Alap viszkiológia

Gondolom ti is kurvára zavarba jöttök, amikor vájtfülű szararcok elkezdenek magyarázni a viszkiről, amit minden átlagos ember a piros walker, a ballantines és a többi, elképesztően nívótlan szemét szintjére pozícionál és utálja, mint a szart. Már legalábbis jó esetben. Ezek a viszkik ugyanis a rézangyal pálinkák nívóján állnak minden szempontból – gyakorlatilag koktélviszkik. Ezt például a nagy gyártók, mint a Diageo belső meetingeken hangoztatják is. A piros dzsonit, amit itthon redbullal felcuccolva isznak a balfaszok konkrétan long drinkeken kívül semmibe sem ajánlják, mert foscsi.

Maga a whisky vagy whiskey olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával készül. A végső formáját a fahordós érlelés adja. Ez történhet különböző módokon, de a leggyakoribb a belülről felfüstölt tölgyfahordó. A felhasznált gabona általában árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta. Ebből rohasztanak egy klassz kis cefrét, amit aztán bizonyos viszkitípusoknál utókezelnek egy kicsit, de erről majd lentebb. Többnyire vegyes cefréből készülnek a whiskyk, a gabonák mixének különböző trutymói adják a káráktert.

Ha már kárákter: a cefre összetétele, a lepárlás módja, az érleléshez használt hordók típusa és a földrajzi eredet mind olyan dolgok, amik a whiskyket megkülönböztetik. Akik értenek is hozzá, azok a skótok, az írek meg az amcsik. A kanadaiak nem tartoznak személyes kedvenceim közé, de elvitathatatlanul jó darabok is vannak és a japók is tudnak rendesen meglepetést okozni.  Japán a legújabb csatlakozó a viszkinemzetekhez, a többiek állati régóta csinálnak nagyon komoly tradíciókkal piát.

Korábban nem volt érlelés, gyakorlatilag moonshinet, azaz érlelés nélkül lefőtt szeszt ittak az emberek. A hordós érlelés újkeletű dolog, az 1800-as években jelent meg, hála a jó istennek. Az amcsik még mindig belelögybölik a hordóba és utána szerintük kb. azonnal palackozható, ami azért hát na. Az EU-ban készült whiskyk legalább három évig érnek.

 

Skót whisky vagy scotch

A skót whisky vagy szkáccsSkóciában desztillált és legalább három év és egy napig tölgyfa hordóban érlelt whisky. Magyarán bármi, ami ennél kevesebb ideig érlelt, az lófasz, nem skót viszki. Egyébként is, a három év a legfiatalabb komponensre vonatkozik, szóval a szigorú eredetvédelem rendesen munkában van. Rézüstben lepárolt malátaviszkit és lepárlóoszlopos grain viszkit csinálnak. Készül blended viszki is, ami jellemzően ezek keveréke. Gondolom kitaláljátok, hogy a single malt, azaz a házasítatlan malátaviszki miért faszább: mert nincs benne grain whisky. A tömegtermék blended whiskykre nem is írnak kort, mert mindenféle szarral vannak felöntve.

Skócián belül készítik mellesleg személyes kedvenceimet, az erősen tőzeges Islay whiskyket, amiknek az íze leginkább a kórház égési osztályán lévő zuhanyzóban kifacsart szivacséra emlékeztetnek. Kibaszott jók, na.

Ír whiskyk

A legtöbb ír whiskyt háromszor párolják le. Hagyományosan a kisüsti lepárlást alkalmazták, de mostanában a skóthoz hasonlóan a blended is rendesen jelen van. Itt is hasonlóan a skóthoz három év a minimum, de az írek imádnak 12 éveseket vagy hosszabb ideig érlelteket csinálni. Nem tőzegfüstölnek, mint a skótok Islayen, kivéve a Connemarát, ami a kedvenc ír whiskym. Van itt is single malt, single grain, blended. A blended whisky esetén a single grain összetevőhöz keverhetnek akár single malt, akár pure pot still fajtákat. Általában az ír whiskyk lágyabbak és nőiesebbek, mint a skótok.

Japán whiskyk

A japókat még a közelmúltban is rettentően kiröhögték, ha viszkikről volt szó, mert elkezdtek skót mintára viszkiket csinálni. Igen, az a nemzet, aki kidöglik a faszba egy fél pohár meleg szakétól (blöe). A japánok jellemzően single malt skót whiskyt csinálnak, de ittam már blended változatot is és az is nagyon jó volt. Az árpamalátát kemencékben szárítják és használnak tőzeget is, mint a nagyok. A cefrét kisüsti módszerrel párolják. Sorra nyerik a versenyeket, elképesztően jók. Viszont az áruk eléggé kemény, gyaníthatóan hozzájárul az, hogy a világ másik feléről hozzák őket.

 

Amerikai whiskyk – Bourbon és Tennesse

Az amcsik imádják a kukoricát és miért pont a whiskyjük lenne a kivétel. Gyakorlatilag grain whiskyt csinálnak, ami nem sok jóval kecsegtet, de tulajdonképpen az ebből készült bourbon whiskyk és a rozswhiskyjeik több, mint tűrhetőek. Konkrétan kibaszott nagy császárok ebben. Lepárláskor általában nem készítenek 80%-nál erősebb párlatot és ők is tölgyfahordóban érlelnek, de cska két évet. Tennessee whisky-t a lepárlás után általában cukorjuharból készített faszénen keresztül csepegtetik, vagy belülről kiégetett hordóban érelik. Erre egyébként nincs szabály, plusz ugye a Jack Daniels lényegében az egyedül komolyan vehető játékos ebben a buliban.

Kanadai whiskyk

A kanadai whiskyk a leglágyabbak mind közül. Rozsmalátát használnak, amitől krémes és csajos lesz az egész. Kanadában kell gyártani és itt is a három év a minimum. Erjesztett gabonaszemek felhasználásával kell csinálni, a Canadian Whisky, Canadian Rye Whisky és Rye Whisky gyakorlatilag mind azonos: nincs megszabva, hogy milyen arányban legyen benne rozs és más gabonaféle. De minél több van benne, annál kanadaibb.

A többi botrányos szemét

Nyilván mindenki rettentően erőlködik. Például indiában whiskynek neveznek nagyjából mindent, ami szesz. Csak azt a szemetet cukormelaszból készítik, ami tulképp rum. Aztán ott vannak a walesiek, akik felbuzdulva a többi rendes brit koronaékszer sikerén elkezdtek szeszt főzni, de bár ne tették volna. Van hazai whisky is, amit valami botrányos pálinkás hordós megoldással vagy mi a szarral akartak megoldani, hát szar is lett. A németek is vergődnek, a franciák is ráunnak néha a konyakra és próbálnak valami scotchként értelmezhető dolgot csinálni, de komolyan vehető próbálkozás nagyon nincs köztük.

Persze a kézműveskedés miatt akár dagesztáni, meg szovjet, meg távolkeleti viszkiket is lehet kapni, de mivel ezek nagyon kis szériában készülnek, lehetetlen lenne rámondani, hogy úristen, a 2015-ös év tajvani viszkije szuperszenzációs. Mert lehet, hogy a másik hordó egy rakás szar.

Had zárjam ezt a kedvcsinálot mindenkori kedvenc youtube videóim egyikével. Ha magányos estéken társaságra vágyom, akkor beteszem és eltöltök egy háromnegyed órát a kedvenc whiskym és Nick Offerman társaságában. Mert egy igazi férfi nem pofázik whiskyzés közben.

 • Bernard Black

  egész meglepő módon a kanadaiból is ittam finomat, pedig féltem tőle.

  A Johnny Walkernek kóstoltam még egy talán Blender’s Batch nevű cuccát, ami amerikai stílusú scotch vagy mi akart lenni, arról még nem tudtam eldönteni, hogy micsoda.

  Ja, és a 12 éves Ballantines azért nem tré

  • vau

   Dzsoniból a feketét tartja a diageo az első whiskynek, alatta nem nagyon.

 • vau
  • taro

   kütyük, kütyük mindenütt

  • Bernard Black

   na egy ilyet nem hánynék le

 • taro

  a lényeg kimaradt: milyen kólával kell keverni? coca vagy pepsi?!

  • vau

   Az tökmindegy, az átlag érleletlen blendednek az se sokat árt, ha belehugyozol.

 • Max

  A jamsonra nagyon rákattant az asszony a legutóbbi szent patrik nap óta, úgyhogy azt kell inni. Megamartinit. Adjatok egy sört!

  • vau

   jameson egyébként fasza. A kedvenc kommersz viszkim a famous grouse mellett.

   • Max

    Nem rossz, mondjuk nekem kicsit édes. Vagy mitttomén hogy mondják a szakértök.

    • vau

     faszom se tudja, én csak inni szoktam, nem polemizálni felette.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Ki nem találod, mibe töltöttem épp Coke Zero-t?
    Igen, Famous Grouse.

    • vau

     good man.

    • D. Pin Trouble

     zerot? barbár.

  • taro

   vegyél magadnak ☺

 • Ziles Gizi

  Nekem ez túl sok volt egyszerre. Növendék apácaként volt egy kalandom akkor ezek szerint valamilyen szemét, de megfizethető viszkivel. Nagyon rossz vége lett. Gyakorlatilag nem emlékszem ki fogta a hajam a wc felett. Én azóta rá nem bírok nézni. Nem mondom, hogy nem csinál kedvet egy ilyen írás, de én maradok a pálinkánál.

  • vau

   Ha ez alapján válogatnék, akkor absztinens lennék.

 • Pszeudopiréz

  tőzeg=big peat
  életemleve=aberlour

  mondom ezt félénken kipislogva egy literes Bells mögül, ahi. Amikor a zöld Grants a házban a legjobb viszki, egészen nem találom a helyem, de idéznák egy klasszikust:

  Nalam most 96 doboz sör van itthon, mert arra mentem ra, ha 50 ala csokkent, panikba esek es szerzek, amennyit birok, telleg nehez idoket elunk :>

  • vau

   Big peatről dumáltunk, megkóstoltam, nagyon fasza. Fiatalos meg kurva jó. Kaptam születésnapomra most egy smokeheadet (amikor kaptam beszólást arra, hogy be mertem írni, hogy remek a hangulatom :), az is rettentően geci kurva finom.

   Glenmorangie van itthon még, ami meg ilyen nagyon lágy, fincsi. Szoktam házi blendeket csinálni, belebluggyantok egy kis smokeheadet ha olyanom van és megbolondítja picit.

   • Pszeudopiréz

    Karácsonyra megcéloztam egy Laphroiag-t. Az Islay vagy a Big peat füstösebb?
    A Highland Park doboza még megvan, de nem tudom minek. Csak kitakarja a prájdos csomagolású Absolutot, amit a különböző viszkik közt szoktam inni, ha nagyon be akarok rúgni.

    • vau

     A big peat füstösebb, a laphroaig kicsit kifinomultabb.

    • vau

     Asszem amúgy épp az aranyáron mért octamore most a tőzegbajnok.

     • Pszeudopiréz

      úbazz.. hát ilyet tényleg csak a temetésemre.

     • vau

      Én nagyon innék, de nem tudom a céges napi keretből kicigánykodni a reptéren, amúgy meg nyilván nem költ épeszű ember ennyit whiskyre.

     • Pszeudopiréz

      jaja ennyit azért nem. nagyjából a fele, na jó aranylakodalomra vagy ilyesmire egy kicsit több is.

 • dzsungelmacs

  ok, hiszek neked. bár most gyakorlatilag bármit meginnék.

 • Magister Ludi

  azoknak a fogyókúrázóknak, akik 1000 kcalos étrenden vannak és még alkoholisták is, reggeli és vacsora helyett 1-1 deci javasolt, és akkor belefér még egy visszafogottabb ebéd.

  • Pszeudopiréz

   na megint te! kéBzeld beszéltem egy pszihológussal, aki dohányzásleszoktatóként dolgozik és most vette fel a dagadt gecik eliminálása szakot vagy mi a faszt. rajtam gyakorol, és már tudom, hogy 2800 kalóriát ehetek ha így akarok maradni.
   azóta éhezem. kösz rák.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Gyakorló kokainista pszichológus volt mondjuk Sigmund Freud, aki úgy döntött, hogy próbaképp leszoktat egy függőt, mégpedig kokain használatával. Az meg erre ráfüggött a kokainra.
    Freud mondjuk elég érdekes volt, mert kijelentette, hogy a szivarozás voltaképp az önkielégítés metaforája.
    És elszívott napi 20 szivart.

    • Ziles Gizi

     Bill Clintonnak erről homlokegyenest más véleménye lehet.

    • Pszeudopiréz

     Freudot már oviban sem szerettem.

     • vau

      Olyan mint a spenót meg az anál. Ha oviban ráderőltetik, megutálod.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Elég fura alak volt. Fennmaradt egy levelezése, amit a nőjével folytatott, kábé olyan, mint egy itteni kommentfolyam. 1600 levél.
      Írtak egymásnak akár napi 2-3 levelet is, a kézbesítési idő pedig 1-3 hét volt. És így is össze tudtak veszni.

     • Pszeudopiréz

      Végképp elvetted a kedvem hogy Freud legyek.

    • taro

     akkoriban az nem volt kokainfüggő, aki nem akart az lenni

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Meglepő fordulat: ez ma is így van.

     • taro

      ja, csak akkor jóval egyszerűbb volt beszerezni

   • Magister Ludi

    2800??? te ilyen amatőr birkózó vagy? az kibaszott soknak tűnik.

    • vau

     Nagyjából annyi pedig. Az a “nem hízás” határa.

     • Magister Ludi

      van egy ilyen kalóriaszükséglet kalkulátor
      nem, kor, fizikai aktivitás stb. alapján kalkulál (szinten tartást, hízást, fogyást).
      Az én kicsit duci anyámnak, akinek a fizikai aktivitása kb. ülőfoglalkozás, kihozott 1200 kcal-t/nap heti fél kilós fogyásra.

     • vau

      Fogyásra, de a szintentartásról beszélünk.

     • Magister Ludi

      okés, most megnéztem neked kb. a tesóm:
      185 cm, 100 kg, férfi, 35 éves, ülőfoglalkozás
      szinten tartás: 2500
      fogyás (0,5kg/hét): 2000

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Napi 10-25 perc séta. Nem az energiabevitel számít, hanem az egyenleg.
      Vegyen egy kutyát.

     • vau

      ismert, hogy speciel én 1.90 vagyok ugye.

     • taro

      törpe :p

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Tiszta Középfölde, én kábé egy collal alacsonyabb vagyok.

     • taro

      törpök, törpök mindenütt

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Elfoglaljuk Mória bányáit is, nem csak a Holdat.

     • taro

      de azt már elfoglaltátok, nem?!

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Ez egy nehéz ügy, hogy Túrin, Glóin vagy Gimli akivel egyezkednünk kellett volna, de az biztos, hogy Itt Nem Jössz Át!

     • taro

      a szakállassal kellett volna egyezkedni

     • Magister Ludi

      okés, de eddig nem rólad volt szó, te.
      Pirézt meg nemtom, milyen magas.

     • vau

      Csak azt mondom h azért nem lehetetlen egy mázsa feletti embernek 2800zal stagnálni.

     • Magister Ludi

      oxyka!

     • Pszeudopiréz

      Kedves mama is mázsán felüli férfi olyan háttal mint egy Ifaplató?

     • Magister Ludi

      🙂 majdnem
      de 2800-zal én a helyedben nem szomorkodnék, abból igen változatosan lehet kajálni.
      Én 1000-1200-akat eszem, úgyhogy tudom, miről beszélek.

     • taro

      az kurva kevés, ennyi az alapanyagcserémhez kell csak…

     • Magister Ludi

      nézd, kinek mennyi. A családom hízékony, ha többet eszem, én is felszedek.
      Ez dietetikussal még annakidején át lett beszélve, régóta ezzel tartom, mikor sportolok mellé, többet eszem, de most a nyári szabadság alatt ez volt.

     • taro

      ha ez neked jó, akkor jó ☺
      az biztos, hogy valszeg jobban hasznosítod a kaját, mint én ☺

     • Magister Ludi

      Hát ja. De pl. mellettem a kollégám megeszik egy fél csülköt ebédre és egy kisebb szélben kapaszkodnia kell, mert olyan cingár, hogy elfújja. Ő meg hízni szeretne.

     • taro

      hízni se könnyű, az igaz

    • Pszeudopiréz

     nem, simán dagadt vagyok. fiatalabb koromban a mezőgazdaságban dolgoztam, zsákokat meg bálákat pakoltam.

   • dzsungelmacs

    egyél káposztalevest. teljes rossz, de egyszer az életben ki kell próbálni. a harmadik napon már sírva nyomsz le a torkodon két kanállal, tehát napról napra kevesebbet eszel. ha vége a kúrának már egy falás finomabb penészes kenyérnek szottyadt virslivel is tudsz örülni.

    • Pszeudopiréz

     hát nagyon motiváló 😀

     de neked is van egy sztorim ez tegnapelőtt volt: mondom a macskának, mész előre és ott van az asszony jobbra. megy előre és befordul balra. innen megtudtam, hogy teljesen jól érti amit mondok, csak nőstény, úgyhogy azért is balra fordult.

    • taro

     a káposztaleves igenis finom!

     • dzsungelmacs

      egyszer. ha egy egész héten csak azt ehetsz már annyira nem.:)

     • taro

      az ilyen diéták egyszerűen az emberkínzás kategóriájába tartoznak

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A levessé főzés eleve elrontja. Blansírozni kell és utána rengeteg mindent lehet belőle csinálni. A belső leveleibe göngyölni rizzsel kevert olajos magvas dolgokat, ilyen hüvelykujjnyi méretű kis izékre tekergetve, mint ahogy a görögök csinálják a szőlőlevelet. A külső nagy leveleit blansírozás után szeletelve valami fűszeres-répás-fehérrépás-rakottasba.
      Az egyoldalú táplálkozás egyértelműen nem jó.

 • fatherstack

  Kentucky a Bourbon hazája tesó. Baszki, de nyomnek egy ilyen jovialis deliallamturat Kentuckystul, tennesseestul meg nyuorlinszi mocsári bluesröfögéssel. https://youtu.be/u1ahtnSn6v4

  • vau

   Egy üveg blantonsszal a nyeregtáskában valami röfögő indiannal vagy harleyval 🙂

 • vau

  Lefogadom nem indítottátok el a Yule logot, pedig én mondtam.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Mer’ türelmetlen vagy.
   Lemegy a hallgatott album, átrakom a copy linket Chrome alól Safariba, hogy szinkronban legyen az Airplay.

  • :/

   De igen és teccik 😊

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Átküldtem ennek a kettőnek egyébként a teljesen tudományos viszkiológiát is, na majd ezt is megint nekem kell intézni. Ízelítőnek EtOH diagram.
  https://uploads.disquscdn.com/images/cdf45a54598bb10734db6bf45a868e06baaed35ccafec5346232767eb48482c6.png

  • vau

   Aha.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Fogadjunk, nem olvastad.

    • vau

     Nyilván nem.

    • vau

     Csinálhatnánk MOONSHINET.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A chicha sör hamarabb volt. Először azt, utána lepárolhatjuk.
      Csak egymás szájába kell köpködni a rágott kukoricát (no dara), elég menő.

     • taro

      kockásinges redneckké akarsz változni?!

     • Bernard Black

      én igen. kockás ingem már van, kurvára le is sültem már nyár elején, szóval minden adott. még egy shotgun kéne meg egy kisteherautó. meg egy bendzsó

     • :/
     • :/

      Meg fogjátok mérgezni magatokat 😕

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Á-á. Előbb robbanunk fel. Ha azt túléljük, akkor elvisz a texas rangers. Ha azt is túléljük, akkor megtaláltok a kráterünk szélén.

     • Bernard Black

      vagy egymást

     • :/

      Befőttesüveget tudok max adni, látom az elszántság már megvan 😊

 • :/

  A whisky nem jó.
  A videó viszont zseniális 😊

  • vau

   Most akkor menj szépen a sarokba és gondolkozz el ezen.

   Mellesleg jellemzően akik ilyeneket mondanak, azok nem ittak még jó viszkit.

   • :/

    Dehogy fogok. Az összes hasonló erősségű töménytől kivagyok, alkoholízük van amit utálok.

    *Update
    Kivéve a caipirinha, csak ne lenne másnap.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Ez volt a jelem az oviban. Másnak bezzeg ágy, asztal, tévé. Esetleg sika, kasza, léc.
     https://uploads.disquscdn.com/images/615fb7740bd471582f98961b315d0404e01cc24ff37832c38bc1d00b3934d5bc.png

     • :/

      Napersze 😁

    • vau

     Az egy koktél. Kicsit se erős, kb. mint egy fröccs.

     • :/

      Attól függ hogyan iszod 😉
      Kettőt kell kérni, az első shot a másodikkal lehet nézelődni.

     • vau

      De ez nem shot, hanem egy long drink. És nyilván be tudsz rúgni sportfröccsből is, ha megiszol egy hordóval.

     • Bernard Black

      nekem viceházmestertől simán sikerült, amikor a kocsmáros nem volt hajlandó elhinni, hogy nem spórolásból kérem úgy, és feszt házmestert adott azonos áron. Pedig a viceházmester csak egy lépésre van a sporttól

      azért bírtam azt a kocsmát, frittmannból volt a fröccs általában, és lehetett csoportosan honfoglalózni a pultnál

     • :/

      Én nem annyira longnak ismerem 😕
      Whiskyspohár, barnacukor, lime, kisdarabos jég.

     • vau

      Neked van igazad, valamiért azt hittem hogy ez is ilyen hosszú highball.

     • :/

      Elveszős nyárestékhez ideális, de pokoli a másnap tőle.

  • taro

   upc téli hangulat csatornája volt ilyen, csak whisky nélkül

   • :/

    Mondjuk én bírtam a régi tv2 éjszakai agyzsibbasztóit is 😊
    Ilyen homokrajzolás meg hasonlók mentek.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Szeretnétek jóéjtposztot vagy maradjunk itt ez alatt?

  • vau

   Szerintem tartsd meg a kakaót holnapra, ahogy nézem még mindig mindenki a trónok harcán kattog 😀

   • Bernard Black

    már én se érzem annyira az erőt magamban.

    bár most láttam egy hírt, hogy kiszivárgott a komplett nyolcadik évad forgatókönyve, az azért szopás lenne

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Volt ennél izgibb hír is: a WikiLeaks fel lett törve. Ami azért vicc, mert vicc.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Csak az itteni kis társaságnak gondoltam, hogy keresek valami elalvósat így éjfélig.
    Nem mindenki viszkis, beszéletnénk a körömgombakrémlevesről is, minden második reklám a körömgombáról szól, közértben kerestem, de nincs.

    • :/

     A maggi rókagombás krémpora egész jó mártásnak.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Bernarddal szerintem most összefonódtak a kvantumállapotaink és egyszerre húztuk fel a szemöldökünket.
      https://uploads.disquscdn.com/images/2c4aa0588c12623c5596ed78e295373df63d09fbbb3b1a1a8c6b86e2f76d1f4b.gif

     • Bernard Black

      tavaly nettó két és fél kiló rokagombát szedtünk

      az a nem mindegy. idén meg még nem jött ki lószar se, meg sánta is vagyok

     • vau

      Elmehetnénk gombászni moonshine főzés előtt, hogy halmazati kockázatként valamibe csak megdögöljünk.

     • :/

      Főzzétek gombából 😂

     • Bernard Black

      sajnos valamennyire értek hozzá. de ha akarod, keresek külön olyat, amitől meghalunk

     • Magister Ludi

      talán kezdetnek az is elég, ha betéptek

     • dzsungelmacs

      ha véletlenül találsz pöffeteget, akkor tudd, hogy nagyon utállak és csak egy kis időre, de akadjon meg a falat a torkodon.

     • Bernard Black

      nem volt ahhoz elég víz sajnos. legalábbis felénk nem, az őzlábban és a rókában bízom, esetleg lehet még sötét trombita.

      De a rántott óriáspöfeteg tényleg világbajnok, az egyik kedvencem. Sokkal jobb, mint a vargánya (az mondjuk rántva nem is az igazi).

     • vau

      Menjünk houstonba moonshinet főzni és pöfeteget szedni.

     • dzsungelmacs

      őzláb, jaj! a vargányát tölteléknek szoktam használni. ha egyszer hazajutok elmegyek gombászni, utána a gombavizsgálóba és sóhajtozva nézem majd, ahogy kivágja az egész kosaramat a bácsi.

     • vau

      Őzláb rántva megural. Rágondoltam és benedvesedtem. Berci, nem akarsz gombákról írni?

      Én a szegfűt ismerem meg az őzlábat azt szevasz

     • Bernard Black

      írnék róla, de egész eddig reménykedtem, hogy tudok fotókat készíteni hozzá, meg személyesen élményt gyűjteni. legrosszabb esetben megkeresem a tavalyi képeket, de azért na, legyünk már naprakészek.

     • :/
     • Bernard Black

      állítólag a tintagombától nem is leszel rosszul, ha iszol utána, de sose mertem kipróbálni. ez asszem harkálytintagomba, de azt jobban ismerem hálistennek, amit szedni is szoktam (most jöhet még májgomba, az baromi jól néz ki)

     • :/

      Banyek, rákerestem 😊 Beffsteak Fungus… az nem egy szereplő a Rick and Mortyból?

     • Bernard Black

      szegfű meg nincs már ezer éve, állítólag azért, mert már nem szarják össze a tehenek a mezőt. ez nekem csak azért fura, mert tizenpár éve a kertben is simán kijött, pedig tudtommal nem volt tehenünk

     • vau

      Nagyanyám is ezt mondta. Ahol most az audi terpeszkedik, ott mindig volt a réten szegfűgomba. Elképesztően sok gombás rántottát ettem szegfűből.

      Úristen nagyon elöntött a nosztalgia.

     • :/

      Vagy csak nem vetted észre

     • taro

      tavasszal egy egész táskányi szegfűgombát szedtünk a strandon
      borsólevesbe az igazi

     • dzsungelmacs

      őzláb nekem pörköltnek jön be a legjobban nokedlivel és medvehagymával. nincsenek rá szavak, mennyire szeretnék már ilyet enni.

     • :/

      Jó, de ők a gombáról beszélnek 😁

     • vau

      A gomba az nem növény, ugye tudod?

     • dzsungelmacs

      😛 de nem is hús és finom.

     • Bernard Black

      pörköltnek jó a vargánya meg egy csomó minden más is, az őzláb rántva az igazán kurvajó. meg olvastam ilyet, hogy a gyűrűjét bor mellé elcsemegézheti az ember nyersen, de én nem éreztem semmiféle katarzist

     • dzsungelmacs

      a rántott dolgok mostanában valahogy nem csúsznak annyira. bár lehet hozzá némi köze, hogy normálisabb olajat itt nem kapok, csak azonnal kihabzó dolgokat, a légsütővel meg egy élet mire elkészül, olyan pici.

     • Bernard Black

      eleve utálok bármit kirántani. de ezt ki kell. mondjuk nem is én szoktam csinálni, de ez részletkérdés

     • dzsungelmacs

      korábban én is utáltam, de mióta megtudtam, hogy a lisztet nyugodtan kihagyhatom a dologból és bőven elég hozzá egy tál is, már annyira nem.

     • taro

      kint a hegyen akkora őzlábakat szoktunk szedni, hogy nagyobbak voltak, mint a tányér..
      csak negyedelve lehetett kirántani őket

     • Magister Ludi

      de a gombák nem szaladnak el, bicebócáskodhatsz közöttük

     • Bernard Black

      háde fáj

     • Magister Ludi

      ha elég sokat iszol előtte, nem érzed

     • vau

      Ne törődj vele, szerinte nem jó dolog a whisky.

     • :/

      Te meg jáccál a poharaiddal 😁🔝

     • :/

      Meglephetsz esetleg néhány deka frissel 😉

     • dzsungelmacs

      tényleg? figyel egy a kamrában, nem tudom, hogy került oda és egyre hátrébb rakosgatom egy ideje, mert nem tudom mit csináljak vele.

     • :/

      Borítsd rá hagymás kínaigombás sülésben lévő karajra, lehet kicsit menzás de nekem bejött.

    • Bernard Black

     tolj valami jó kis zenét. holnap reggel ki fog kukorékolni? (én, mert héttől melózom… 🙁

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  úgy látom ma nem lesz hüppögés, hogy nem is érti hogy lehetnek ilyenek a magyar szurkolók…

 • :/
  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   nekem innen egy hodor kellene leginkább.

   • vau

    Tőlgyfahodorban érlelt.

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

     hodor.

     • :/

      😁😂😂 ááááááááááááááááá
      Ki kéne emelni 😁

  • Bernard Black

   Egy ilyet azé elfogadnék. De annyi hülyeséget felhalmoznék szívem szerint… túlfejlett a tárgykultúrám, vagy mi. De a könyvespolcon trónoló plüssdisznó miatt remélem, hogy nem tűnök pszichopatának.

   https://www.meska.hu/img/product/large/r/e/revans_product_210796_170329181542_239993.jpeg

   • vau

    Egy szekrénnyi késed van, de nyilván a plüssmalacod miatt tűnsz pszichopatának.

    • Bernard Black

     a disznó tompítja a dolog élét

     • vau

      Akkor tedd messzebb tőlük, vagy nemtom.

     • Bernard Black

      egy piramisban kéne tartani őket, hogy örökké élesek maradjanak. tutira működik

   • :/

    Ez tényleg jó 😊
    De ne ess bluestraggler hibájába, akinek Leicája van a háztartásában, de nem tud gusztusosra fotózni egy sztéket 😂

    • Bernard Black

     de azért ez a kajafotózás kemény egy műfaj, múlt hétvégén dokumentáltam egy grillezést, hogy na, majd lesz poszt, aztán nézem, hát ez pont olyan, mint egy másik grillezés volt nemrég, füst, hús, kutya

     • :/

      Türelem és elszántság kérdése csak.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Egyáltalán nem tudok fotózni ha ez vigasztal.

     • Bernard Black

      ez ilyen őszinte este?
      mert akkor bevallom, hogy van kék nadrágom, nem is egy.

      igaz, sosem elég

     • :/

      Van egy csomó cuccom ami csak a próbfülkében volt rajtam 😢

     • dzsungelmacs

      ma vettem egy cipőt, ami egyáltalán nem praktikus, tudom, hogy gyakorlatilag sehova sem tudom felvenni, de már két hónapja szemeztem vele és olyan égbekiáltóan olcsó volt már kiárusítás miatt, hogy muszáj volt hazahoznom.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Öööööö…
      https://uploads.disquscdn.com/images/fd21f9a090063e2981079e0ee2daee38e24c18a3164bd92b68c651f489500a61.png
      Soha, ismétlem soha ne legyen cipőfétisetek. Sőt inkább semmilyen ne legyen.
      (Lánygyereknek meghozta a posta az elképesztően jó teknőcmintás, enyhén kék beütéses szemüvegkeretét, itt örömködött, mert nagyon stílusus. Megy holnap csináltatni bele dioptriás lencsét és a legmenőbb bölcsészlány lesz. Még egy valami sarut és tarisznyát keresek neki.)

     • dzsungelmacs

      visszafogom magam. 🙂 bőven elég nekem a táskafétis. meg a dobozok. és papírok. és hát övek.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Egyébként valószínűleg senki nem találná ki, de kézműves olasz Persol szemüvegkeretet kapott. 🙂

     • dzsungelmacs

      nahát. micsoda meglepetés! 😀

     • vau

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Jóvanna, írtam, hogy nem tudok fotózni.

     • Bernard Black

      na de hány lábad van neked, baszki?!

     • dzsungelmacs

      ionágyús, a százlábú. lehetne ez az indián neve.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Anyukám azt mondta, hogy tiszta cipőben menjek ki az utcára.
      Ezek meg koszolódnak.
      Most tényleg, mit csinálnál?

     • Bernard Black

      mosnák lábat!

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Minek? Cipő van rajta.

     • dzsungelmacs

      nincs mit tenni, lebegned kell. vagy cipőkészítőket rejtegetned a pincében.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A jobbos Solar Red Nike Air Max tisztítása tudod hogy néz ki? Nem tudod.
      Szóval kell venni egy fogkefét, de legjobb ha kettőt. Szépen körkörös óvatos mozdulatotokkal kisikálni belőle a retket, és ezt addig ismételni, amíg a hálón nem marad ott egyetlen rohadás fél mm koszcsík sem.
      Nem túl hálás.

     • dzsungelmacs

      szegény ionágyús hamupipők. 🙁

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Poor me 🙁

     • :/

      Ugyemmegmondtam.
      Az a jó az ilyen cuccokban hogy nem kopnak el soha. Csak ránézek és annyira tökéletes 😊

     • dzsungelmacs

      igen, csak egy-egy ilyen vásárlásnál azért eszembe jut, hogy úgyis a kedvenc félretaposott cipőmet fogom felvenni, mert állati kényelmes. 🙂 ruhák dettó. nagyon jó nézni, de nem veszem fel, mert nincs hova, illetve, ami a boltban tetszett, azt már otthon túl feltűnőnek találom.

     • vau

      Hat fényképezőgépem és kb. húsz objektívem van, de igazából szeretnék egy újat, mert egyik sem tetszik maradéktalanul.

     • Bernard Black

      30-40 késem van szerény becslésem szerint (mindig azt nem találom, mert valami nadrágzsebben van, ami épp kéne), de simán elfogadnék még egy Mikov predatort. Csak az a kérdés, hogy fekete legyen-e bőrtokkal, vagy sima klipsszel. Azért a fekete kurva jól néz ki:
      http://www.mikovknives.com/Images/700/241nh1t700.jpg

     • Binky_Rabinowitz

      Nem tudom mennyi késem van, de most váltok melót és a szekrényemben egy dossziéban lévő dokumentációban találtam egy karambitot. 4 éve lehetett ott kb…

     • :/

      Sose legyen nagyobb problémád 😂

     • vau

      Én egy kicsit szeretem a trónok harcát.

     • :/
     • dzsungelmacs

      jé!

     • :/

      Dehogy vigasztal 😕

   • dzsungelmacs

    sajtkínáló tálat szeretnék. csak azért, hogy legyen, pedig így is van elég vágódeszkám, a bambuszokat szeretem a legjobban.

    • Bernard Black

     van egy sajtvágó deszkám, amiben egy csomó különböző sajtkés lapul, ha kinyitod. Elég menő, tök fölösleges, de sajt- olajbogyó és ruszlizabáláshoz borozás közben valahogy mégis működik

     • dzsungelmacs

      igen, valami ilyesmi kéne, szerintem meglepem magam vele. van tipped, hogy hol érdemes szétnézni?

     • Bernard Black

      megkérdem anyámat, ő találta valahol a neten. valami ilyen deal volt, hogy nem volt elég szép a doboza, ezért aztán baromi olcsó volt ahhoz képest, amennyibe valószínűleg soha nem került

     • dzsungelmacs

      köszi!

 • orizatriznyák

  Amikor vájtfülű szararcok elkezdenek magyarázni a viszkiről, akkor általában bedobok két-három fél barackot és hozzáértően bólogatok.

  • Bernard Black

   tölgyfahordóban érlelt törköly? színben is majdnem whisky

   • orizatriznyák

    Csak addig látom amíg kitöltik.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Grappának hívják, de semmike. Igazán nincs mit.

    • Bernard Black

     le is törné a derekadat ezért, aki készítette 😀

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Na raktam ki zenés, csajos jóét.

  • vau

   Konformista.

 • Dr. Emil Schüffhausen

  Ezt nézni élvezetesebb mint így elolvasni. (Több rész is van)

%d bloggers like this: