Kirk Kapitány Kockás Kalandjai – I Put A Spell On You

A parádés szerepeiről méltán közismert és csodált William Shatner egy kevésbé ismert oldaláról mutatkozott be alig egy hónapja.

A T. J. Hooker zsarusorozattal népszerűvé vált Stár számára a világhírt az Űrszekerek hozták el, és ugyan a kockák körében kipusztíthatatlan Kirk Kapitány kétségkívül a többség számára is meghatározó emlék, a sokat látott, méltósággal visszavonulást nem ismerő Shatner elérkezettnek látta az időt, hogy megmérettesse magát a rajzolt képkockák zenés világában, ahol Tom Jones orgánumát megszégyenítő mélységekkel kárpáztatta el a szcéna rajongóit.

Az I Put A Spell On You blues sztenderd, cseppet sem számít újdonságnak, az 1956-ban debütált felvételt Jalacy “Screamin Jay” Hawkins jegyzi és annak ellenére, hogy végül nem lett ünnepelt sláger, így a Billboard R&B listájára sem tudott felkapaszkodni, mégis beválogatták több kultikus kompilációba, a Rock and Roll Hall of Fame ötszázasai vagy éppen a Rolling Stone magazin Minden Idők legjobb ötszáz felvétele sem lehetne kerek nélküle.

Amikor valaki bárhol a világon kiejti, hogy “I Put A Spell On You” és nem rebegik azonnal válaszként, hogy “Because You’re Mine”, tudhatjuk, hogy kiértünk az emberi civilizáció határain túlra, hiszen a blúúúz balladát olyan kiválóságok is sercegő barázdákba vetették, mint a példa kedvéért Marylin Manson vagy éppenséggel Annie Lennox, utóbbi a szürke ki tudja hány árnyalata mamipornó révén belophatta magát a kikötözős fantáziák világában elmerülő háziasszonyok setét lelkébe is.

William Shatner tehát nem szarral gurigázott, amikor belevágta a fáját a nehéz fejszébe, nem kisebb ismertséget kért fel a képi megvalósításra, mint Gróf Balázs animátort, akivel a jelen helyzetre való tekintettel videócsetben vetették vászonra a grafikus részleteket.

Az eredményre nincsenek szavak, egyszerre pazar és lenyűgöző, együtt élünk és lélegzünk a megsemmisítően letaglózó basszusvezetéssel, miközben a gitárhúrok sikoltó sírására fojthatjuk habzó bánatunkat egy korsó világos csapoltba az előírásszerűen pimasz kocsmai léggyel.

Enjoy.

Akit esetleg érdekelnek Shatner mester narratívájában a Balázzsal együtt töltött alkotómunka mókás részletei, okvetlenül hallgassa meg az erről készült kisriportot is a legnépszerűbb videómegosztón.

HOLDKOMP