Legnagyobb haditechnikai tévedések – elhallgatott igazságok #1 – USA

Az egész onnan indult, hogy az USA hadat üzent a náci Németországnak.

I. A kezdete

Tehették ezt magabiztosan, elválasztotta őket az Atlanti-óceán, az meg egy szép nagy távolság. A németek különben is el voltak foglalva a franciákkal, britekkel. Egy Amerika felől nézve távoli kontinens belügyeivel.

Az amerikaiak emellett eleve nem akartak ismét Európába vinni csapatoka, hogy ismét lemészároltassák fiaikat, elég volt az I. vh.

És persze volt nekik elég bajuk a Csendes-óceán felől a japánokkal.

Tehát nem volt a keleti parton rendes parti őrségük, sem használható hadihajóik, teljesen védtelenül hagyták.

Hitler viszont nem vette félvállról az üzengetést, a német haditengerészetet vezető Dönitz az ő utasítására titkos küldetésre küldte a tengeralattjáróit.

Elkezdték szépen megtorpedózni az USA keleti parton a különböző nagyvárosok fényei előtt éjjel jól látható és megcélozható felültet biztosító kereskedelmi és áruszállító hajókat. Megvolt ennek a hagyománya, ugyanezt csinálták az I. vh idején is és ezt Roosevelt elnök is pontosan tudta, ő felelt 1917-ben a haditengerészetért.

Az amerikai kormány elnöki utasításra úgy a századik hajó környékén sem merte elrendelni az elsötétítést, a lakossági morálnak nem tett volna jót, ami azért vicces, mert a lakosság meg kijárt a partra katasztrófatúrázni és nézegetni a süllyedő hajókat vagy a lángoló, majd csak aztán elsüllyedő tankereket.

Úgy 200 kilőtt hajó (abból 36 üzemanyagszállító tanker) környékén a németek már annyira röhögtek, hogy egyszerűen pulykavadászatnak hívták, mert szinte minden torpedó célba talált. Volt olyan U-boot, amelyik egymaga egy kanyarban hét hajót süllyesztett el a torpedóiaval, aztán hazament újakért.

Megunták végül és elindultak inkább farkasfalkában torpedózni a szintén védtelen konvojokat, mert az egyszerre volt rossz a briteknek és az amerikaiaknak, de előtte az U-701 egy még titkosabb küldetésben elaknásította az Chesapeake-öblöt, ne maradjanak a távozásuk után se szórakozás nélkül. Egy ilyen tanker bele is futott a 15 akna egyikébe.

Az amerikaiak katonai cenzúrával és teljes hírzárlattal próbálták megoldani a problémát, 200 hajó semmiség, csak lakossági jókedv legyen. A szólásszabadság földjén.

A 701-es nem sokkal később bombatalálatot kapott és elsüllyedt. A túlélőknek ledobtak egy gumicsónakot és kimentették őket.

II. És a vége

Az 1945. májusi kapituláció előtt pár nappal összefutott a USS Eagle 56 kis hadihajó a Portland partjainál portyázó U-853 Kriegsmarine tengeralattjáróval. A hajó közepén egyszer csak valami robbant, az Eagle elsüllyedt és összesen 13 túlélő maradt a tisztekkel együtt 62 fős legénységből.

A túlélők beszámolói szerint látták felbukkanni a tengeralattjárót a tornyán vörös és sárga jelzésekkel.

A vizsgálóbizottság félretéve a tanúvallomásokat kazánrobbanást állapított meg, ügy lezárva. Egyetlen kazánrobbanástól elsüllyedt hadihajó nem volt korábban, egy hónapja nyomáspróbázták, az üzemi nyomás másfélszeresével is vígan elvolt. Eléggé hihető volt a szereplőknek.

57 évvel az eset után jelentős nyomásra azért nekiálltak felülvizsgálni a verdiktet, végül igazat és bíborszívet adtak a még összesen 3 túlélőnek, többek között, mert az U-853 csak 40 méter mélyen van, búvárok be is azonosították a tornyán a sárga-piros címert.

Két forgatókönyv képzelhető el utólag:

A tengerészet portlandi vezetője, aki összehívta a bizottságot, nem annyira szerette volna, ha kiderül, hogy Portland és a teljes környéke védtelen, ott cirkálhat bármi ilyen tengeralattjáró. Ezért tussolta el.

De a sokkal valószínűbb, hogy az amerikaiak rendelkeztek már egy olyan szonár rendszerrel, amivel messze északról tudták, hogy jön az U-853, az Enigmával le is hallgatták az adásait, de egyikről sem akarták, hogy tudjanak szövetségesekből rövidesen várhatóan ellenséggé váló szovjetek. Mert azt már igencsak sejtették, hogy mennek ki az atomtitkok feléjük, csak a rögzített orosz kém adások titkosítását évekkel később, 1946 után sikerült feltörni.

 

HOLDKOMP