Áprilisi telihold

Ma éjjel, azaz 2020. április hetedikén lesz megfigyelhető az év legnagyobb teliholdja.

Ez annak köszönhető, hogy a pályájának Földhöz legközelebbi pontjához ér égi kísérőnk és ilyenkor nagyobbnak mutatja magát.

A nemzetközi sajtóban rózsaszín szuperholdként is emlegetett jelenségből a szuper kitételt egy asztrológus (nem asztronómus), név szerint Richard Noelle ragasztotta rá még a hetvenes évek végén, nyilván a hasonló holdkórosok számára hordozott valamiféle jelentőséget, amire mindaddig senki nem gondolt.

A rózsaszín jelző pedig a legkevésbé sem arra utal, hogy ilyenkor a Hold megváltoztatná a színét, sokkal inkább az indián őslakosok megfigyeléseihez köthető, áprilisban a telihold egyszerre jelent meg egy helyben virágzó, hasonló színű növénnyel. A vadvirág latinos neve egyébként Phlox subulata, de aki ezt így ki tudja mondani, hogy flokszszubulatahold, az minden bizonnyal más galádságokra is képes.

A keleti országhatárunkat 19:44-kor éri el a holdkelte, Budapesten pedig a poszt publikálásakor, azaz 19:57-kor kezdi el az alacsony járású áthaladását, az éjszaka folyamán a legmagasabb pontján mindössze 35 fok magasságban fog ragyogni.

A teljes holdtölte a hajnali órákban, fél ötkor következik be, a holdnyugta pedig napkelte után fél órával lesz, tehát egész sokáig lesz lehetősége a későn fekvőknek vagy a korán kelőknek, de akár a rosszul alvóknak is obszerválni.