Kalózok

A robotoknál és a rakétáknál csak a kalózokat bírom jobban. Meg a kalózos filmeket.

Éppen ezért nem igazán vagyok elkényeztetve. Amikor a Fekete Vitorlák ment, akkor sírva vártam az újabbnál újabb részt, mert elképesztően fekszik a tematika és ezt az egészet egyetlen dologra tudom visszavezetni.

Roman Polanskira.

A gyermekmolesztálásos botrányairól híres rendezőről semmit nem hallottam akkoriban, amikor fülig szerelmes lettem a Kalózokba, ami egy kevésbé ismert, viszont annál sikertelenebb filmje. A Kalózok pedig a maga nemében tökéletes, csak valahogy a korszellemet egyáltalán nem kapta el és a világegyetem egyik legrútabb bukásai között tartják számon: a harmincmilliós produkciós költség alig egyhuszadát ha visszahozta, akkor sokat mondok, aminek sem a rendező, sem a tunéziai befektető nem örült túlzottan.

A Kalózok 1986-os film, amit még a Chinatown sikerén lovagolva sikerült megfinanszíroztatni egy olyan időszakban, amikor egymás után borultak meg hasonló filmek (a leghíresebb kalózos bukta talán a Cutthroat Island, ami még a kalózoknál is nagyobbat zakózott). Az eredeti 15 millió dolláros büdzsé fele elment az azóta is az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb filmes kellékre, a Neptun nevű vitorlás replikájára.

Jól mutatja a film fogadtatását, hogy Cannesba a stáb a hajón érkezett, hogy aztán otthagyják a kikötőben, majd a világraszóló bukás kapcsán ott is maradjon tizenhat éven keresztül. A Neptun egyébként a mai napig Genovában van kiállítva: a gálya vízvonal alatti részén fém testtel rendelkezik és egy négyszáz lóerős motor hajtja és azóta pár filmben és sorozatban még vendégszerepelt.

A Kalózok forgatását nem csak a megnövekedett költségek nehezítették, hanem hogy Polanskit lesittelték a faszba Californiában az ismert vádak miatt. Az sem sokat segített, hogy haverja, Jack Nicholson olyan szemérmetlenül magas gázsit kért Red kapitány szerepéért, hogy Polanski kishíján kiröhögte. Végtelen baszódás után végül a szerepet az egyébként tökéletess Walter Matthau kapta, az eredetileg Dustin Hoffmannak írt Béka szerepét pedig az ismeretlen Cris Campion.

Érdekesség, hogy Charlotte Lewist kapta a női kvázi főszerepet, aki akkor volt tizenhat éves. Persze Polanski kasztingolta és persze molesztálta is, mint kiderült.

A film kapott Oscar jelölést a kosztümért és a zenéje is az az igazi, kalandfilmes-szimfónikus türürürü, amit mindenki imád a műfajban és ami nélkül nem lehet kalandfilm a kalandfilm. Roman Polanski ebben a filmjében dolgozott utoljára Philippe Sarde zeneszerzővel.

Hogy milyen a film? Kurvajó.

1659-ben járunk, az Atlanti-óceánon, ahol Red kapitány épp elgondolkozik azon, hogy békát eszik. Igenám, de a béka jelen esetben Béka, azaz Jean-Baptiste, az egyik volt matróza. A döghalál szélén kifogják a zsivány kalózokat a tengerből, de cseberből vederbe kerülnek: a Neptun fedélzetére, amin a spanyolok egy titokzatos kincset szállítanak. Naná, hogy innentől arról szól az egész film, hogy redék hogyan kaparintják meg az ominózus kincset.

A színészek teszik a dolgukat, a zene és a díszlet lebilincselő, a történet tökéletesen szofisztikált volt az akkori, magamfajta álmodozó kisgyereknek. Játékos humorral, jellegzetesen polanskis könnyed történetvezetéssel haladunk végig az egész hajcihőn és nézzük végig a sok rohadék kalóz vergődését, amihez képest a Karib-tenger kalózai (nem véletlenül) csak a Monkey Island megfilmesítésének tűnnek.

Csak hogy pár kritikai pontot említsek a korabeli lehúzós reviewkból, amik jól mutatják a negatív kritikák megalapozatlanságát (Roger Ebert, Chicago Sun, 1986, Frederoc and Mary Ann Brussat, Spirituality and Practice, 2004):

  • Walter Matthau kalózként? Errol Flynn és Tyrone Power után? Ki találta ezt ki?
  • Walter Matthau nem akcióhős és Roman Polanski rossz akciófilm-rendező!
  • Keveset mutatják a Neptune-t, pedig milyen sokat költöttek rá!
  • Egy tunéziai adta rá a pénzt!

Szóval leginkább érzelemvezérelt fikatengert kapott és mivel nem az internet népe reviewzta, hanem a véleményvezérek alapján kialakított csordaszellem, ezért a kortárs emlékezetben a film szét van alázva. Ezáltal egyike lett az egyik legalulértékeltebb filmeknek, amit főleg a kakukk sikerének és Polanski perverziójának köszönhetünk. Mivel én akkoriban eléggé kicsi voltam, ezért lenéztem róla a színt VHS-en. És beakadt a hajózás és a kalózok is. Ha ti is meg tudjátok nézni ártatlan szemmel, akkor tökéletes szórakozás.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: