Kicsi, felesleges, kell

Oké, ideje bevallanom, hogy van egy addikcióm.

Szeretem a késeket, bicskákat, vágóeszközöket, és még az íjakat is. Régóta gondolkodom rajta, hogy ideje lenne egy nyílpuskát beszerezni, de minimum egy viking szakállas baltát vagy egy lándzsát, erre még nem került sor – sőt, még rendes kardom sincs -, de az itthon tök legálisan tartható késeknek sajnos a bolondja vagyok, ennek hatására kérve és kéretlenül is osztom az észt arról, hogy mi a nélkülözhetetlen egy normális ember háztartásában, hogy kirándulás közben teljesen komfortosan tudja szeletelni a fagyit. Hektikusan érkező pénzügyi ellátásom, értsd: fizetés, hatására most egy darabig visszafogtam magam, de nem lehet megtagadni azt, aki vagy, úgyhogy már alaposan érett valami.

A Cold Steel Super Edge azóta vonzott, hogy valamilyen oknál fogva a Voyagert, ami egy tízcentis bowie-bicska, és csak annyi közös pont található a Super Edge-dzsel, hogy épp a kamugép CS gyártja, egy ilyen dobozzal szállították. Nagyon kicsi, fixpengés, fűrészes, vagyis valami, amire józanul nem vágynék, de valójában igen, mert mennyire menő már, hogy lehet nyakkés is, felteheted a táskádra, sőt, még a dzsekid zippzárján is elfér. Vérszemet kaptam, nem is volt épp nagyon drága, hát vettem egyet, az még kiderül, hogy viszi-e a kolbászt, de az az erős gyanúm, hogy igen.

Kezdjük a negatívumokkal: kiolvastam hozzá éveken keresztül az Amazont, a szokásos éles-vagy-nem kritikákat itt kivételesen, de tényleg kivételesen nem árt megnézni, mert a sajátos fogazást aztán kurvára nem tudod kiélezni, a japán acél, amiből készült, meg igazi geci lehet, ha le akarod róla tolni a fogazást. Oké, nem olyan kemény, de akkor sem tűnik egy jó programnak lecsiszolni a pengéből egy csomót gépek és egyebek nélkül, szóval bízzunk benne, hogy tart a fogazás. A gumiszerű markolat nagyon erősen tart a tokban, a bő ötcentis penge pedig ezúttal tényleg borotvaéles, nem úgy, mint a már megénekelt Voyagernél, ami még a régi típus, szintén japán acélból készült, viszont nem fogazott, úgyhogy akár barbár, akár nem, egy jó köszörűs elbír vele. Ezzel egyébként elbírt, azóta az erdei EDC-m, aki érti, érti, aki nem, nem, mindenesetre nemhogy használható lett, hanem egyenesen kurva jó. Próbálkoztam a CS taiwani cuccaival is, amelyek állítólag Krupp acélból készültek, bármi is legyen az, hát a Canadian Belt Knifeban csak a formája volt lenyűgöző, az acél minősége nem, úgyhogy kicsit aggódtam is, de oké, ez egy kulcstartóra való kis móka, ha szar, hát szar, de hát valljuk be, hogy a hétköznapokban nincs szükségünk rambókésre, ha elindulunk a kisboltba. (egyébként de.)

No, nézzük, hogy miért kell, és miért nem:

Kell, mert poén egy fixpengés késsel mászkálni, ami teljesen legális, bár ebből van egy szebb darabom, viszont folyton magyarázkodnom kéne, mert nagyobb és látványosabb, a Ka-Bar Becker Necker meg neccesen legális, mert talán két milliméterrel hosszabb az élszalag, mint kéne, viszont egész agresszívan néz ki, nagyjából úgy, mintha megharagudtam volna egy magnókazettára – igaz, ez tek-lokos, de valami hasonlót tud a háromezer forintos, egyébként kiváló Mora tokja is, csak az nem annyira taktikai. A John Wick 2 óta tudjuk, hogy a taktikai viszont fontos, úgyhogy emiatt oda is jár egy fél pont, de ha belegondolunk, a nyakkésnél taktikaibb cucc egyszerűen nincs is. Csomagot bontani, steaket vágni meg ilyesmit csinálni bőven elég öt centi az élből, a hozzám hasonlóan művészujjakkal megáldott, nem nagyon kicsi tenyerű emberek szenvedhetnek vele, de a nyél tapad, csak az állítja magába, aki igazán hülye (oké, érzem, hogy miután ezt kijelentettem, minimum egy ujjpercem bánja). A Super Edge ugyanis csak kicsit hazudik, ha nem is super edge, de elég éles, úgyhogy hiába tűnik játéknak, ez igenis egy komoly eszköz: enged neki a kartonpapír és kábelkötöző is, úgyhogy egy steakkel is el fog bánni, ha egyszer sikerül hozzájutnom egyhez.

Ami a nemjó: kicsi a markolat, viszont tapad – de ne számíts rá, hogy ezzel építesz menedéket a vadonban, arra ott van a Ka-Bar USMC. Városi EDCnek jó, pláne akkor, ha nem bízol a zárszerkezetekben, bár pont ebben a Cold Steel a csúcson van, persze a többi nagy amerikai gyártóval együtt, de ez szuperbiztonságosnak számít. Na, ha van olyan zár, amit nem lehet elbaszni, az a fixpenge, úgyhogy ha csak ilyen vicces hurkaszeletelőnek szánod, tényleg megér csaknem tíz ropit, de ne számíts csodára. Azért elég jól vág, a fogazásnak is vannak előnyei. Gyün a kötelező, bocsánat:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: