Amerika visszainteget

Az Egyesült Államokban a késgyártásnak komoly hagyományai vannak – ahogy persze mindenhol máshol is, de valahogy az ember úgy érzi, hogy a bowie-kés hazájában, tágabb értelemben véve pedig a nagy büdös erdő közepén az emberek csak ráéreznek, hogy mivel tudják elkerülni a medvét, a fagyhalált, és hogy lehet belőlük Jack London (aki öngyilkos akart lenni, vízbe vetette magát a hajójáról, aztán meggondolta magát és ott úszkált egész éjszaka, mert nem tudott visszamászni. Lehet, hogy mégsem szeretnék Jack London lenni, bár az egyik kedvenc, folyamatosan újraolvasós regényemet pont ő írta).

Szóval ha csak egy kicsit szeretnénk Jack Londonok lenni, felejtsük el a Ka-Bart – az USMC baromi jó, de egyvalamire találták ki, gyilkosságra, azt meg az ember hétköznap ritkán csinálja, hétvégén is csak elvétve és szabadkozva, hogy ugye nem rosszkor -, és hagyjuk a francba a Spydercot meg a Cold Steelt is, mindannyian remek pengéket gyártanak, a Spyderco Native-jánál kényelmesebb fogást kívánni sem lehetne, a Cold Steelnek meg vannak valódi tankhámozói is, bár ott kicsit túltolták az átmegyünk a késen egy tankkal-reklámvonalat, meg az ízlésemhez képest túl sok görögdinnyét pusztítanak el felesleges erővel a videóikban.

Marad a Hagyományos Amerikai, valami, amire úgy nézhetnél a tengerentúl, hogy most akkor van egy caklid vagy fejesgörbéd, vagy valami hasonlóan értelmes eszközöd, amivel szalonnázhatsz a tábortűz mellett (a nyárson sült pillecukorról nem vagyok hajlandó tudomást venni, én most lelkiekben kemény és csóró trapper vagyok, aki épp hódfarkat süt a végtelen pusztaság közepén, és egy Colttal veszi fel a harcot a rézbőrűek ellen. Rám hatott May Károly, na).

Ha a lehetőségek végtelen tárházát nézzük, akár kétségbe is eshetnénk, de nincs miért csüggednünk, mert mindig ott van a Case (just in case). A céget négy testvér alapította 1889-ben, klasszikus amerikai bicskaformákat gyártottak, ebben a Böker is erős, de ha nincs pénzünk, viszont vállaljuk a kockázatot, állítólag a kínai Rough Rider hasonlóan klasszikus darabjai is jól működnek – negyedannyiért, mint egy Case. De ez itt Amerika, hol a faszomban van Kína, sokkal arrébb, és eleve, hamisítványt csak akkor veszünk, ha nagyon muszáj, például ha a melegítőre Puma helyett Puna van írva, mert azt meg ki hagyná ott, ugye.

Szóval így vettem egy Case-t, féláron, még így is drágán, sokkal drágábban, mint egy hasonló méretekkel rendelkező magyar aratóbicskát – ami nagyjából ugyanarra jó, mint az amerikai késipar eme hagyománytisztelő darabja. Az aratón valódi agancsból van a markolatpanel, az amerikaiak valamiért ezt szeretik festeni – sőt, helyettesíteni, így ez a Case American Workman Mini Trapper delrinből (egyfajta műanyagból) kapott „jigged bone” hatású paneleket, ezek viszont legalább tengerészkék színben pompáznak. A bicskában két rövid penge található, az egyik a texas toothpick egy miniatűr változatára emlékeztet, hegyes és vékony, a másik nyúzáshoz jó, de úgy néz ki, mint valami apró borotvakés, hegye nincs, ezt viszont legalább ki lehet nyitni, mert jó helyen lehet megfogni – a hegyesen a körömvájat nagyon közel van a pengetőhöz, először letöröd rajta a körmödet, aztán még ötszázszor, aztán áldozol a stílus oltárán és kikoptatod a bicskát, illetve megtanulsz körmöt vágni. Egyébként a Case tényleg tisztességes késeket készít, csak hát ilyen a design: a kis kékségnek van súlya, van éle is, elvileg valami spéci saját acélból készülnek a pengék, a baknik meg nikkelezettek, a linerek – ha ezt ilyen bicskában is így hívják – sárgarézből. Nem mozog, nem lötyög, nem kotyog – csak kicsi.

És ez kerülne teljes áron nagyjából tizenötezerbe. Ennyiből itthon egy készítő nem a futószalagon rak neked össze egy kést, amit látott két munkás, így kézműves, hanem a nullából. Persze ez még olcsónak számít, de akkor is – elvileg egy ilyen bicska jó esetben legalább tíz évig, de van, hogy az életed végéig elkísér (ezt mondjuk egy combosabb fejesgörbéről hamarabb elhiszem, mint a kis case-ről, de abban több is az anyag).

A gyár büszke a hagyományaira, garanciát is vállalnak a termékeikre, de a legtöbb magyar késkészítő is simán rendbe rakja ingyen a bicskát, amit akár az öregapád vásárolt náluk – már ha van akkora múltjuk, de egyébként a társaság vendégszerető, készséges és nagyon komolyan veszi a minőséget, kóklerrel még sosem találkoztam.

És hogy miért vettem mégis egy Case-t, ráadásul ilyen kicsit? Hát mert álmaimban Amerika visszainteget, és lehet, hogy egyszer hódfarkat és medvetalpat fogok szeletelni a tábortűz mellett, miközben ordítanak a prérikutyák, akkor meg már milyen ciki lenne egy fejesgörbével nekilátni, na.

Ja, és a poszt megírásához megköszönném Johnnie Walker támogatását, amiért képesek voltak a Blender’s Batch néven egy olyan amerikaias stílusú whiskyt főzni, amit még én is hajlandó vagyok meginni.

23 thoughts on “Amerika visszainteget

 • August 21, 2017 at 11:06
  Permalink

  férfiak és az ő kütyüjeik

  • August 21, 2017 at 11:07
   Permalink

   Várom már, hogy a Rebekát mikor fogják tudni átcsábítani a srácok, és onnantól az erősebbik nem is biztosan képviselve lesz a mindenféle női kütyükkel.

   • August 21, 2017 at 11:43
    Permalink

    alig tudom apámat lebeszélni arról, hogy mindenféle bicskákat adjon, ha hazamegyek…

  • August 21, 2017 at 11:50
   Permalink

   Ha már ekkora a cuccbuzulás, kíváncsian várom melyikük vállal be egy epilátor összehasonlító tesztet. Szigorúan hangfelvétellel 😁

   • August 21, 2017 at 11:54
    Permalink

    fel tudok nekik ajánlani tesztdarabot

   • August 21, 2017 at 12:02
    Permalink

    kíváncsi vagy a hangos zokogásukra?

    • August 21, 2017 at 12:11
     Permalink

     Mindannyian érdekes élményekkel gazdagodnánk 😊

   • August 21, 2017 at 14:22
    Permalink

    Először is nem epilálás, hanem depilálás. A depilálás ideiglenes, az epilálás végleges, olyat meg otthon géppel nem tudsz. De lépjünk ezen gyorsan túl.
    Betekintést engedek egy pillanatra a férfi szőrápolás mélyebb bugyraiba. Senki nem lehet meg megfelelő Li-ion cucc nélkül ha megfelelő arc- és fejszőrzetre vágyik. A Wahl egyértelműen az a brand, ami mellé be lehet húzni a voksot, ajánlott például a Lithium Pro 1910, nem csak pazarul néz ki, de tökéletes 3 napos borostát készít. <3
    https://uploads.disquscdn.com/images/b50a77a592a9dbbfecfcf90383da9961af19941ab925c3d2c6742b7f313152b8.png

    • August 21, 2017 at 16:22
     Permalink

     Tönkrekúródott a philipsem, szőrös vagyok, mint a kurvaanyja.

 • August 21, 2017 at 11:12
  Permalink

  Magyar késesekről is írj majd egyet. Kíváncsi vagyok mit érdemes tudni a Nagy, Polyák, Szalontai stb. késekről.

  • August 21, 2017 at 12:39
   Permalink

   És nekik is nagyon tetszhet, amit csinálnak, merthogy eladni nem nagyon akarnak, az tuti.

  • August 24, 2017 at 11:32
   Permalink

   menőnek menőm de egy pár ezer forintos finn kés a vadászboltból mérföldeket ver rá használhatóságban.. ..

  • August 21, 2017 at 15:23
   Permalink

   Ilyet szeretnék! Egyszerűen, kell és akarom.

   • August 21, 2017 at 16:12
    Permalink

    Sparos pontgyűjtős 😛

    • August 21, 2017 at 16:19
     Permalink

     Az, hogy még valamilyen szinten van a konyhám késekkel egy X.Y. nevű bácsinak köszönhető aki minden hónapban eljön a kis Simson motorjával és bejön a házamba, szó nélkül összeszedi az összes kést és két óra múlva visszapakolja őket és banális összeget mond az egész cécóra. Kaptam nagyon jó késeket karácsonyra aztán rögtön szilveszterkor egy sertés partin kifogaztam őket. Valami nem stimmel nálam meg a késeknél.

     • August 21, 2017 at 16:49
      Permalink

      😁😂
      Nálam régebben csak pizzásdobozok vittek el késeket, de sose hozták vissza.

 • August 21, 2017 at 14:18
  Permalink

  nekem usákoktól buckom van megy leathermanom. mindegyik jó.

 • August 24, 2017 at 11:30
  Permalink

  khmm… K-Bar nem csak gyilkolászásra jó:))) Évek óta használom terepen, otthon, ennél a markolatnál nem találtam eddig kényelmesebbet.

  na jó, a finn kések talán előzik:)

  • December 15, 2017 at 23:09
   Permalink

   majdnem vettem ma egy ka-bar mk2-t.
   végül mást vettem.

Comments are closed.

%d bloggers like this: