Afrikai síparadicsomok

Síelés és Afrika látszólag két egymásnak ellentmondó értelmű szó, meglepő módon viszont vannak sípályák a leghomokosabb kontinensen is.
Az Atlasz hegység magas csúcsai között több sípályarendszer is megbújik, ezek főleg Marokkóban találhatóak, ami talán a leginkább civilizált afrikai ország.  Persze itt a civilizáltat nem abszolút értelemben kell érteni, inkább úgy, hogy a helyiek nem párosodnak majmokkal, és jó esélyünk van maximum egy hasmenéssel megúszni az országba látogatást.
Ezek közűl a csodálatos síparadicsomok közűl az első számú és messze a legnépszerűbb a könnyen kiejthető Oukaimeden, ez egyben Afrika legjobb sípályája.

 

Képtalálat a következőre: „ski resort morocco”

 

A sípálya 2600 és 3200 méteres magasság között helyezkedik el, de a környéken nem ritkák a 4000 méter magas hegyek sem.
6 sílift van, ami nem sok, viszont a legnagyobb probléma mégsem ez, hanem a hó hiánya. Januárban és februárban van csak olyan alacsony 
hőmérséklet, hogy stabilan essen a hó, és hóbiztosnak még ekkor sem lehet nevezni a pályát.

A leírások alapján a kihívások között szerepel még a nem megfelelő orvosi ellátás a pályán balesetezőknek, illetve az önjelölt síoktatók állandó zaklatásával is meg kell küzdenie a síelőknek. Emellett érdemes 30+ UV faktorú naptejet is magunkkal vinni, mert a szaharai nap itt sem éget kevésbé, sőt.

Marokkó után következzen a világ egyik legrosszabb sípályájának tartott Dél-Afrikai Tiffindell

Az alap probléma nem meglepő módon itt is a hó hiánya. A leírások szerint azon ritka alkalmakkor amikor van hó az annyira kemény, hogy jobban esik elesni a pálya mellett a földön mint magán a pályán.

Ha valaki unja már Aspent és Chamonix-t mindenképpen látogasson el Afrika két síparadicsomának valamelyikébe és utána írja meg egy cikkben itt, hogy milyen volt. Ha ez a két lokáció nem lenne elég a kalandvágyóknak, még a Lesotho-i Afriski pályát is meleg szívvel ajánlom.