Indexre tették* az indexet – a szabad sajtó végnapjai?

2020. július 22. emlékezetes nap marad a magyar sajtó rendszerváltás utáni történetében. Ez volt az a nap, amikor Dull Szabolcs, az index.hu főszerkesztője kapott a lap tulajdonosaitól egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Amit visszautasított.

Miért fontos ez és egyáltalán kit érdekel, ha egy főszerkesztő lemond, majd távozik egy tetszőleges sajtópiaci szereplő, egy sajtótermék éléről?

Mert az index nem csupán az egyik tetszőleges, olvasói szempontból felcserélhető szereplője a “sokszínű” hazai sajtónak, hanem az online magyar sajtótörténelem meghatározó képviselőjeként az egyik és egyben legnagyobb talpon maradt, nem közvetlen kormányzati irányítás alatt álló, független médiaóriás.

Uj Péter a 444.hu-n megjelent cikkében részletesen leírta azokat a nyilvánosság elől többé-kevésbé elrejtve munkálkodó szándékokat, amik mentén az események a szakítópróbáig vezettek, mindenkinek ajánlott olvasmány. UP kétségkívül azok közé tartozik, akik kellő rálátással rendelkeznek az ügy hátterére, hiszen társalapítóként és későbbi főszerkesztőként együtt dolgozott Nyírő Andrással az INteRNeTTo portállal történt viharos szakítás után létrehozott index.hu-n. Majd onnan 2011-ben kilépett és 2013-ban elindította a 444 hírportált, amit azóta is főszerkeszt, olyan prominens egykori indexesekkel a csapatában, mint például Szily László horgászati és tacskóügyi főelőadó, akinek pedig a blogkultúra címlapra emelése mellett a cink.hu-t is köszönhetjük.

Az, hogy a “sokszínű” sajtót erősen idézőjelesen kell érteni, nem a véletlen műve. Magyarországon 2010 után olyan folyamatok indultak el, amelyek a hír- és tartalomszolgáltatást kormányzati szócsővé degradálták például az origó, a TV2, a vidéki lapok megszerzésével, ezzel párhuzamosan különböző tulajdonosváltások útján a Népszabadság megsemmisítésével. Mostanra nagyjából 500 felett lehet azoknak a médiafelületeknek a száma, ahol egyirányúsítva szórják a gondosan megválogatott tartalmakat, de az irányítás kiterjedt a hirdetések értékesítésére, így a pénzek elosztásán keresztül rövid pórázon tarthatók az előfizetéses rendszer nélkül, “piaci” alapon működő tartalomszolgáltatók.

Borítékolható volt, hogy tíz év kormányzás után az index is akkora zavart fog okozni a centrális erőtérben, amihez ki kell vezényelni a bullshitágyút ropogtató felkent médiagurukat, hogy a tulajdonosok érdekeire és az elapadó bevételekre hivatkozva felszalámizzák a szerkesztőséget, majd az egyes így létrejött részeit külön-külön lecserélve külső beszállítókra megszüntethető legyen az autonómia. Erről az átlátszó próbálkozásról Szily Laci írt TLDR mélyelemzést, érdemes elolvasni ezt is az előzmények iránt érdeklődőknek.

Miért került ez a téma egyáltalán terítékre a közélettel kifejezetten ritkán foglalkozó holdkompon? – Kérdezheti okkal az ide tévedő olvasó.

Vannak olyan kérdések, amikkel foglalkozni kell. Akkor is, ha nem vagyunk közvetlen érintettjei az eseményeknek és azok rövidtávú következményeinek.

A társadalmi szolidaritás és a sajtószabadság, a független és sokszínű tájékoztatás melletti kiállás olyan szempontok, amik igenis okot adnak arra, hogy ezek az értékek itt nálunk is megjelenjenek.

Az apropója a mai posztnak, hogy nem csupán szavakban, hanem ezúttal tettekben is lehetőség nyílik az értékek iránti elkötelezettség személyes kifejezésére.

2020. július 24-én 18 órától a Kolosy tértől a Karmelita kolostorig tartó békés sétálással mindenki kinyilváníthatja a véleményét, odaállhat támogatóként az index újságírói mellé, hogy ne adják fel, lássák, hogy a terjeszkedő hatalommal szemben főszerkesztő nélkül sem maradtak egyedül.

További részletek a tuntetesek.hu oldalon olvashatók.

A koronavírus járványra való tekintettel a személyes védőfelszerelés, azaz maszk vagy arcot fedő kendő viselése kötelező. Ezt minden résztvevő vegye komolyan, különösen azért, mert a gyülekezési törvény nem tenné lehetővé az arc takarását, az egyes személyek akár utólagos azonosításának akadályozását. Ezúttal erre a demonstráció szervezői külön engedélyt kaptak a hatóságoktól.

Update:

Az index.hu szerkesztőségének tagjai közül több tucatnyian (update #2: legalább hetvenen) benyújtották a felmondásukat nap közben. (Péternek köszönjük a kommentben küldött első videó linket).

Update #3 és frissítés a címben*

Ahogy érkeztek az egyre újabb hírek, a felmondásukat beadók száma egyre gyarapodott és az is kiderült, amikor nyolcvan fölé emelkedett a nevek száma, hogy a többiek sem azért nem szerepelnek rajta, mert annyira ragaszkodnának az új vezetőséghez, egyszerűen szabadságon vannak, nyaralnak, tehát teljesen hétköznapi okokból nem tudtak felmondani.

*a poszt eredeti címe: “Indexre tennék az indexet” feltételes módból valósággá vált és az eredetileg véleménynek indult írás helyszíni tudósítássá alakult

A 18 órára bejelentett, az index.hu szerkesztőségét támogató eseményről készült alábbi fotók remélhetőleg valamennyire átadják a folytatás hangulatát

A Budapesten átvonuló zivatar a rendezvény meghirdetett időpontjára már valamerre kelet felé járt, a Margit-hídról még lehetett látni a távoli esőfelhőket Káposztásmegyer felett, de már nem kellett tartani az újabb égi áldástól.

A Komjádi uszoda felől érkezve szállingózó tüntetőkbe lehetett botlani, ez a csoport a “Kossuth tériek” feliratú zászló mellett Európai Uniós jelképeket is hozott magával.

Az érezhető rendőri jelenlét ellenére a téren oldott volt a hangulat. A szervezők kérése ellenére sokan nem viseltek maszkot, sálat vagy kendőt, de a hangosbemondóban kapott tájékoztatás szerint több százzal készültek, a pultoknál lehetett hozzájutni.

A kötelező irónia sem maradhatott távol.

A szónok egy rövid beszéddel adott tájékoztatást a menetrendről és az útvonalról, külön kérte, hogy politikai hovatartozástól függetlenül mindenki tisztelje meg annyival az indexet, hogy az épületük előtt inkább csak egy csendes főhajtás erejéig álljanak meg.

Induláskor még csak laza sorokban haladt az ötszáz főnél valamivel nagyobbra becsült tömeg.

A Lajos utcán viszont már látni lehetett, hogy ennél sokkal nagyobb, több ezres számban jöttek el a sajtószabadságért tüntetők.

A további képek a Margit-hídnál készültek, ezeken talán jobban látszik, hogy mennyien tartották fontosnak a szolidaritás kifejezését a most már kimondhatóan volt indexes újságírók mellett.

A megszokottan alacsony színvonalú fotók hagyományőrző jelleggel kábé egy krumplival készültek.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!