Helló, Gagarin!

Tipikusan Blue asztala az órabuzulás, de személyes érintettségem folytán azt gondolom, hogy itt az ideje írnom a csodás, 17 köves Sturmanszkijéről, amit a napokban kukáztam az ebayen.

Kezdetnek: ez egy óra. De nem akármilyen, hanem felhúzós! Körülbelül ennyit tudok róla műszaki szempontból, aminek az egyedüli tényleges hozadéka, hogy rendre elfelejtem felhúzni, illetve mindig félek, hogy túltekerem és szétugrik belül az egész miskulancia, vagy megfárad a rugó, vagy valami ilyesmi. Mindenesetre a durva károkozás és a tökéletes használhatatlanság határán egyensúlyozok nonstop, mint ahogy azt egy igazi dilettáns tenné. Nem okozok csalódást e téren a saját elvárásaimnak.

Annál többet tudok viszont az óra történelmi hátteréről, ami a motivációm volt abban, hogy megvegyem.

Azt talán kijelenthetjük, hogy az emberiség történetében – és nem csak kizárólag a modern fikció területén – semmi nem fogta meg annyira az írók/költők/mítoszfabrikálók fantáziáját, mint az űr mélységei. A határtalan végső határ a nagy felfedezések óta az egyetlen tényleges ismeretlen, amibe a modern kor utazói, Lajka, Gagarin, Armstrong is kimerészkedtek. Lényegében ezek az űrhajósok kaptak egy szeletet a mennyországból, amikor eltávolodtak annyira otthontól, mint még senki más. A bátorság és a technológia megihletett számtalan művet és irodalmi alkotást, ide értve ezen sorok szerzőjét és hát nem titkolt módon kb. a teljes szerkesztőséget.

A szenzorok, mérőkütyük, szkafanderek és homokos zsákok azonban nem azok az eszközök, amire hétköznapi ember vágyakozhat, akinek kellene egy szelet ebből az élményből. Amikor egy kicsit Truman vagyok a tükör előtt reggelente, akkor szeretnék egy nagyon picit úgy játszani, hogy a szappanon kívül van más kapaszkodóm is abba a mesevilágba, ahol én vagyok az űrhajós, aki bemondja a rádióba, hogy “van egy kis gondunk”.

Persze a nagyon hangosan megénekelt sztorikat mindenki ismeri, az Omega Speemaster Professional az etalon a holdbuzuló hülyegyerekek körében, de a közel egymisis ára nagyjából minden értelmes embert elriaszt. Vannak olyan órás történetek azonban, amik sokkal rejtettebben vannak jelen a legendáriumban és egy ilyen sztori Yurij Alexejevics Gagarin órájának a sztorija, aki a Vosztok 1 fedélzetén, a Szovjet Légierő tisztjeként először ment fel az űrbe. (A teljes sztori egyébként az, hogy pont kurvanagy mákja volt, mert Titov átkerült a Vosztok 2 küldetésre, de ez egy másik történet).

Szóval Gagarin ment az űrbe a Vosztok 1-gyel, és elméletileg a karjára egy 17 köves Sturmanszkije volt rápattintva, pont olyan, mint amilyen most az én kezemen van. Az óra 17 köves változata 1954 óta van gyártásban és a légierő tisztjeinek utalt ki a párt. Ami igazán kúllá teszi az nem a kialakításának a komplexsége, hanem az a stilizált, szárnyas bomba egy vörös csillaggal, ami a számlapra van rittyentve.

Az enyém ráadásul 1956-os gyártású, aminek vannak vicces konnotációi is, szovjet óra lévén. Azt gondolom, hogy ember legyen a talpán, aki igazolja az óra és főleg a szerkezet eredetét, mert a szerkezetet magát utána számtalan polgári órában is hasznosították, de a tokot és az egész miskulanciát lecserélték körülötte, szóval lehet, hogy valami kis frankensteint dédelgetek. Mindenesetre minden reggel, amikor felhúzom, egy picit Gagarinnak érzem magam.

 

Update: Blue felvilágosított a kommentekben, hogy nem csak az órákhoz vagyok hülye, de még szovjetül se tudok. Shturmanszkije lesz az óra neve, nem Szturmanszkije.
 • orizatriznyák

  Az órákról szart se tudok. De, tegnap volt 40 éve, hogy útjára bocsájtották a Voyager-2 űrszondát, míg a Voyager-1-t szeptember 5-én. Eddig 17 milliárd kilométert tettek meg . Az ikerszondák feladata a Szaturnusz és a Jupiter megközelítése volt. Csak az űr miatt…

  • vau

   Azt se tudom, hogy mik azok az órák. Én minden szart úgy gugliztam ki ehhez is, hogy ne basszanak át és még így se kizárt.

   • orizatriznyák

    Ha mondjuk lejátssza a ”készen áll már a híd, körtánc járja Avignonban” című kis dalocskát akkor tuti átbasztak, ha viszont nem, akkor van némi esély.

    • vau

     Hát bejön rajta a Hopmonster, ami gyanús volt.

 • BitFigyelo a sültkrumpliárus

  Nepszeru leszek!
  Mi a francert jo az hogy elbaszol egy csomo penzt egy olyan eszkozre aminek semmi haszna a mai vilagban? :S
  Draga fidget spinner.

  • taro

   mert nem csak a haszonért él az ember.

  • vau

   Mert felteszem a kezemre, röhögök magamon, hogy megint nem bírtam felhúzni. Tekergetem egy kicsit, aztán beállítom az időt, leviszem a kutyát, még ránézek kétszer.

   Leülök a reggeli megbeszélés után és ha kuss van, akkor hallom a ketyegését. Azt gondolom, hogy mókás lehetett, amikor feszült megbeszéléseken szovjet tisztek ültek ilyenekkel a kezükön és hallgatták, ahogy az elvtársak megint elnapolják az atomháborút.

   Azt hiszem ennyi.

   • orizatriznyák

    Egy biztos, a világűrben a földi időhöz képest ez is késne.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz:
   Mert megtehetem.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Vau tényleg semmit nem tud az órákról. A sajátjáról sem.
  Induljunk onnan, hogy az orosz kezdőbetű S, tehát nem Szturmanszkije ahogy angolból szedte, hanem Sturmanszkije.
  Erről is asszem már egyszer írtam: külön vicces, hogy a szovjet órákon a mp mutató nem kapott lumineszcens végződést, szimplán Sztálin ihletette vörös. Ez azért vicces, mert ha a kabinban lemegy a villany (volt rá példa) és a navigáció alapja a másodperc, akkor bizony rögtönözni kell és hiába a remek óra.
  Amúgy kéne. 🙂

  • vau

   Na, még kimondani sem tudom. Minden témában kell egy dilettáns műkedvelő hülye, na.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Real Moon watch. Melyik az egyetlen mutató, amelyiken volt lumineszcens (szinte biztosan tríciumos) réteg?
    https://uploads.disquscdn.com/images/da4c77b199092d52aaff2300e6402e17f84cd002993fb3cbe7a2764263e31855.png

    • vau

     Az enyém legalább nem sugároz 😀

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Ma is kaphatók tríciumos órák, olyan 30-40 évig elég szépen látható a mutatott idő. Nekem nincs, de a Traser és a Luminox nem rosszak a fórumok szerint. Gondolkoztam rajta, de egyelőre nem készülök elfoglalni egyetlen banánköztársaságot sem, ezek meg elég military kivitelűek.
      Az SR-71-en mondjuk tényleg elgondolkoztam, az elég menő, majdnem space.

     • vau

      Nekem olyan kell, mint a skagen titánium kronográfja. Az nagyon tetszik, csak béna kvarc benne a monyó.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Ha írsz róla egy posztot, helyben kommentben szedem szét, hogy miért ne. 🙂

     • vau

      Mármint h miért ne skagen? 😀

     • Én megveszek a tríciumos világításért, de egyrészt az a nagyon bumszli fekete military style nekem se jön be, másrészt meg nincsenek vagyonaim rá, úgyhogy végül egy ilyen kínai kvarcban sikerült szerezni, és tényleg nagyon szépen világít:

      https://www.aliexpress.com/item/Relogio-Masculino-Carnival-Tritium-Light-mens-Watch-Quartz-Watch-Calendar-Date-Luminous-Waterproof-Military-Watches-steel/32825268523.html

      Eddig egyetlen apró hibája, hogy a fémszíj egyik nem cserélhető láncszemén felütötte fejét a rozsda, de amúgy imádom, egyik legjobb órám.

      A tríciumnak asszem 12 év a felezési ideje, szóval annyi után már csak feleennyire fog elvileg világítani, 24 év után meg semennyire. De az még odébb van…

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Grat. A rozsda mondjuk érdekes, mert ezek elvileg 316L acélból készülnek. Rakj rá egy jó kis NATO szíjat, onnantól mondhatod, hogy úgy nézel ki mint egy jamesbond.

     • Nem vagyok nagy híve a szövött NATO-szíjaknak, és a tok kialakítása alapján úgy látom, nem is nagyon lehet rá másféle szíjat tenni. De annyira nem zavaró, a láncszemen lévő kis krómdíszítés közül az egyiket gondolom nem jól galvanizálták.

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

     aww… ez egy bulova. a titkos kedvencem.

     meg tetszenek még a régi búvár roamerek is.
     https://i37.photobucket.com/albums/e60/rajenmaniar/roamer004.jpg

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nem is akármilyen Bulova.
      Lesz róla poszt.

     • Magister Ludi

      Egy nagyon koszos Bulova. Csak nem homokkal takarították?

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Regolittal.

     • Magister Ludi

      azt írja az újság, hogy egyes égitesteken (pl. Hold) is ez a felszínt borító tipikus összlet.
      Ezzel az összlet szóval még életemben nem találkoztam. Hogy ez hol volt eddig?! Érthetetlen.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Meg fogom írni az Apollo misszió Bulova igaz történetét.
      És kinek van Apollo Bulovája? Gyanítom, nem találod ki.
      https://uploads.disquscdn.com/images/cab73be0881089364c8afd2690436d5a9c82e712d08d4460c27d7d3cc27bb5ff.png

     • Magister Ludi

      téged tényleg be kéne tiltani!

 • TheZeroTheorem

  egy picit Gagarin, de nagyon CCCP! 😀

 • mokusON

  nem elég hogy ronda még használhatatlan is. kéne, olyasmi mint egy lancia.

  • vau

   Azt se vágom, hogy milyen gyakran kéne felhúzni, hogy egy napot kibírjon…

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Gyanús, hogy naponta. 30-40 óra között van a mech órák járástartaléka.
    A legtöbb kézihúzós szerkezetben van egy kuplung mechanika, ami megakadályozza a túlhúzást de eleve érzed ahogy nehezedik a felhúzás ereje.

   • mokusON

    nem kéne egy napot azért végigbírnia ? mégiscsak egy óra

   • ApuElcseszettÉleteVagyok

    jellemzően 42 óra járástartalékuk van.
    érdemes naponta felhúzni, mert úgy pontosabb.
    naponta húzom én is az enyém. egy idő után reflex lesz neked is. felkelsz, felhúzod az órát.

 • Ziles Gizi

  Nm akarom én lebaszni az atombombát, mert szerintem kurvára mindegy hogyan ejted, de a dőlt betűsben sem jól írtad. Ja, mégis jól írtad az y én néztem be. Bocsi.

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  Fasza óra, tetszik.

  Az jutott eszembe, hogy a svájciak komplikációkat tudnak, az oroszok meg menő stilizált szárnyas bombát…:)

 • Jövök én is órabuzulni, pláne az orosz ketyegőket komálom nagyon 🙂

  Szép ez a Sturmanszkie, de jó eséllyel frankenóra. Különösen az ukránok nagy kedvelői annak, hogy mindenféle, amúgy nem túl értékes szovjet órákból egy szép, újnak látszó (mint a tiéden is) számlappal utánozzák a híresebb, keresettebb típusokat, különösen ezt.

  Ezek olyan 15-20e ft környékén mennek eBayen. Utánérzésnek jók lehetnek, de valahogy nem hozzák azt az érzést, hogy egy eredeti, ’50-es évekből itt ragadt szerkezet ketyeg rajtad, ahhoz túl új a számlap.

  Az eredetiekből az eléggé lestrapált példányok is olyan 65e ft körül kezdődnek, határ meg a csillagos ég. Itt egy szép, dobozos-papíros eredeti, ami jó eséllyel horror összegeket érhet: http://russrussianwatches.blogspot.co.uk/2013/10/extremely-rare-original-17j-1st-mwf.html

  Itt meg egy kis segítség az eredeti beazonosításához: http://forums.watchuseek.com/f54/spotting-original-15-jewel-sturmanskie-tammo-23013.html

  Továbbá arról is megoszlanak a vélemények, hogy magán az űrbéli küldetésen tényleg Sturmanszkiét viselt-e Gagarin, vagy esetleg Rodinát: http://www.gq-magazine.co.uk/article/all-the-watches-worn-by-astronauts-in-space

  Kézi húzós órát meg érdemes naponta felhúzni, reggel vagy este, mert a felhúzórugó alakváltozása miatti picit különböző energialeadása kisebb pontatlanságokat okozhat még egy karbantartott órán is.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Gyere. 🙂

%d bloggers like this: