Itt már csak a szenteltvíz segíthet – indították útnak a Szojúzt

Az október eleji MS-10 felszállást meg kellett szakítani, szerencsére senki nem sérült, a két űrhajós sértetlenül szállt ki a kabinból.

A kudarcos Szojuz MS-10 október 11-én startolt

A személyzet a vészhelyzeti protokoll segítségével sikeresen leválasztotta az űrkapszulát a hordozórakétáról és a bajkonuri kilövőállomástól alig 400 km-re landoltak. Sem a mentésre kitalált módszerrel, sem pedig az ejtőernyők nyitásával nem volt gond.

Ez azért nagy szó, mert a Szojuz mind a mai napig talán a legmegbízhatóbb űreszköz, jóval túl 1100 sikeres küldetésen és Bajkonur az a kazahsztáni helyszín, ahonnan az első sikeres emberes űrutazás is indult. Jelenleg nincs más űreszköz, amivel asztronautákat és kozmonautákat lehetne feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra, Elon Musk Falcon rakétái öt tonna élelmet és felszerelést tudnak felvinni, de semmi mást.

A Szojuz MS-11 személyzete

A Szojuz MS-11 háromfős személyzete egy orosz, egy amerikai és egy kanadai űrhajósból állt, Oleg Kononenko, Anne McClain és David Saint-Jacques méltán lehetnek büszkék arra, hogy az ISS küldetés továbbra is az emberiség egyik legsikeresebb teljesítményének tekinthető, eredményeit tekintve a Hold misszióknál is fontosabb tudományos és űrkutatási szempontból. Amíg az Apollo egy igazából farokmutogató válasz volt a szovjetek lényegesen előbbre járó űrprogramjánál (emlékezzetek vissza: a Szputnyik, az első élőlények az űrben, első férfi az űrben, az első nő az űrben, az első űrséta), addig az ISS egy nemzetközi együttműködés eredménye, amit természetesen a Trump adminisztráció nem szívesen finanszírozna tovább. Mert nem elég látványos.

De ott még szerencsére nem tartunk.

Az MS-11 sikereiért pedig külön köszönet az ortodox pópa áldásának (a címlapfotón szenteltvizet hint).

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: