Beköszöntött a Gattaca-babák korszaka

New Jersey, 2019. Egy Genomic Prediction nevű startup azt állítja, hogy a DNS tesztjük alkalmas az in-vitro megtermékenyítési eljárás során tizenegy különböző genetikai elváltozás előrejelzésére.

Két évvel ezelőtt jelentették be az ilyen irányú terveiket, mostanra jutottak el odáig, hogy kellő számú mintát gyűjtöttek fagyasztott embriókból és elérkezettnek látták a kereskedelmi forgalom beindítását.

Laurent Tellier cégvezető az ötletet saját elmondása szerint valóban a Gattaca című filmből merítette.

Ő és a társalapító teszt szakértő Nathan Treff, valamint Stephen Hsu médiafelelős álltak neki felépíteni a kampányt, amiben a jövendőbeli szülőknek a cukorbetegség, öt különböző rák, szellemi visszamaradottság vagy akár a testmagasság vonatkozásában is elemzik a pár napos embrió markereit a mesterséges megtermékenyítés előtt.

Ebből számítanak egy ún. poligén pontszámot, az életkilátások statisztikai előrejelzésére.

A gyakorló genetikusok kezdettől fogva gyanakvással fogadták a cég hangzatos ígéreteit, az egyik leghangosabb kritikusuk Graham Coop, a Kaliforniai Egyetem kutatója.

It is irresponsible to suggest that the science is at the point where we could reliably predict which embryo to select to minimize the risk of disease. The science simply isn’t there yet.

Szerinte egyszerűen még nem tart ott a tudomány, hogy az ilyen tesztek eredményei alapján megbízható, életre szóló döntéseket lehetne hozni.

A cég persze nem különösebben zavartatja magát, a kockázati befektetők sora látott fantáziát a feltörekvő bizniszben, a People Fund, Arab Angel, Passport Capital és Sam Altman, az Y Combinator elnöke és egyben az OpenAI cégvezetője is beálltak a várhatóan busás hasznot hozó vállalat mögé.

A masszív kampányban egyszerre célozták meg a termékenységi klinikákat és azok ügyfeleit, némiképp összemosva a saját eljárásukat a jelenleg is gyakori, minden harmadik mesterséges megtermékenyítésnél elvégzett tesztekkel. Pedig a különbség ég és föld.

A helyes kromoszómaszám, esetleg a várható nem vizsgálata a leggyakoribbak, ezek mellett a ritka betegségek szűrése alig 1%-os arányú volt nagyjából negyedmillió esetszám mellett.

A Genomic Prediction ezért már jó előre keresett egy kiskaput a felelősség elhárítására, ugyanis semmi garanciát nem vállalnak az eljárásuk eredményére:

It is NOT a diagnostic test

Tehát inkább tekinthető egyfajta jóslásnak ez a típusú előrejelzés, mint tudományosan megalapozott előzetes diagnózisnak.

Santiago Munne, aki maga is az embriók genetikai kutatásával foglalkozik szintén szkeptikus:

My personal opinion is once you start looking, some embryos will be brighter, some will be taller, some will have longevity, and none will have those qualities all together. And in an IVF cycle, you produce maybe six embryos on average. You won’t be able to get all the traits that you want.

Az egyes embriók közül végül lesznek okosabbak, magasabbak, hosszabb életűek, de ezek együttes előfordulása az adott szülői háttér mellett kétséges. A mesterséges megtermékenyítés során egy párnál átlagban alig fél tucat embriót használhatnak fel, ezekből az előszűrés sem fogja feltétlenül azokat kiválogatni, amelyek tökéletlenebbek, már csak a megtermékenyülési ráta miatt sem, hiszen nem minden beültetés eredményez életképes magzatot.

A viták ellenére az üzlet az üzlet. Amíg egyetlen beültetés költsége 15 000 dollár, az embriók tesztelése 1 000 – 4 000 dollárnyi többlet kiadást jelent alkalmanként, ezt az inkább önmaguk megnyugtatására, a “mi mindent megtettünk” szülői attitűdre alapozva biztosan be fogják tudni húzni a terhelt genetikai háttérrel rendelkező családoktól.

Amit viszont szinte biztosan lehet állítani, hogy a következő tíz évben aligha jutnak el a pár napos embrió intelligencia előrejelzéséhez kereskedelmi szinten, ez jelenleg ott tart, hogy a felnőtt korra várható két és fél centiméter magasság- és három IQ pont különbségig jutottak el klinikai körülmények között.

A Genomic Prediction továbbá nem végez tudományos értelemben vehető kutatást, így bizonyítaniuk sem kell, hogy a tesztjeik eredményei hitelesek-e vagy sem. Ennek ellenére már tizenkét megtermékenyítési klinikával működnek együtt világszerte, ezek közül öt az USÁ-ban található, a többi Taiwan, Thaiföld, Peru és Nigéria területén.

Michael Alper, az egyik legnagyobb amerikai klinika, a  alapító vezetője úgy nyilatkozott miután egy pár megkereste őket is, hogy kizárólag abban az esetben fogják elvégezni ezt a tesztet, ha az etikai bizottságuk ezt jóváhagyta.

We don’t have any problem testing for cystic fibrosis—that is a lethal disease, it strikes young. But we are not there yet with these other tests. It’s soft; it’s not that predictive.

Nem arról van szó, hogy elleneznék a genetikai teszteket, hiszen például a beültetés előtt a cisztás fibrózis kockázatának kimutatásával egy garantált fiatalkori halálozásról szerezhetnek tudomást a szülők. Azonban nincs meggyőződve arról, hogy amíg nincs megfelelően alátámasztva a Genomic Prediction és hasonló cégek által végzett tesztek tudományos háttere, addig elfogadhatóak volnának a kapott előrejelzések.

via MIT Technology Review

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: