Legnagyobb haditechnikai tévedések – Ike és a sikertelen D-nap

Közeledik a D-day, azaz a normandiai partraszállás hetvenötödik évfordulója, ezért előkerestem néhány kevésbé ismert történetet.

Mert ezek a történetek időnként érdekesek.

Legutóbb olvashattátok az igazi James Bondot, aki előre szólt Pearl Harbor megtámadásáról.

Ezúttal egy későbbi amerikai elnök, Dwight D. Eisenhower szavait hoztam történelem közelbe, mert a korszerű törikönyvek a győztesek narratívái szerint jóformán csak ezt idézik tőle az időjárás miatt egy nappal elhalasztott, 175 ezer fős, 80 kilométeres partszakaszon megtörtént invázió kapcsán:

We will accept nothing less than full victory! Good Luck!

Semmi más nem elfogadható, csak a totális győzelem?

A Nemzeti Archívum szerencsére megőrizte azt a kézzel írott feljegyzését, ahol látszik a teljes bizonytalanság. Fogalma sem volt róla épp hetvenöt éve, hogy egyáltalán sikeres lehet-e egy ilyen művelet? Áthúzások, összevissza sorok, teljes zavar, grafológusnak egy igazi csemege lehetne, mennyire nem bízott abban, hogy a Szövetségesek csapatait nem állítják meg a nácik.

De nézzétek csak meg:

Előkerestem az átiratát is, így talán érthetőbb, magára vállalta a kudarcért a teljes felelősséget:

Our landings in the Cherbourg-Havre area have failed to gain a satisfactory foothold and I have withdrawn the troops. My decision to attack at this time and place was based upon the best information available. The troops, the air and the Navy did all that Bravery and devotion to duty could do. If any blame or fault attaches to the attempt it is mine alone.

A Cherbourg-Havre térségben nem sikerült megvetni a lábunkat és a csapataink bukásra ítéltettek – állítja. A saját felelősségem volt a döntés és az alapján hoztam meg, amilyen információk a rendelkezésemre álltak – teszi hozzá. A szárazföldi csapatok, a légierő és a haditengerészet mindent megtettek, a szégyen a kísérlet kudarcáért csakis az enyém.

És aki picit odafigyelt a részletekre, annak feltűnhet a dátum, ennyire feszült volt, mert alapvetően nem katonának készült, hanem politikusnak, a katonásdi a Bush és Kennedy családoknak is elsősorban ugródeszka volt a képviselőházba és onnan az elnökség felé. Az európai hadszínteret a háta közepére nem kívánta, Patton megállításával és a brit Montgomery indokolatlan, elsősorban szövetségi, politikai célú támogatásával fél évvel késleltethette Berlin elfoglalását és a háború befejezését.

Tehát akkor a dátum: simán július ötödikét írt, június öt helyett.

HOLDKOMP