Barista tanfolyam – második nap

A második alkalommal érkezéskor már rutinosan “nem iszunk előbb egy kávét?” mondattal kezdtük a napot.

Felfrissítve az előző héten tanultakat, elismételtük a legfontosabb tudnivalókat, majd egy szaglásteszt következett. 5-6 ampulla illatminta, amik a kávéban előfordulhatnak. Ki kellett találni, melyik mi lehet. A csoki, jázmin, citrus kicsit könnyebb volt, de a pirítós illatára azért senki nem számított. Pedig a kávéban az is van.

A második próba sokkal nehezebb volt. 5 pohár víz minimálisan ízesítve. Illetve csak 4, mert az ötödikben nem volt semmi, csak csapvíz. Na most a minimálisat azt úgy kell érteni, hogy ha nem szólnak, akkor észre sem veszed. A 4 alapíz: sós, édes, keserű, savanyú. Ekkor állapítottam meg, hogy nem könnyű a kávékóstolók dolga. Kiittam az összes vizet, és a keserűt a csapvízzel még így is eltévesztettem. Mentségemre legyen mondva, hogy előtte már ittunk kávét, aminek az íze még ott volt a számban.

A próbák után egy kis tanulás a kávé gazdasági szerepéről. Az olaj után a kávé a második legnagyobb bevételt generáló tőzsdei árucikk. A legnagyobb importőr az USA, és a bevétel negyede marad körülbelül a fejlődő országokban a termelőknél.

A legnagyobb kávéfogyasztók a finnek. Gondolom a sötét napokon túlzásokba esnek. Magyarország átlagos, és inkább a gagyi kávéból fogy sok. Bár ez azért gondolom mióta egyre több kávézó van, kicsit változik, de a háztatrtásokban azért még a robusta a divat, mert az “jó erős, és keserű”. Ja és sokkal olcsóbb.

A koffein egészségügyi hatásait nem részletezem, de azt megtudtam, hogy 1 gramm mérgezéses tüneteket okoz. Ez kb. 10 csésze kotyogós főzővel lefőzött kávét jelent. Szóval igyatok presszó kávét, abból picit többet is lehet, mert kevesebb a koffeintartalma.

És akkor a délután a nap fénypontja, ami a cappuccino jegyében telt.

Végre tejet habosítunk! Aha. Azt gondolnánk, ez milyen egyszerű, ott a gőzölő, beledugod a kancsó tejbe, aztán kész. Hát nem. Először is a jó tejhab nem kemény, hogy megálljon benne a kiskanál, és még bajuszod is lesz tőle. A jó tejhabot inni lehet, de mégis van tartása. Na ezt megcsinálni viszont nagyon sok gyakorlás eredménye. Ezzel a tanfolyammal kb. megérzed, hogy mit is kéne csinálni. Nem mondom, kiborogattunk pár liter tejet, mert gyakorolhattunk amennyit akartunk, de azért még nagyon kiscsirkének éreztem magam.

Szóval a cappuccino, ami a kapucinus szerzetesekről kapta a nevét valószínűleg a színe miatt.

Megfőztük a kávét, mert az már egész jól ment, aztán következett a tejhab, ami hol jól, hol nem. A trükk, amit gyakorolni kell, hogy magasról gyorsan kezded el önteni a habot a csészébe, aztán közelítesz, amikor már kezd megtelni, és akkor ott lesz körben a barna csík, középen meg a fehér hab, vagy a minta, ha jól mozgatod az öntőt.

Első sikeres darabomat megnézhetitek.

Jövő héten vizsga!

HOLDKOMP