Hindenburg 80

Épp 80 éve, 1937. május 6-án történt az ismert legelső jelentősebb légikatasztrófa. A náci birodalom büszkesége, a Hindenburg léghajó porrá égett a New Jersey melletti Lakehurst légikikötőben, csak a nyers alumínium váz maradt a 34 másodperces lángolva zuhanás után. Az 1936-os berlini olimpia egyik legismertebb reklámja, az addigi egyelen 15 méteres horogkeresztet hordozó Zeppelin, a német műszaki felsőbbrendűség jelképe semmisült meg pillanatok alatt.

Mindehhez számos körülmény együttállására volt szükség. Az új kapitány első útja volt, jelentős késésbe kerültek az óceán felett a szembeszél miatt, 12 órával csúszott a leszállás és az utasok elgedetlenkedtek. Egyúttal volt némi aggodalom mert V. György király koronázására a visszaút már ki volt fizetve a gazdag amcsik és németek által és éjfélkor kellett volna indulni a délután 6 órai leszállást követően. Továbbá a légköri körülmények jelentős sztatikus töltést halmoztak fel a külső burkolaton. Ami egy érdekes valami volt, vászon és gyapjú, kezelve olyan bevonattal, ami leginkább a termitre emlékeztet és az egész megtöltve rendkívül lobbanékony 200028 köbméter hidrogén gázzal. Jellemző a magabiztosságukra hogy még egy külön dohányzó is volt az úri utasközönségnek, akik akkori árakon 450 dollár körül fizettek egyetlen egyirányú útért.

Hogy mi szólt a Hindenburg mellett? Fele idő alatt tette meg a transzatlanti távot mint bármilyen addig ismert közlekedési eszköz. 36 utas kiszolgálását egy 61 fős személyzet biztosította.

Maga a Hindenburg egy hatalmas szerkezet volt, nagyjából 3 futballpálya hosszú vagy ha másik irányból közelítünk, alig 4 méterrel rövidebb mint a Titanic.

De mi is történt? A jelenlegi ismereteink szerint (ez látszik a korabeli felvételeken) egy hirtelen manőver következtében elszakadhatott egy belső feszítő sodrony ami a farok felé eső egyik gáztartály burkolatát átszakította és innentől elég volt egyetlen szikra. A szikra márpedig előállt amikor a nedves kötélzettel megpróbáltak kikötni.

A többi történelem, ezzel 30 év után le is zárult a léghajózás kora.

%d bloggers like this: