Legbelül a cica is egy banán

Legalábbis ezt állította Munyaradzi Makoni épp csak tegnap a sciencemag hasábjain.

Nagy ideje már annak, hogy találtak egy hattttalllmasss csontvázat Kenya nyugati régiójában, de mivel fingjuk nem volt arról, hogy mi lehet, eltették a fiókba és ott várt közel négy évtizedet arra, hogy kiderítsék: egy cica volt.

A jegesmedve méretű ragadozó maradványait a Nairobi Nemzeti Múzeum őrizgette, néha kerülgették már, mert útban volt, aztán kutatók egy új csoportja nekiállt felderíteni a méretes jószág kilétét és az első csodálkozás itt jött:

canines the size of bananas

A remek állapotban fennmaradt tépőfogai (jav.) szemfogai banán méretűek – állapította meg Matt Borths a Duke University (Kalifornia) képviseletében.

Mivel az őrlők is hat centisek, a 10 centis tépő (jav.) szemfog talán nem akkora csoda, de nagyjából megtippelték, hogy a másfél tonnás, kb. 1,2 méter magas kiscica a 2,4 méteres hosszával (abban a farok nincs benne) meglehetősen potens csúcsragadozó lehetett 23 millió évvel ezelőtt, abban a korban valószínűleg a legnagyobbak közé számított.

A találó Simbakubwa kutokaafrika nevet kapott cicus hasonló szerepet játszhatott kora ökoszisztémájában mint manapság az oroszlánok, az elnevezés is ezt takarja, lefordítva kb. annyit tesz, hogy Afrika nagy oroszlánja.

És lássuk be: nagy is volt, Afrikában is élt, tehát a komp álláspontja szerint a névadás 4/5 az ötös skálán.

Azért csak négy, mert lehetett volna mondjuk Cirmike is, de a latinosabb cirmoscicus maximus is egész elegánsan hangzott volna.

HOLDKOMP