Graffiti? Fenét, boszorkánymegfékező izé!

A Monty Python óta tudjuk, hogy az angolok jók a boszorkányüldözésben.

Ezt a sportot mondjuk többen is igyekeztek csúcsra járatni, így például Amerikában is nagy divat volt, de a spanyolok is megtették, amit megkövetelt Isten, de ezek csak afféle amatőrök voltak az angolokhoz képest, mert nem tudományos eszközökkel eredtek a boszorkányok nyomába. Ez a tudomány is feledésbe merült idővel, úgyhogy egyre többen vannak, akiket gyíkká változtattak, és ez el se múlt, de most szerencsére rábukkantak valamire, amivel sikeresen fel lehet venni a boszorkányok ellen, akik a jelek szerint valahol a Midlandsben csöveznek a föld alatt.

Rövid kitérő: a boszorkány és a baszás szavunk közös gyökérre tekint vissza, így akkor, amikor a rohadékok nem a föld alatt ülnek, succubusként megülik az embert, ennek állít emléket a lidércnyomás (nyom: bosz, basz, szláv eredetű szó) is.

De vissza az angolokhoz: a Midlands amellett, hogy otthont adott mindannyiunk kedvenc depressziós kamaszának, Adrian Mole-nak, szépen el volt látva boszorkányokkal is, az őket távol tartó vésetekre viszont sokáig azt hitték, hogy csak sima graffitik, és a helyi Adrian Mole-ok csinálták őket. A Creswell Crags vésetei azért váltak gyanússá, mert lyukak és hasadékok mellé vésték őket, méghozzá nem is olyanokat, hogy “hüje, aki olvassa” meg “itt járt a Józsi”, hanem vallási rövidítéseket. A dupla VV itt Szűz Máriát jelentette, a PM pedig a Pace Mariát, ilyeneket pedig a britek egyébként is szerettek az ajtófélfára vésni, épp a boszorkányoktól való félelmükben. Nálunk is voltak hasonló szokások, csak a magyar paraszt inkább fejszét temetett a küszöb alá, illetve seprűvel védekezett, de hát ezek udvarias angolok, na.

A néphiedelem valószínűleg úgy tartotta, hogy a Creswell Cragsban tanyázó boszorkányok halált vagy betegséget hoznak a lakosságra, illetve tönkreteszik a termést is, úgyhogy az óvó szavak és betűk mellett még labirintusokat is véstek a kőbe, hogy ha kijönne a boszorkány, eltévedjen bennük. A helyszínt egyébként a jégkorszak óta látogatják, de még kétszáz éve is véstek oda óvó rúnákat, mert nem igazán tudták, hogy a régiek beválnak-e, a vésetek felfedezése óta pedig tizenhét év telt el, ennyi kellett ahhoz, hogy rájöjjenek, nem vandálok munkájáról van szó.

Vagy hát lehet, hogy igen, de régi vandálok voltak. A vésetek megfejtésén jelenleg egy brit tudósokból álló kutatócsoport dolgozik.

(IFLScience)

HOLDKOMP