Gluténmentes ponty patkó paprikás kukoricaliszttel

Az ünnepi készülődés sok családban nem telhet el hal nélkül. Magyarország európai mércével is a legkevesebb halat fogyasztó országok közé tartozik, világviszonylatban pedig még nagyobb a lemaradás. A nyugat-európai egy főre jutó átlag körülbelül harmadát kitevő halmennyiség elfogyasztása is leginkább karácsony környékén történik.

Nem is olyan régen még élő pontyokkal teli tartályokat láthattunk szerte a nagyközértekben, mára már a különböző hatósági intézkedések csak az előhűtött hal árusítását teszik lehetővé. Ki-ki eldöntheti, hogy ez valóban használt-e az élelmiszerbiztonságnak, állatvédelemnek, mindenesetre az tény, hogy soha ennyire egyszerű nem volt gyors kisütéshez pontyszeletekhez jutni, még a hard diszkontok is tálcán kínálják az évnek ebben a szakában a halpatkókat.

A halászlé mellett a ponty egyik legáltalánosabb elkészítési módja a paprikás lisztbe forgatva kisütés forró zsiradékban, ez a nyári vízparti kiüléstől a téli otthoni sütögetésig bezárólag bármikor megbízható eredményt produkál, gyakorlatilag bolondbiztos eljárás még kezdőknek is.

Miért érdemes mégis változtatni a bevált receptúrán és a fehér búzaliszt helyett kukoricaliszttel próbálkozni? A válasz rémegyszerű: egyre több családban előkerülnek a különböző étel-intoleranciák és ennek nem feltétlenül az az oka, hogy mostanra elsatnyult a társadalom és mindenki megtalálhatja a saját nyavalyáját, hanem inkább az, hogy amit korábban csak múló hasfájásként, rosszabb esetben “majdelmúlik” kiütésként elintéztek, az napjainkban jól diagnosztizálható és kezelhető, és az életminőség szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy valakinek tej-, tojás- vagy lisztérzékenyként kell leélnie az életét korlátozott ételválasztékkal vagy ismerve a baj eredetét, ügyesen fityiszt lehet mutatni a kellemetlenségeknek.

A kukoricaliszttel sütés amúgy is egy érdekes kísérlet, azoknak is ajánlott, akiknél szerencsére nem fordul elő semmilyen allergia, mert az eredmény sokszor felülmúlja a hagyományos módokon elkészítést is.

Aki szereti az egyszerűséget, néhány trükkel még tovább színesítheti a konyhai repertoárját, térjünk is rá, hogyan tudjuk a legkevesebb mosogatással előállítani a tökéletes bundát a sült halunkra.

Fagyasztózacskó sok háztartásban előfordul, ez a sokoldalú és rendkívül olcsó eszköz azoknak is újdonság lehet, akik megszokták, hogy egy dolog csak és kizárólag a nevének megfelelő funkcióra alkalmas: fagyasztóba rakni húst, zöldséget. Nagyobbat nem is tévedhetnénk, mert a paprika és a kukoricaliszt elegyítésére is kiválóan megfelel. A kívánt mennyiségű lisztet és paprikát beleszórjuk a zacskóba:

Majd egy rövid összerázás után az eredmény magáért beszél. Aki szeretné, rakhat hozzá egy csipet szódabikarbónát vagy sütőport is a ropogós bunda állagának apróbb feljavítására, de ez nem kötelező, sőt ha minden mesterséges adaléktól mentes étel készítésére törekszünk, akkor kifejezetten elhagyható.

Ha mostanáig nem derült volna ki, hogy miért kezdtünk bele ebbe a hókuszpókuszba, jöjjön a lényeg: az enyhén megsózott pontyszeleteket is ugyanebbe a zacskóba rakva és alaposan átforgatva-rázogatva a hal minden részére kellő mennyiségű liszt fog jutni és így előkészítve a hirtelen sütésig egyúttal tárolhatjuk is a halunkat. Mert a paprikás lisztben kisült ponty frissen, forrón a legjobb. A sózásnál érdemes a ma már szinte mindenhol kapható minőségibb sók közül, mondjuk a rózsaszín Himalája-sót választani, ízlés szerint épp csak egy kevés szükséges a hal ízének kiemelésére, tehát nem teljes anyagi csőd a változatosság ára.

Maga a kisütés teljesen hagyományosan, megfelelő mennyiségű, nagyjából ujjnyi napraforgóolajban történhet, akinek van fritőze, használhatja azt is, bár érdemes észben tartani, hogy a hal ízét átveheti az olaj és nem mindenki szereti a halízű rósejbnit.

Pár perc után mindössze egyszer kell megfordítani, ekkor viszont ügyelni kell arra, hogy a hal könnyen szétesik, ezért inkább széles sütőlapáttal vagy spatulával forgassuk és ne villával.

Papírtörlőn leitatás után gyakorlatilag bármivel tálalható.

Főételként rizskörettel, érzékenyeknek sóba-vízbe főtt, vagy laktózra toleránsaknak vajas tört burgonyával, de akár magában friss paradicsommal és csemege uborkával is megállja a helyét.

A képek hagyományainkhoz híven egy krumplival, a sötét konyhában készültek.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!