Hazaáruló herceg? #2

A Windsor-háznak voltak sötét titkai.

Edwardot, Wales hercegét 1936 végén lemondatták a trónról, majd miután 1940-ben hazaárulás gyanújába keveredett a francia védművek titkainak kiadása kapcsán, a Bahamákra száműzték kormányzónak.

A háború előtt öccsével, Györggyel, aki Kent hercege volt (nem összekeverendő VI. György királlyal, aki szintén a fivérük) kifejezetten rajongtak a német népért, a kulturáért és úgy általában a németekért. Valamennyire náci szimpatizánsok is voltak, Edward nászútja egyenesen Adolf Hitlerhez vezetett.

György kevésbé látványosan élte az életét, a huszas évek végétől a Royal Air Force szolgálatában állt, repülőtisztként egész jó volt a renoméja.

Azonban volt egy sötét titka. És erre felfigyelt a brit kormány, ráállították az MI5 titkosszolgálatot. Ugyancsak felfigyelt az FBI, ők is elkezdték megfigyelni. És végül saját fivére, VI. György király is megfigyeltette.

György herceg egyébként 1940-től kiképzőtisztként és rajparancsnokként szolgált a RAF kötelékében, a hazafias elkötelezettsége talán megkérdőjelezhetetlen lett volna. Volna.

A II. vh talán legérthetetlenebb történése volt, amikor Rudolf Heß, Hitler helyettese 1941-ben egymagában beszállt egy vadászgépbe, Skócia felett gépét magára hagyva kiugrott ejtőernyővel és sikeresen földet is ért. Ott aztán a helyiek bejelentésére elkapták és letartóztatták. Teljes értetlenség.

György herceg és Heß a háború előttről ismerték, repülősként kölcsönösen tisztelték egymást, viszonyuk leginkább barátinak volt mondható.

György több arisztokratával és politikussal a háborúellenesek közé tartozott, tiltakozott a hadbalépés ellen és számtalanszor felvetette a különbéke megkötésének lehetőségét.

És milyen érdekes: György herceg alig pár mérföldre volt Skóciában egy ilyen társasággal, amikor Rudolf Heß megérkezett.

Egyből felmerült a gyanú, hogy itt egy különbéke megállapodásról tárgyaltak volna a kormány megbuktatásával és a korona megszerzésével egyetemben. Rudolf Heß ugyanis indulása előtt saját lakásán 3 órát beszélt négyszemközt a Führerrel. Aki utána két napig hallgatott, kivárt, milyen hírek érkeznek. Nem érkeztek hírek, Heß a nácik számára leírt veszteségként a propagandában mint elmeháborodott lett megjelenítve.

Emlékezzünk vissza: Rudolf Heß vetette a landsbergi börtönben -, ahol együtt raboskodtak – Hitler szavait írógéppel papírra, így született a Mein Kampf. Ő találta ki a Heil Hitler köszöntést, de még a Führer megnevezést is. Ennyire volt Hitler bizalmasa.

A történetünk itt nem ér véget. 1942-ben György egy nem hivatalos repülésen vett részt, a repülési terv szerint Izlandra készült javítani az ottani morált. A gépe nem tisztázott körülmények között Skóciában lezuhant, egy hegyfalnak csapódott.

Volt pár furcsa dolog, ami tisztázásra szorult volna. György herceg kezére egy aktatáska volt bilincselve, tele svéd 100 koronásokkal. Az úticél tehát minden bizonnyal nem Izland, hanem Svédország lehetett. A semleges Svédország tökéletesen alkalmas volt titkos tárgyalások bonyolítására. A másik érdekesség, hogy hivatalosan 15-en voltak a gépen. A valóságban pedig 16-an. Ki lehetett a titokzatos 16-os utas?

Az egyetlen túlélő szerint nem más mint Rudolf Heß.

 • Ziles Gizi

  Nagyon figyelsz az apró részletekre. Gyönyörűen írtad, Rudolf Heß.

 • D. Pin Trouble

  Ezt a végét nem igazán fogom, hogy szedték ki a Towerből észrevétlenül? Illetve ahhoz is földöntúli mák kellene, hogy 14 halott mellől úgy szedjenek ki valakit, hogy semmi maradandó sérülés ne legyen rajta.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Állítólag volt egy alteregója, az vitte el a balhét, le volt játszva előre.

   • D. Pin Trouble

    De tudtommal ez az alteregó ment Skóciába, ahol elfogták.
    Az igazi is átment ugyanakkor egy másik járattal?
    És akkor Spandauban a kamu Heß ült? Ahhoz képest elég aktív volt, nem esett ki a szerepből.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     “Tudtoddal”????
     Akarsz róla mesélni?

     • D. Pin Trouble

      Jó, én így olvastam. Nem voltam ott, épp más dolgom volt.

     • SpaceWolf

      Aha. Gyanús vagy te nekem.

     • SpaceWolf

      Nocsak nocsak. 😀
      (ment mail, remélem most nem a spam folderben végeztem)

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Bazze, hetek óta viszem a Windsor herceges minisorimat, kirakom a Györgyöset, erre mi megy a Viasat History-n?
  Na most már akkor megnézem.

 • egyedi

  de most akkor Heß meghalt, de mégis élt?

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Heß a hivatalos verzió szerint be lett börizve, aztán kiengedték.
   Sose tudjuk meg.
   Volt a történetnek egy másik szála, Heß egyenruháját lemásoltatták az akkori brit titkosszolgálat James Bond Q expertjénél. Ő nem kérdezte mire kell, de azért az érdekes lehet, hogy honnan volt az eredeti egyenruha és mire kellett a másolat?

   • egyedi

    na majd, ha lemegy a karácsonyi őrület, lesz időm olvasgatni. megnézem a témát

%d bloggers like this: