Fapados, vagy nem fapados?

A fapados légitársaságok megjelenése igencsak örömteli dolog volt az olyan csóróknak, mint amilyen én is vagyok például. Hiszen ki ne szeretne 5 darab ezresért elutazni Rómába repülővel? Ja, az olaszokat pont utáljuk, akkor legyen mondjuk Írország, mert ott van jó sör, meg whisky. Ebből az következik, hogy az íreket szeressük, ugyebár. Nade vissza az olcsó repüléshez. Az viszonylag gyorsan világossá vált, hogy a pár ezer forintos repjegy pillanatok alatt a sokszorosára nő mindenféle plusz költségek miatt. De még így is bőven megérte, mert a nevesebb légitársaságok lényegesen drágábban adják a szolgáltatást.

Aztán az elmúlt időszakban jöttek az érdekes hírek. Az egyik társaság direkt szétülteti a családokat, de persze néhány eurót leszurkolva már van lehetőség együtt ülni. Aztán a hírhedt kézipoggyász baszakodás is előjött. Egyre kisebb méretű cuccot lehet felvinni, ami kicsit is kilóg a mérethatárból, azt megsarcolják. Meg néha akkor is, ha amúgy belefér az a nyomorult cucc a ketrecbe, amibe a földi személyzet készségesen belepróbálja. És van még egy csomó hasonló szarság, a lényeg, hogy a paraszt fizetni fog. A filléres repülőjegy mára már csak mítosz, a legtöbb utas bizony csenget erősen.

Anyád hogy van???

Ez odáig fajult, hogy Törökországba például már alig olcsóbb a fapados, mint mondjuk a Turkish Airlines, ami elég nívós társaság. Persze ez akkor igaz, ha az ember visz magával bőröndöt (vagy egyéb nagyobb méretű csomagot) is. De egy nyaralásra nyilván nem csak pár pólót, meg strandpapucsot visz magával a turista. Legutóbb amikor kint voltam repülni, akkor vittem magammal ugye a siklóernyős cuccomat is, az bőven belefért a 20 kg-os határba. Ferihegyen nem is volt semmi gond, lemérték szépen, aztán gyía. A Turkish járatával repültem oda-vissza, nagyon elégedett voltam mindennel. Egészen a visszaútig.

Ugyanis amikor Törökországból jöttem volna haza, akkor a becsekkoláskor lekapcsoltak. A nem kicsit túlvezérelt hülye picsa hölgy kitalálta, hogy a cuccom sportfelszerelés, és arra nem a sima csomagra vonatkozó szabályok érvényesek. Legombolt rólam még olyan 10 ezer jó magyar forintnak megfelelő összeget. Az a tény, hogy a Ferihegyen dolgozó kollegái szerint simán lehet a zsákomban bármi, csak férjen bele a 20 kg-os határba, kicsit sem hatotta meg. Mivel a törököknél hangosan kurvaanyázni és balhézni az álmoskönyv szerint rossz ómen, így nyilván ráhagytam, és fizettem.

Szóval hiába nem a fapados módját választottam az utazásnak, akkor is megszopattak. Viszont jövő héten megint megyek, és rájöttem, hogy ha szétszedem a cuccomat, akkor az ernyő, és a beülő belefér egy bőröndbe szépen. Lefóliáztatom, és arról már meg nem mondja, hogy mi van benne.

Velem ti nem basztok ki.

Remélem, hogy nem egy híres utolsó mondatot sikerült leírnom épp.

HOLDKOMP