Hogy nem alakultam át alienné

Arra ébredek, hogy haldoklom. Ez nem gátol meg abban, hogy kivánszorogjak a klotyóra okádni. Attól kicsit jobb lesz. Biztos ettem valami szart, próbálok gondolkozni, de nem igazán jut eszembe semmi. Ennek csak részben lehet oka, hogy az álmosság miatt félig a WC csészére dőlve szundikálok.

A rosszullét nem múlik, most már köhögök és fulladok is. Kapkodom a levegőt, miközben a szegycsontom alatt olyan nyomást érzek, mintha lenyeltem volna egy öklömnyi felhevített követ.

Amikor a hátam is fájni kezd, határozottan szívinfarktusra gyanakszom. Fiatal vagyok még, nyugtatom magam, de kezdek izgulni. Ott volt az a programozó srác a koliban: egyszer csak lefordult a székről, aztán meghalt. Vagy a másik, akit a diplomaosztó előtt 2 hét alatt vitt el a bőrrák. Na, de a bőrráktól nem érezném magam úgy, mintha hátba vertek volna egy szívlapáttal. Mégis infarktus lesz.

Közben menetrendszerűen megint hányok. Megkönnyebbülök, pedig csak vizet és gyomorsavat öklendezek. Lehet, hogy átalakulok alienné. Mindig is szerettem volna kiugró állkapcsot. Már nagyon várom. Ez az átalakulás kurva lassan megy, és a végén még tényleg belehalok, mielőtt megölhetnék egy csomó embert – türelmetlenkedem.

A hányás újabban fosással is kiegészül. Mégpedig savas fosással. Most már tuti alien leszek, de az átváltozást valahogy menőbbnek képzeltem. Ülök a budin, ölemben egy fehér lavór, amit a szunyókálásból felriadva néha magamhoz ölelek. Közben ráz a hideg, kiver a jegyes veríték, izzadok és légszomjam van egyszerre.

Majdnem ilyen volt, de nem teljesen

Úgy tűnik, ez a fosós-hányós periódus kb. óránként tér vissza, úgyhogy közben elhatározom, hogy elfoglalom magam. Sétálgatni próbálok én és a lavórom, de a gyengeségtől rogyadozom. Akkor talán lefekszem. A rosszullét erősödik. Így az ágy szélére kuporodva ücsörgök, miközben megvesz az isten hidege. A takarót magamra borítva viszont nem kapok levegőt. Mindenhogyan szar, na.

Talán ki kéne hívni a mentőket, morfondírozom, mert a végén még annyira kiszáradok, hogy beszélni se tudok majd. Ahhoz fel kéne öltözni és pakolni valami kórházi cuccot. Na, de kinek van ehhez ereje? Pláne, mikor belegondolok, hogy a sürgősségin órákat kell majd várni, és ha lesz is elérhető közelségben valami undorító budi, a budipapír biztos hiánycikk.

Közben hajnalodik. Kikeresem a házidoki számát és reggel pontban 8-kor telefonos segítséget kérek. Gyors kikérdezés után a doki refluxra gyanakszik. Az összes tünet passzol a kőnyeléstől a légszomjon, savas hányáson és fosáson keresztül a különböző fájdalmakig. Kicsit elkeseredek, hogy mégsem leszek alien.

Kezelési javaslata rém egyszerű, de kivitelezhetetlen: hányásra daedalon, a lenyelt kő ellen savlekötő. Itt rögtön két probléma is van, vetem fel neki: egyrészt a daedalont kihányom, másrészt fosva-hányva nehéz eljutni a gyógyszertárba. Megnyugtat, hogy daedalon kúp formában is kapható, kifejezetten felnőtteknek. Megállapítom, hogy nem valami briliáns elme ez a doki, mert úgy tűnik, csak az okádásig jutott el a problémában. Nem osztom meg vele a dehonesztáló megjegyzéseimet, inkább gyors kalkulációt végzek. A következő fosós-hányós roham után letámolygok a kocsiig.

Nem világos, hogy jutottam el a gyógyszertárig és vissza, de utána ment minden, mint a karikacsapás: a daedalon szerencsére altat is, úgyhogy mire este felébredtem, a görcsös rohamokat mintha elfújták volna.

A következő hét a viszonylag visszafogottan étkezésekről szólt: egy-egy szál ropi reggelire és vacsorára, ebédre üres leves.

Mit nem ehetsz/ihatsz, ha refluxos vagy?

Alkohol, kávé, csoki, hogy csak a legfájdalmasabbakat említsük. Chips (igazából semmi fűszeres), zsíros ételek, édes ételek (lekvárok). Néhány egészségesnek tűnő zöldség is kiiktatandó: paradicsom, hagyma, fokhagyma, káposzta, alma, körte, citrom, narancs, kivi.

Az alma és a körte rossz helyen vannak a képen, de nem találtam jobbat

Citromos fekete tea? Kuka. Hűsítő limonádé mentalevéllel? Kuka. Nagymama befőttje? Kuka. Mennek utána a 100%-os gyümölcslevek (a magas savtartalom miatt), szénsavas üdítők és ásványvizek, a savanyúságok (halál a kovászos uborkára!), a mustár, torma, a zsíros tejtermékek: tejszín, tejföl, zsíros sajtok. És ez csak a jéghegy csúcsa.

Ja, és ha dohányoznál, hát arról is szokj le. És ne viselj szoros ruhát, övet, és jobb, ha a melltartód is elégeted. Ha fiú vagy, égesd el a csajodét. Ha agyonver, máris nem lesz problémád a refluxszal.

HOLDKOMP