzkodás vagy húzódzkodás súllyal, deadlift (felhúzás), clean and press (felvétel és nyomás), stb. Ezekből kiválasztanak néhányat, aztán mehet zúzda, aki előbb végez, az nyert. Egyszerű? Egyszerű. A siker titka az is, hogy bárki jelentkezhet versenyzőnek, aki érzi magában az erőt, legfeljebb el lesz gyepálva.

Nem csoda, hogy a csatorna hamar kinőtte magát. Kezdetben még csak főleg német versenyzők vívtak párbajokat, aztán szép lassan kinőtte magát a dolog, és már egész Európából kerültek sportolók. Volt francia, szlovák, angol és ír versenyző, csehek és lengyelek érkeztek, az orosz versenyzőknek pedig külön epizódokat csináltak, ami szintén a csatorna egyik fénypontja volt. Sajnos magyar versenyző mindeddig nem volt, pedig biztos vagyok benne, hogy nálunk is akad olyan sportoló, aki megállná a helyét a mezőnyben. A csatorna az elmúlt pár évben igazi showműsorrá nőtte ki magát, egyre nagyobbat szóltak a videóik, és egyre erősebb versenyzők érkeztek hozzájuk. Ennél többet írni a csatornáról nem lenne már érdekes, de mindenkinek tudom ajánlani, hogy nézzen bele, nézze meg a versenyzőket, mert nagyon érdekes arcok szerepelnek, a svájci kovácsmestertől kezdve a lengyel erőemelő-fenevadig.

A Vegán Viking és a kocsija
A Vegán Viking és a kocsija

Most pedig itt az ideje áttérni arra, ami a lényeg: a Vegán Viking és az Afrikai Rinocérosz párbajára! A Vegán Viking, polgári nevén Karl Ess, egy kőgazdag német fitneszvlogger, aki – ahogy a videóban elmondja – elég sok beszólást kapott a szokatlan étkezési megoldásai miatt, vagyis amiatt kritizálták, mert nem úgy eszik, ahogy a dogmák előírják. Karl tehát azért jött el versenyezni, hogy bizonyítson a kritikusainak. Mindemellett személyi edzősködéssel is foglalkozik, a honlapja is elég menő. Hiába gondolná az ember, hogy a vegánok nem veszik fel a versenyt a húsevőkkel súlyemelésben, a Strength Wars alaposan rácáfolt, meglepően sok olyan vegán versenyzőt mutattak be az idők során, akik simán legyőzték a húsevőket – arról, hogy a szteroid vegán-e, nem tudok nyilatkozni. Mindenesetre Karl anyagilag is elég jól el van eresztve, ahogy a fenti képen is látható, Ferrarival jár, ezen kívül foglalkozik még személyi edzősködéssel, és sok mással, de a videóiból és a honlapjáról nem tudtam ennél sokkal többet kideríteni, mert külföldiül van. És hogy a lányok is örüljenek, itt van Karlról egy feszítős kép.

Karl feszít
Karl feszít

De a másik versenyzőnk még érdekesebb. Karl ellenfele egy szegény afrikai bevándorló, John Gomez, akinek nemhogy Ferrarija nem volt, de még buszjegye se nagyon, el is meséli a videóban, hogy ő bizony gyalog kellett járjon az edzőterembe. John Gambiában született, ott nőtt fel, és ott is kezdett edzeni. Az ottani állapotokról tudni kell, hogy arrafelé nem nagyon vannak csilivili fitnesztermek szép plakátokkal és villogó fényekkel, hanem gyakran még terem sincs: az afrikaiak az udvaron edzenek mindenféle vasakkal, kerekekkel és olyan eszközökkel, amiket össze tudnak rakni maguknak. Hogy milyenek ezek az afrikai „szabadtéri konditermek“ (tudom, ez oximoron), ahhoz érdemes megnézni egy külön videót.

John tehát egy ilyesmi helyen kezdte el emelgetni a súlyokat, és ez annyira bejött neki, hogy háromszor lett gambiai országos bajnok, csakhogy Németországban semmire se ment ezzel, mert nem volt állampolgársága, így aztán a hivatalos versenyeken nem indulhatott. Az is csak a szerencséjének köszönhető, hogy az edzője beajánlotta a SW csatorna szervezőinek. John Gomez nem azért ment oda, hogy a követőinek bizonyítson, számára ez az utolsó utáni lehetőség volt, hogy megcsinálhassa a szerencséjét egy másik országban. Ennek a csatának van tétje, Karl számára ez csak erőpróba, Johnnak szinte az egész élet múlik rajta. 

John Gomez Gambiában (forrás: Instagram)
John Gomez Gambiában (forrás: Instagram)

De nem is a háttértörténet az igazán érdekes, hanem az, amit John elmond a videóban. Amit a verseny előtt elmondott, az emeli ki ezt az epizódot az összes többi közül, mert világossá válik belőle, hogy ez nemcsak egy párbaj vagy sima keménykedés, hanem komoly tétje van, és John jövője múlik rajta, hogy tud-e bizonyítani. John Gomez hozzáállása végtelenül szimpatikus nekem, és amit elmondott a verseny előtt, azt nagyon fontosnak tartom. 

Mert a konditeremben tényleg mindegy az, hogy Ferrarival mentél vagy gyalog, a súlyokat ez nem érdekli. 

John története számomra arról szól, hogy kurvára nem a külsőségek számítanak.

De elég is legyen az ömlengésből, jöjjenek a súlyok, a vér, a szenvedés!

A csata menete a következő:

  • Deadlift: 200 kg x 20
  • Clean and press vastag rúddal: 80 kg x 15
  • végül pedig kötéllel kell elhúzni egy 130 kilós gecit

Utóirat:

A csata eredményét direkt nem spoilereztem el eddig, most se teszem. Annyit fontos hozzátenni még az eddigiekhez, hogy ez a videó kb. két éve készült. Azóta a szereplők részei maradtak a Strength Wars csatornának, még sok-sok videóban találkozhatunk velük. És itt jön a képbe a csatorna legjobb tulajdonsága, hogy az arcoskodás mellett a sportszerűség is felszínre kerül: John és Karl a csata után barátok lettek. 

Tiszta giccses happy end.

HOLDKOMP