Egy igazán peches asztronauta esetei

A Liberty Bell 7 volt az USA második sikeres emberes küldetése. Az előző pár héttel az első kozmonauta, Jurij Alexejevics Gagarin fellövését és visszatérést követően történt. Azon felbuzdulva Gus Grissom parancsnoksága alatt 1961. júliusában ismét átlépte egy asztronauta a Kármán-vonalat, majd vissza is tért.

Igaz, a visszatérésnél adódtak apróbb kellemetlenségek. Nem teljesen a tervezett helyen sikerült az óceánba csobbanni az űrkapszulával, de ez volt a kisebbik gond. Úgy volt kitalálva az érkezés, hogy a kabin ajtaját néhány tucat csavarral rögzítették, azokat belülről maga az asztronauta tudta lerobbantani, így lehetett kikászálódni.

Ez annyira jó megoldás volt, hogy a mentőhelikopterek érkezése előtt nyílt az ajtó és az űreszköz menthetetlenül elkezdett megtelni vízzel, azzal fenyegetve Gus-t, hogy szépen együtt süllyednek az óceán fenekére. Nagy nehezen azért kivergődött és az egyik helikopter mentőkötelére kapaszkodva kijutott a pácból. A Liberty Bell 7 viszont annyira megtelt addigra, hogy a másik helikopter nem bírta kiemelni és az összes mérési eredmény, regisztrált adat odaveszett.

A küldetést kudarcosnak ítélték, Grissom-ot hibáztatták, a mérnökök szerint vagy véletlenül vagy pánikból ő robbanthatta ki az ajtót idő előtt.

A hasonló malőrök elkerülésére az Apollo programra áttervezték az ajtót. Csak kívülről lehetett nyitni befelé.

Ez is annyira jó elképzelésnek bizonyult, hogy a 60%-os oxigénnel, túlnyomásra feltöltött Apollo 1-ben elegendő volt egyetlen szikra, hogy belobbantsa az egészet, a három asztronautának esélye nem volt a kijutásra, bent égtek a 3 percig tomboló tűzben. Ki nem találnátok: Gus Grissom volt a parancsnok.

1999-ben, szintén júliusban végül egy tengeralatti kutatócsoport megtalálta a Liberty Bell 7-et, partra is szállították, ma egy múzeumban van kiállítva. Az ajtón látható deformációkból azt a következtetést vonták le, hogy nem Grissom hibázott, a vízbe érkezés ereje indította be a detonációt.

Shit happens.

Releváns kontent:

15 thoughts on “Egy igazán peches asztronauta esetei

 • July 18, 2017 at 12:20
  Permalink

  Azok a duct tape megoldások mindig is lenyűgöztek. Meg az is, hogy ilyen analóg szarokkal ki mert bárki is menni az űrbe rettegni.

  Lajkáról én akarok írni, azt gondolom h testhezálló.

  • July 18, 2017 at 12:44
   Permalink

   A duct-tape az Apollo 13 misszióban kapott komoly szerepet. Lesz róla poszt.

  • July 18, 2017 at 19:40
   Permalink

   fun fact: először nem kutyát, hanem muslicát küldtek az űrbe.

  • July 18, 2017 at 22:26
   Permalink

   én Nietzsche-ről akarok írni…
   vagyis ööööö….

 • July 18, 2017 at 13:36
  Permalink

  Mondjuk Gagarin sem volt az a kimondott mázlista típus, odaverte magát egy MiG-15-össel…

  • July 18, 2017 at 13:48
   Permalink

   Ehem.
   Tökrészegen kizuhant a másodikról bevodkázva.

   • July 18, 2017 at 13:51
    Permalink

    A lezuhanásról láttam feljegyzéseket, a vodkázásról nem, szóval hivatalosan letarolt egy nyárfaerdőt egy vadászgéppel. 🙂 Sosem fog persze kiderülni, hogy mi az igazság.

    • July 18, 2017 at 13:57
     Permalink

     Ez egy rohadt jó konteó. Az egyik oldalról ott van, hogy az USA sem engedte el az asztro reklámarcait, az első asztronauta le se léphetett szinte az épített aszfaltról. A SZU miért is tette volna Gagarinnal? Dehogy engedték repülni. Berepülőpilótának MIG-15-re? Jó persze, majdnem elhittem.
     A hős képet ápolni kellett, ezt dobta a rencer.

     • July 18, 2017 at 14:00
      Permalink

      Vau kurvára meg fog sértődni, ha a Lajka legendáját is lerombolod, vazz. 🙂

     • July 18, 2017 at 23:08
      Permalink

      Lajka sztorit azt nagyon ismerem, eléggé felbaszott. Kb. mindig is lehetett tudni, hogy kurvanagy állatkínzós jaszkarizós kamu, de 2002-ben elmondták, hogy mi a fasz is volt.

      Holnap spojlerezek.

     • July 18, 2017 at 19:38
      Permalink

      meg van egy plusz konteó is, eszerint kinyírták. nem fog odacsapni a profi pilóta egy viszonylag egyszerű gépet, na

 • July 18, 2017 at 18:43
  Permalink

  Na ezt nem tudtam. Köszi!

  • July 18, 2017 at 19:45
   Permalink

   Gus Grissom megmentette az egész holdprogramot.
   Nem sokan tudják, de az Apollo 1 után áttervezték az egészet. Éghetetlen szigetelést kapott az összes vezeték, kifele nyílt az ajtó, harmadával csökkentették az oxigénszintet és végül egész sok további Apollo lett belőle, holdraszállással.

 • July 19, 2017 at 08:18
  Permalink

  Hétfőn voltam az új mars film studiójában etyeken, kezdenek kurvajók lenni a díszletek

 • July 19, 2017 at 10:36
  Permalink

  Ez érdekes. Nekem az űrhajózás végpontja, persze nem tekintve a scifit, melynek nagy rajongója vagyok, a Ha meghal a nap című könyv volt.. Persze tudtam, hogy riport regény.

Comments are closed.

%d bloggers like this: