Jasmine és a Nutella esete az evezős világrekorddal

Mindig öröm, amikor a szebbik nem úttörő és áttörő sikereiről számolhatunk be itt a holdkompon. Különösen, amikor a világ vad óceánjainak férfiak dominálta világában érnek el világraszóló eredményeket.

Az óceáni evezés maszkulinitását mi sem bizonyíthatná jobban, mintsemhogy a fő szervező a Talisker Whisky (Made by the Sea).

A teljesítmény számokban? Elképesztő. Az óceán átszelése Spanyolországtól Antigua szigetéig történt, a távolság 4800 kilométer és a tisztán izomból, evezővel elért 70 nap, 3 óra és 48 perc rekord a távot teljesítő valahavolt legfiatalabb, mindössze 21 éves ifjú hölgytől lenyűgöző.

De ki is ő és mit érdemes tudni róla?

Jasmine Harrison tulajdonképpen maradhatott volna egy szárazföldi patkány, ahogy sokunk. Mégis egy napon, még 18 évesen, amikor látta a 2018-as Karib-tengeri evezős befutót, Thirsk-i lakosként (éz Észak-Yorkshire), polgári foglalkozását tekintve úszóoktatóként úgy gondolta, hogy volna keresnivalója a Hét Tengeren.

It wasn’t just watching and holding the flares at Nelson’s Dockyard for a race finish that inspired me, it was also talking to a family member of a lad that had just completed who told me just how much of an amazing thing it was. I didn’t say ‘not a chance I would do that,’ it was more a fact of why not do it?

Miért is ne? –  hiszen ki ne vágyna hónapokon át evezni kiszolgáltatva a természet erejének, magányosan az ő korában?

Gondolat gondolatot, szó szót, tett tettet követett és Jasmine egy napon ott találta magát a világhír küszöbén és rögtön arra bátorított minden fiatalt, hogy ne sokat gondolkodjanak, szó nincs arról, hogy egyedül nem megy, bárki bármit is állítson ezzel ellenkezőleg.

bring inspiration to young people that it is okay to go at things alone

Hogy átérezzük a feladat megterhelő súlyát, álljon itt a Twitter összefoglaló, mégis ki ne kapna kedvet egy ilyen üzenet után?

Mogyoróvaj és Nutella, ennyi a siker titka, tehát még Puffin lekvár sem szükséges ahhoz, hogy túléljünk egy nem tervezett találkozást egy fúróhajóval, két borulást és delfinek mókázását a ladik körül.

Mindenki másnak pedig adjon bátorítást Garas Dezső és Kern András örökbecsű duettje, ha másra nem is, egy maszkulin légnadrágra talán a Kikerics köz 3/b. második emeletén is kifussa.

HOLDKOMP