Hogyan változtatta meg a COVID első éve a párválasztási preferenciákat?

Egy év izoláció sokakat megviselt, megint mások életükben nem érezték még olyan jól magukat, mint most, amikor nem kell emberek közé menniük és részt vállalni a mindennapos IRL közösségi képmutatásban. Mégis van egy olyan területe az életünknek, ahol a személyes részvétel szinte elengedhetetlen, ez pedig nem más, mint a párválasztás.

Köszönetnyilvánítás: jelen bejegyzés nem jöhetett volna létre a szomszédos Disqus fórumon Silkie és First Born Unicorn kommenttársakkal folytatott inspiráló eszmecsere nélkül a megváltozott párkeresési szokásokról

Nálam úgy változott, hogy még a reménye is megszűnt.
(Idézheted szó szerint. 8)) – FBU (MenekülőMutáns)

Az ember alapvetően társas lény és még a legelszántabb szingliknek is szüksége van időnként testi-lelki kapcsolatokra, ehhez pedig többnyire nélkülözhetetlen a választott partner fizikai közelsége. Modern világunkban persze nem elképzelhetetlen a tisztán technikai eszközökön alapuló távkapcsolat, de ami nem lehetetlen, az nem jelenti egyúttal azt, hogy tömegesen előfordulna, így az internetre kötött okoskellékek manapság még nem kerültek ki tömegesen a sci-fi rajongó geek-ek kockavilágából és inkább ne is akarjuk megtudni, hogy még mi minden található meg ott, ahová szinte biztosan nem süt be a nap.

Számos nyugati sajtótermék, többek között a New York Post és a The Guardian szemlézte az Insider cikkét a Dating.com felméréséről a pandémia alatt megváltozott párkeresési preferenciákról és ugyan a 2000 fős mintavétel elsőre talán nem tűnik soknak, mégis aki tanult matematikai statisztikát, az tudhatja, hogy ez bizony számos tekintetben már reprezentatívnak számít.

A megkérdezettek válaszaiból számos fontos dolog derült ki, ezek közöl talán a legfontosabb, hogy a testtel és különösen a férfitesttel, a megjelenéssel kapcsolatos elvárások eltolódtak az egészségesebbnek tekinthető diverzitás irányába.

  • Nearly 75% of singles shared that they are a fan of the “dad bod,” meaning they like a figure that isn’t super chiseled.
  • Even though dad bods were a highly ranked preference, more than 20% of those surveyed also shared that body type doesn’t matter when it comes to finding a partner. They prefer to focus on personality over looks.
  • Only 15% of Dating.com members shared that they prefer a Barbie or Ken-like body type when it comes to a person of their desired gender.
  • Out of those surveyed who believe they have a dad bod, 45% of them shared that they like to put #dadbod it in their bios because they are proud of their physiques.

A válaszadók nem kevesebb mint háromnegyede az apukatest (dad bod vagy dadbod), azaz a hangsúlyosan izmos helyett inkább a lágyabb vonalak kedvelője, minden ötödik megkérdezett azt állította, hogy egyáltalán nem érdekli a leendő partnere kinézete és mindössze 15% ragaszkodott a kigyúrt Ken/Barbie testalkathoz.

Chris Pratt és Katherine Schwarzenegger (fotó: BG004/Bauer-Griffin/GC Images)

Az apukatest nem most kerül először a szebbik nem érdeklődésének fókuszába, mondhatjuk úgy is, hogy csak egy újabb történelmi visszatérésnek lehetünk tanúi. Maga a kifejezés a 2010-es évek derekán vált népszerűvé, amikor olyan világsztárok, mint Leonardo DiCaprio vagy éppen Chris Pratt lazítottak egy kicsit és egyáltalán nem a tradicionális Hollywood-i elvárásoknak megfelelően mutatkoztak fürdőgatyában. Meg is kapták a magukét, a body-shaming ugyanúgy sújtja a férfiakat, mint a nőtársaikat, Zach Efron múlt évi világutazós műsora is számos gúnyolódó hullámot vetett az online térben.

A Collins English Dictionary Word of the Year 2015 jelöltje is volt a “Dadbod” szó, és abban az évben ugyan a “Binge-watch” nyert, mégis megemlékeztek róla egy blogbejegyzésben, külön méltatva, hogy amíg a father, azaz apa szinte minden esetben pozitív, valami okosat, figyelemreméltót képvisel, a dad, azaz apuka az a csetlő-botló figura, aki utóbb a felcseperedő gyermekeinek szeretne imponálni több-kevesebb sikerrel, időnként kacagtató helyzeteket eredményezve.

Very fit and in shape bodies are seen as ideal when it comes to attracting a partner, however the users of Dating.com just proved that isn’t always the case when it comes to real-life romances

A fitt és kigyúrt megjelenés kétségkívül hasznos lehet, amikor a leendő partnerünket le akarjuk nyűgözni, ez egybecseng az evolúciós biológusok ismert véleményével, az izmos hím meg tudja védeni asszonyát és a családját a kőbaltával érkező hordáktól, ugyanakkor a fiatalos, bájos arc, a telt keblek és a vonzó csípő bőséges gyermekáldást sugall a fajfenntartás hormongőzében égő férfiagynak. Azonban ha ezeket a kliséket félretesszük, kiderül, hogy még az olyan népszerű partnerkereső oldalak, mint a Dating.com felhasználóinak értékrendjében is másodlagossá válik az ilyen megjelenés ha hosszútávú, a valós életben is megélt románcokról van szó.

Azzal együtt, hogy a mainstream-ben is elfogadottá váltak a plus-size modellek, Rihanna divatmárkájának felfedezettje Steven G például 2XL-es amerikai méretezésű, ami az európaihoz képest is legalább egy számmal nagyobb, tudni érdemes, hogy az Amerikai Pszichológiai Társaság 3000 fős kutatása alapján a megkérdezettek 42%-a átlagosan 14 kiló súlytöbblet felszedéséről számolt be, míg 10% 25 kilónál többet hízott a mozgásszegény életmódban, ami egyáltalán nem tekinthető hosszabb távon egészségesnek, akárhogy is nézzük, ez túlmutat a hétköznapi apatesten, sokkal inkább a szív- és érrendszeri megbetegedések melegágya, ezért ezt semmiképp sem tanácsoljuk senkinek.

Nem véletlen, hogy a Dating.com válaszadói közül sokan már a Summer of Love 2021 jegyében az edzőtermekbe készülnek, a megkérdezettek 70%-a tervez valamennyit lefaragni a felhalmozott testhájból.

A világjárvány előtti egyik utolsó, 2019-es fitnessz felmérés szerint a dad bod 61%-ban számított szexinek, ez 10%-kal (százalékponttal) volt magasabb az egy évvel korábbinál, tehát kijelenthető, hogy az apukatest népszerűsége töretlen és ha attól egyelőre még nem kell tartanunk, hogy ezt leválthatja a granddad bod, azaz az apóca testalkat, tinédzseréveinket jócskán hátrahagyva férfitársainkkal annak is örülhetünk, ha fürdőfelszerelést öltve talán idén sem kell szégyenkeznünk a szebbik nem előtt.

Egyúttal jó hír ez a lányoknak is, ha valamennyire beválnak a reménykeltő járványellenes intézkedések és működnek a védőoltások vagy akár addig is kellően distanciálva és maszkot ölve, idén sem maradnak gömbölyded hasformák látványa nélkül, nem árasztják el a napsütötte fövenyt muszklis Balaton Sound üdvöskék B-kosaras mellizommal és a diverzitás jegyében egyúttal elmaradnak a hetyke sixpack hasfal mágusok.

HOLDKOMP