Hogyan válassz megfelelő melltartót?

Joanna Wakefield-Scurr, a University of Portsmouth biomechanika professzora segít eldönteni.

A rosszul kiválasztott méretű és formázású melltartó nem csak kényelmetlen, de számos egészségügyi probléma forrása lehet. Kutatások bizonyítják, hogy a nők legalább fele panaszkodik a hordás során mellfájdalmakra, bőrsérülésekre, mert például a túl feszes viselet a mell bőrének saját visszaállási képességén túl terhelheti a szöveteket.

A nem megfelelő melltartó ezen kívül nyaki, hát- és vállfájdalmakhoz, hibás testtartásoz valamint kidörzsölt bőrhöz is vezethet.

A pántok tartós bemélyedésekért lehetnek felelősek a vállakon, de sokaknál a mellkisebbítési műtét gondolatához vezet a rosszul megválasztott melltartó. Az egyetem a vizsgálatok során arra jutott, hogy a nők négyötöde rossz méretű melltartót hord, a mellkisebbítő műtétekre jelentkezőkről kivétel nélkül kiderült, hogy az általuk kiválasztott ruhadarab nem volt számukra megfelelő.

A mell megfelelő alátámasztásának hiánya korlátozza a sportos életvitelt és a rendszeres testmozgást is, ennek a hosszú távú következményei nyilvánvalóak.

A jelenleg ismert melltartó méretezést a Warner Brothers vezette be 1935-ben, a kosárméreteket az ábécé betűivel, D-vel bezárólag alkalmazták.

Azóta sokat változott a nők testalkata, ma már egészen N-es kosárméretig terjed egyes gyártók választéka.

Pedig a saját méretet és az ahhoz megfelelő melltartót nem ilyen egyszerű kiválasztani. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a meglévő melltartójukkal papíron egyező méretűt választanak jóformán próba nélkül, pedig a különböző gyártók valós méretezése nagyon eltérő lehet, nincs univerzális méretszabály, amihez tartaniuk kellene magukat.

A női mell ráadásul a teljesen normális menstruációs ciklus során is változtatja a méretét, formáját, pozícióját, a cipőkkel, nadrágokkal ellentétben adott esetben a cikluson belüli különböző időpontokban más méretű melltartó lehet indokolt.

Az egyetemi kutatók azt találták ki, hogy hagyni kell a fenébe a hagyományos mérőszalag alapú rendszert és kidolgoztak egy saját módszert a helyes méret kiválasztásához.

A világ vezető fehérneműgyártóival állnak kapcsolatban és 13 év kutatási tapasztalat áll mögöttük, érdemes lehet megfontolni a tanácsaikat.

Öt egyszerű lépéssel ki lehet választani a személynek megfelelőt, véleményük szerint milliók életét tenné könnyebbé ha hallgatnának rájuk és a bolti ábácés méretezés helyett az egyénre szabott, próba alapú választást preferálnák, megelőzve ezzel számos egészségügyi és egyéb problémát.

via PopSci

HOLDKOMP