A legújabb Apple hiba: Text Bomb

Az Apple mostanában kicsit sokat szerepel a hírekben, és gyanítom, hogy ennek nem örülnek annyira. Ugyanis jellemzően valami szoftveres baki miatt cikkeznek róluk manapság, és bár a negatív reklám is reklám, de azért mindennek van határa.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a többi gyártó szoftvereiben ne lennének hibák, aki belelát kicsit a mai szoftverfejlesztésbe, azt tudja, hogy a minket körülvevő informatikai világot gyakorlatilag össze szigszalagozott lufik jelentik. Én személy szerint nagyon meg vagyok lepve, hogy még nem volt egy igazán súlyos pukkanás eddig. De ne legyen igazam.

Szóval itt van a legújabb Apple blama, a Text Bomb. Két nappal ezelőtt egy bizonyos Abraham Masri nevű szofverfejlesztő kirakott egy kódot a GitHUB nevű verziókezelős kódtárba. Állítása szerint ha valaki elküld egy a kódra mutató, speciálisan formázott HTML linket valamilyen Apple eszközre, akkor az az adott rendszert lefagyasztja, esetleg újraindítja. Méghozzá anélkül, hogy a felhasználó megnyitotta volna a linket. iOS, macOS is érintett, szóval valami mélyen gyökerező dologról lehet szó. A felhasználók visszajelzése alapján a hiba létezik, tényleg kártékony a cucc. Volt egyébként akinek meg kellett nyitnia a linket a Safari böngészőben ahhoz, hogy előjöjjön a probléma, másoknál erre sem volt szükség.

A bejelentés

Abraham állítása szerint értesítette az Apple-t, és eltávolította a kérdéses kódsorokat az online tárolóból, elmondása szerint csak figyelemfelkeltés volt a célja. Namost nem nehéz kitalálni, hogy sokan lemásolták maguknak még az eltávolítás előtt a cuccot, és még most is rá lehet találni az interneten, ha valaki utánakeres. Kicsit gondolkoztam, hogy kirakom ide, mintegy felmérve, hogy hány olvasónk használ Apple  eszközt a kompolvasásra, de aztán győzött az az áldott jó lelkem. Meg mondjuk félek, hogy egy felháborodott olvasó rámgyújtja a lakást, és különben is, Abraham külön felhívta az emberek figyelmét, hogy senki ne használja rossz dolgokra a kódot. Hát nem cuki?

Do not use it for bad stuff.

A fenti akciót nem övezte osztatlan siker, a hibára rábukkanó fejlesztő édesanyja valószínűleg sokat csuklott. Tény, hogy be lett jelentve a hiba, és tény, hogy működő példával szolgált emberünk állítása alátámasztására. De ez akkor sem volt túl elegáns húzás, lássuk be. Remélhetőleg az Apple hamar megtalálja a probléma forrását, és kijavítja azt.

Én pedig most megyek, és elküldök pár levelet…

17 thoughts on “A legújabb Apple hiba: Text Bomb

 • January 20, 2018 at 13:30
  Permalink

  Vau, majd csekkold a leveleidet!

  • January 20, 2018 at 13:43
   Permalink

   tulajdonképpen ilyenkor egy kicsit örülök is, hogy megelőztem a hackereket, és nekem a telefonom magától is képes lefagyni és újraindulni, emellett a net sem nagyon megy rajta.

 • January 20, 2018 at 13:46
  Permalink

  de mi a frászért jut eszébe valakinek elküldeni egy ilyen linket? de tényleg. vagy csak én nem értem a modern világ működését?

  • January 20, 2018 at 13:48
   Permalink

   Nettó geciség. 🙂 Btw volt már ilyen hiba másnál is, pl egy sms-el ki lehetett ütni bizonyos telefonokat.

   • January 20, 2018 at 13:52
    Permalink

    még ezer éve volt valami olyan trükk is, hogy pc-n addig nyitogatták-csukogatták a cd-driveot, míg el nem baszódott, de lehet, hogy ez valami urban legend. egy haverom, aki azóta white hat kutyafasza lett, és nem beszéltem vele tizenöt éve, annak idején váltig állította, hogy ez egy létező dolog

    • January 20, 2018 at 15:00
     Permalink

     Küldjek letöltő linket?
     Futott cup holder néven is.

   • January 20, 2018 at 13:53
    Permalink

    szóval csak unatkoznak…

  • January 20, 2018 at 15:17
   Permalink

   Mert ha nem küldöd tovább, akkor lehet, hogy valahol meghal egy kis jegesmedve.

 • January 20, 2018 at 13:53
  Permalink

  do not use it for bad stuff

  itt mi a good stuff? ha trump telefonját kúrják szét vele?

  • January 20, 2018 at 13:54
   Permalink

   Nem tudom, nevetséges. 🙂

  • January 20, 2018 at 15:54
   Permalink

   Ha elindítottál valamit a telefonodon, amitől el kezdett dolgozni turbóban, és melegszik nagyon, már majdnem kigyullad, de akkor elküldöd rá, és attól leáll.
   Mint egy nagyon körülményes Ctrl+Break
   Vagy ha elküldöd a gyereket aludni, de az csak fészbúkozik az ágyban, akkor elküldöd neki, és egyből megnyugszik és elalszik szépen.

 • Pingback:Összeomlik, újraindul? - HOLDKOMP

Comments are closed.

%d bloggers like this: