Hogyan sütök karácsonyi steaket?

Nincs se húshőmérőm, se normális sütőm, szóval el fogom baszni. De legalább boldogan kotyvasztok valami olyat, amit mediumra szeretnék megcsinálni, de tuti nem lesz olyan.

Nem, ez nem olyan lesz, mint egy Howtobasic videó.

Egyrészt nem vagyok híve az ilyen aprólékos kidolgozásnak, másrészt baromi lusta vagyok multitaskolni, ezért megírni, megsütni és még befotózni egyáltalán nincs kedvem a műveletet. Viszont szívesen elmondom, hogy mit fogok csinálni.

Először is vettem marhahússzeleteket. Tulajdonképpen lényegtelen, hogy milyen fajtából és hogy honnan, mert úgyis eszméletlen nagy balfasz vagyok és feltehetőleg ti is, szóval erre épp, hogy csak annyi hangsúlyt fektettem, hogy nedves érlelésű, 21 napig érlelt szeleteket vettem, amik nagyjából 4 centi vastagok. Ezek olcsóbbak, de kevésbé porhanyósak, mint a szárazon érlelt szeletek, de gondoltam ha már elbaszom, akkor tegyem azt olyasvalamivel, ami legalább olcsóbb. Szóval broilra esett a választás, amit top round steakből fogok csinálni. Az a klassz benne, hogy lehet marinálni is egy pár órát, így kompatibilis olyan vendégekkel is, akik nem szeretik az erősebb marhaízt.

  • Szóval a húst kirakom picit levegőzni, megbontok egy sört
  • Felizzítom a sütőt amit szól alapon. Maxra állítom és csak később veszem vissza kétszáz és kétszázötven fok közé.
  • Megvárom, amíg felmelegszik, addig elhelyezem a szeleteket a tálcába beletett rácson (nincs broiler rackem)
  • Dobálok rá nagyon férfiasan közepesen durva sót és frissen őrölt borsot
  • Három négy percet szabad csak sütni, amikor elkezd finoman nedvedzeni felül, akkor fordítunk rajta egyet
  • Mivel nincsen húshőmérőm és a szeleteim 3-4 centi vastagok ezért majdnem biztosan túl fogom sütni, de igazából 5 perc körül kellene oldalanként.

Ha vastagabbak a szeleteink, vagy mini egybensültet akarunk csinálni, akkor célszerű vörösizzásig hevített serpenyőben előkérgesíteni a húst és utána sütőzni. A serpenyőnek szó szerint füstölnie kell, hogy jó legyen, mielőtt lepirítod a hús oldalait. Vékonyabb szeleteknél (2-3cm) viszont nagyon óvatosan és sokkal rövidebb, oldalanként maximum 3 percig süssük.

Nem jó ötlet a serpenyőbe önteni az olajat, sokkal jobb ötlet sütés előtt, fűszerezés után átdörzsölni vele a húst. Ha olivaolajat használsz, ne legyen szűz, mert az nem bírja a meleget. Konkrétan odakozmál a faszba. A hőhatás miatt egyszerre egy húst süss, ha serpenyőzöl és ne mozgasd közben. Nem szabad böködni sem, csipesszel forgasd, ha lehet.

Ilyen lett

Végül ki kell tenni a pultra, bontani egy sört és pihentetni. Ez azért fontos, mert szépen átfő a belseje is pihenés közben. Körülbelül annyit pihentesd, amennyit sütötted és fasza lesz.

Mondjuk azért hajlamos vagyok mindent elkúrni, de még mindig ehetsz konzervet.

 

 

  • SpaceWolf

    Érdekes, hogy nálunk minden receptben fontos összetevő a sör…

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

      a mákos gubában is.

      • Bernard Black

        én azt úgy csinálom, hogy bontok egy sört, és hagyom azt a hangyás kiflit a picsába, inkább bontok még hármat.

    • Kolyok12

      napi 6-8 liter sör egészséges.

      • SpaceWolf

        Végre egy jó hír.

      • taro

        juj.

  • Kézmódszer:)

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      blue????

      • SpaceWolf

        Az nem te vagy?

    • vau

      Magyar ember magyar módra csinálja: arc, áll, homlok.

      De amúgy tök megbízhatatlan, mert picit vastagabbra van szelve és már nem ugyanaz.

  • vau

    Ja, és baszott finom lett.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Na azért megérte.

    • taro

      vettél azért konzervet karácsonyra?!

    • KingaA

      Nagyon jól néz ki!
      A végén szoktam hozzá csinálni rózsaborsmártást a pihentetés közben kifolyt levélből, egy kis tejszínnel, mennyei.
      És csak sütés után sózom, de lehet, hogy ez csak babona.

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

        Nem babona.

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

    a CPR táblázat az élet sava és borsa.
    mondanám, hogy verje meg az isten, de valószínűleg már megverte, azért szívok vele most is.

  • :/

    Szép lett! Zöldbors mártás? 😊

  • Ziles Gizi

    Nagyon szép! Csak kevés. A tányér véletlenül nem egy Herendi?

    • vau

      Csak egy makett.

  • mokusON

    Egy gorgonzola mártást el tudnék képzelni mellé.

    • Ziles Gizi

      Az kibaszott büdös 🙁

      • mokusON

        Salgótarján is az.

        • Ziles Gizi

          Jó, de azt nem esszük meg!

  • Szar viccek

    Mibü?

  • :/

    Közerdekű bejelentés!
    Régebben volt egy kis vita, hogyan lehet szépen narancsot (ugyan pomelót, de azt nem eszek) enni, itt a megoldás a WMF Nuova sorozatban lehet kapni hozzá való kanalat 😊 – és kiwihez is!
    https://www.wmf.com/media/catalog/product/cache/2/thumbnail/554x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/1/2/12_9194_6042_600.jpg
    Utolsó utáni pillanatos ajándéknak is remekül megteszi.

  • dzsungelmacs

    jól néz ki! 🙂

  • egyedi

    fini lehet 🙂

  • Max

    “Ilyen lett” szóval nem mered kettévágva megmutatni:DDD

  • Mizie

    Ha mar a lidl-bol vetted a hust akkor kiprobalhattad volna a wagyut is. Csak ugy kozszolgalatilag, hogy tudja mindenki hogy csak az alapanyagtol fugg h milyen lesz a jo steak.

    Az elkeszitessel csak elbaszni lehet, jobba tenni nem.

    • vau

      Hát pont ezért nem vettem wagyut 🙂

      • Mizie

        De leirtad hogy kell. Csak meg kell ismetelned. 3-3 perc aztan pihentetni.

        Esetleg annyi h suteshez keves de apro szemu sot aztan amikor kesz akkor a nagyszemut

%d bloggers like this: