Hogyan sütök karácsonyi steaket?

Nincs se húshőmérőm, se normális sütőm, szóval el fogom baszni. De legalább boldogan kotyvasztok valami olyat, amit mediumra szeretnék megcsinálni, de tuti nem lesz olyan.

Nem, ez nem olyan lesz, mint egy Howtobasic videó.

Egyrészt nem vagyok híve az ilyen aprólékos kidolgozásnak, másrészt baromi lusta vagyok multitaskolni, ezért megírni, megsütni és még befotózni egyáltalán nincs kedvem a műveletet. Viszont szívesen elmondom, hogy mit fogok csinálni.

Először is vettem marhahússzeleteket. Tulajdonképpen lényegtelen, hogy milyen fajtából és hogy honnan, mert úgyis eszméletlen nagy balfasz vagyok és feltehetőleg ti is, szóval erre épp, hogy csak annyi hangsúlyt fektettem, hogy nedves érlelésű, 21 napig érlelt szeleteket vettem, amik nagyjából 4 centi vastagok. Ezek olcsóbbak, de kevésbé porhanyósak, mint a szárazon érlelt szeletek, de gondoltam ha már elbaszom, akkor tegyem azt olyasvalamivel, ami legalább olcsóbb. Szóval broilra esett a választás, amit top round steakből fogok csinálni. Az a klassz benne, hogy lehet marinálni is egy pár órát, így kompatibilis olyan vendégekkel is, akik nem szeretik az erősebb marhaízt.

  • Szóval a húst kirakom picit levegőzni, megbontok egy sört
  • Felizzítom a sütőt amit szól alapon. Maxra állítom és csak később veszem vissza kétszáz és kétszázötven fok közé.
  • Megvárom, amíg felmelegszik, addig elhelyezem a szeleteket a tálcába beletett rácson (nincs broiler rackem)
  • Dobálok rá nagyon férfiasan közepesen durva sót és frissen őrölt borsot
  • Három négy percet szabad csak sütni, amikor elkezd finoman nedvedzeni felül, akkor fordítunk rajta egyet
  • Mivel nincsen húshőmérőm és a szeleteim 3-4 centi vastagok ezért majdnem biztosan túl fogom sütni, de igazából 5 perc körül kellene oldalanként.

Ha vastagabbak a szeleteink, vagy mini egybensültet akarunk csinálni, akkor célszerű vörösizzásig hevített serpenyőben előkérgesíteni a húst és utána sütőzni. A serpenyőnek szó szerint füstölnie kell, hogy jó legyen, mielőtt lepirítod a hús oldalait. Vékonyabb szeleteknél (2-3cm) viszont nagyon óvatosan és sokkal rövidebb, oldalanként maximum 3 percig süssük.

Nem jó ötlet a serpenyőbe önteni az olajat, sokkal jobb ötlet sütés előtt, fűszerezés után átdörzsölni vele a húst. Ha olivaolajat használsz, ne legyen szűz, mert az nem bírja a meleget. Konkrétan odakozmál a faszba. A hőhatás miatt egyszerre egy húst süss, ha serpenyőzöl és ne mozgasd közben. Nem szabad böködni sem, csipesszel forgasd, ha lehet.

Ilyen lett

Végül ki kell tenni a pultra, bontani egy sört és pihentetni. Ez azért fontos, mert szépen átfő a belseje is pihenés közben. Körülbelül annyit pihentesd, amennyit sütötted és fasza lesz.

Mondjuk azért hajlamos vagyok mindent elkúrni, de még mindig ehetsz konzervet.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: