Az ázsiai halál

Freddy Krueger történetének igaz alapja.

Japánul pokkuri, a Fülöp-szigeteken banungut a neve a jelenségnek, amelyet így forditanak le: rémálom-halál.

1983 és1987 között, Chicagóban, legalább 130 dél-ázsiai ember meg alvás közben. A jelenség minden esetben ugyanúgy zajlott le; az áldozatok álmukban felkiáltottak. Aztán meghaltak.

Dr. Robert Kirschner igazságügyi orvosszakértő maga is vizsgált öt ilyen esetet, köztük egy laoszi apa és fia esetét, akik tizenöt hónap eltéréssel haltak meg chicagói lakásukban.

Kirschner, aki a Chicagói Egyetem patológusa, kíváncsiságból járt utána a dolgoknak. Munkájában az az adatbázis segítette, amelyet a szövetségi Betegségek Központja állított össze – köztük 18 olyan haláleset boncolási jegyzőkönyvével, amelyek “rémálom” következtében álltak be.

Az áldozatokban sok közös vonás volt

Mindnyájan egészséges, 33 év körüli férfiak voltak. A halál minden előzmény nélkül következett be, és mindig ugyanúgy; a férfiak álmukban felkiáltottak, majd meghaltak, vagy pedig holtan találták őket reggel.

A halál oka minden esetben ugyanaz volt: hirtelen szívmegállás. Ez egy ázsiai esetében különösen meglepő, mivel – részben az alacsony zsírtartalmú étkezési szokásaik miatt -, az ő körükben szinte ismeretlenek a szívbetegségek.

Anomália

Ugyanakkor az elhunytak szívének vizsgálata során feltűnt valami különös.

Mind a tizennyolc elhunyt esetében enyhe szívmegnagyobbodást tapasztaltunk. Tizenhét esetben az izomrostok, amelyek az agyból érkező elektromos jeleket továbbítják, elvékonyodtak, és eltorzultak. A szívben enmek következtében ‘rövidzárlat’ állt be.

Kirschner teóriája szerint egy éjszaka bekövetkezett esemény – esetleg éppen egy rémálom – okozhatta a szív “kisülését”. A dolog annál is különösebb, mivel hasonló módon meghalt európai embereknél nem tapasztaltak hasonlót.

Kirschner szerint a stressz és a genetikai háttér jelentős szerepet töltenek be az ázsiaiak halálában. A hirteken éjszakai halál vietnamiaknál, laosziaknál, vietnamiaknál, japánoknál és Fülöp-szigetieknél fordult elő, kínaiaknál nem. Ehhez járult,hogy a bevándorlókra, különösen a kezdeti időszakban, hatalmas nyomást gyakorolt megváltozott környezetük, az otthon, a megszokott és ismert elhagyása.

Megelőzés

Jelenlegi tudásunk szerint nincs megelőző módszer, legfeljebb, ha a kockázatnak kitett személyek közeli  rokonai megtanulják a szívmasszázst, és az újraélesztés technikáját. De ez körülbelül ennyi is. Az embereknek szükségük van alvásra.

LARRY DOYLE
JAN. 11, 1987
UNITED PRESS INTERNATIONAL

HOLDKOMP