Kurva szar autók – Lesz olcsó Tesla Model 3!

A 2006 óta dédelgetett mesterterv, a tömegmodell elkészülte körvonalazódik. De ennek jelentős ára van.

Elon Musk ugyanis bejelentette, hogy a Tesla világszerte bezárja az összes autószalonját és kizárólag online fogja értékesíteni az autóit. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy az összes értékesítőtől és az autószalonokban jelenleg dolgozóktól megválnak, ami eléggé jókora karcsúsítás a költségekben, tekintve hogy ez a lépés 378 értékesítési helyszínt és a létszámot tekintve több ezer foglalkoztatottat érinthet.

Azonban a történet itt még nem ér véget. A 35 ezer dolláros alap modell és a valamivel drágább, kicsivel feljavított 37 ezer dolláros változatok hatótávolsága jelentősen, harmadával-negyedével csökken, mert részben a kisebb akku pakk teszi lehetővé az árak (44 ezer USD körül volt szövetségi adókedvezmény nélkül az induló ár) mérséklését. A jelenlegi csúcs Model 3 hatótávolsága 325 mérföld (kb. 520 kilométer), a két új üdvöske egy töltéssel 220 és 240 mérföld (kb. 350 és 385 km) megtételére lesz képes.

Kihúzták már hetekkel korábban a rendelhető fícsörök listájáról az Autopilot opciót, ami ezen a kissé becsapós néven a vezetői felügyelet mellett elsősorban segítőként – sávelhagyás és kormányzási asszisztensként – fog működni a jövőben, a piaci konkurensek megoldásaihoz hasonlóan. Egyúttal bejelentették a teljesen autonóm valamint önparkoló módot is tartalmazó csomagot (mostantól a neve Full Self Driving Capability), mint kiderült mindezt azért, mert átárazták, a jövőben 3 és 5 ezer dolláros áron lesznek hozzáférhetők. Utóbbi csak az év végétől, a közlekedési lámpák és táblák felismerése jelenleg teszt fázisban van. De mindaddig, amíg a közlekedési hatóságok nem ismerik el ennek a biztonságos voltát, a sofőr változatlanul nem teheti meg, hogy teljesen az autóra bízza a vezetést, a felelősség továbbra is őt terheli.

A nagyobb modellek, a Model S luxuslimuzin valamint a Model X SUV árai is várhatóan 6%-kal csökkenhetnek, ezzel próbálják meg felpörgetni az eladásokat, ami azért is sanszos, mert egyes államok korábban a helyi franchise szabályok szerint nem engedélyezték a Teslák szalonokban történő értékesítését, az online-t viszont nem tilthatják meg.

Akik szeretnének továbbra is Teslákat tapogatni és nyálat csorgatni, azok számára várhatóan promó eseményeket fognak szervezni, illetve lesznek olyan bemutatótermek és információs központok, ahol lehet ismerkedni a Teslákkal, azonban helyben nem folyik értékesítés.

Szokásos interaktív Tesla csártunkon itt követhetők a tőzsdei események:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!