Angyalszar

Néha vágyom egy kis édesre, és ez a legjobb megoldás.

Ugyanis jobban megéri. Most sikerült akciósan vettem egy nagy üveg Nutellát négy euróért, ha viszont veszek ugyanennyi súlyú csokit, az jóval többe kerül.

Ezt meg csak rákenem a zsemlyére, és máris jó.

Jó, azért maradjunk annyiban, hogy az egészségestől messze áll. Kedvenc sztorim, amikor fosott a munkaadóm gyereke, és nem ehetett szinte semmit, de a nutellás kenyeret beletömték, mert az “jót tesz neki”. Nézem a cucc összetevőit, aszongya, sovány tejpor, pálmaolaj, kakaó, mogyoró. Egyik allergénebb, mint a másik. (A kóla viszont tényleg jó hányásra-hasmenésre, koffein- és cukortartalma miatt, csak a szénsavat keverd ki belőle.) Na de a Nutella? Mégis mi ez a barna kenőcs?

Holy shit!

1946: Pietro Ferrero, Alba szülötte, amely hely híres a mogyoróterméséről, egy pékség tulajdonosa volt. Mivel a világháború miatt gond volt a kakaó-utánpótlással, ezért annak pótlására találta fel a mogyorós-cukros pasztát, amelyet pasta gianduja néven kezdett forgalmazni, és mindössze csipetnyi kakaót tett bele. Tömb formájúra gyártotta, amelyet szeletelni lehetett, majd a kenyérre fektetni, és jóétvágyat.

1951-ben kifejlesztették a cucc kenhető változatát is, ennek neve Supercrema lett.

1964: Michele Ferrero, Pietro fia addig kísérletezett, amíg össze nem hozta a mai valtozatot, amely azonban nem rendelkezett névvel. Michele törte a fejét, majd megszállta az ihlet; az új kence neve Nutella lett, és hamar meghódította a világot.

A botrányok

2015-ben a francia környezetvédelemi miniszter, Segolene Royal heves kirohanásokat intézett az édes barna kenőcs ellen, a Ferrero céget hibáztatva a pálmafák pusztulása miatt.

Rengeteg fát kell újratelepítenünk, mivel a hatalmas mértékű fairtások növelik a globális felmelegedés veszélyeit. Nutellát például nem szabadna fogyasztanunk, mivel ez a termék is pálmaolajat tartalmaz.

Az olasz politikusok persze azonnal ugrottak a témára, és teljes joggal beszóltak, hogy nem a Nutella az egyetlen, ami pálmaolajjal készül. A Ferrero hivatalos közleményt adott ki, amelyben azt nyilatkozták, hogy az általuk felhasznált pálmaolaj 100%-ban ellenőrzött ültetvényekről származik.

2017-ben egy nagyon ráérős német figura észrevette, hogy a Nutella összetétele megváltozott. Hogy erre a vécén jött-e rá, nem tudni, elvégre Bernardunk is ott olvasgat összetevőket, de eddig nem szólt róla, hogy a Domestosszal variáltak volna valamit… Lényeg; a Nutellába több tejpor és cukor került, ennek következtében a színe is világosabb lett. A világ felháborodott, a Ferrero pedig védekezett, hogy ilyesmi változtatásokat szokás csinálni.

Sok marha erre könnyes szemmel twittelte, hogy innentől nem esznek Nutellát. Lelkük rajta, több marad nekem, és a pálmaolaj miatt sem kell annyira aggódni. Vagyis mindenki jól járt.

 

Képek forrásmegjelölése: némelyiket pofátlanul a hivatalos oldalról loptam.

HOLDKOMP