Mától rendelhető az olcsó iPhone

Ez a szóösszetétel, hogy “olcsó iPhone” elsőre sokaknak oximoronként hangozhat, hiszen az Apple termékei a köznyelvben szinonimái a “túlárazott szar”-nak.

Mégis érdemes végiggondolni, hogy hová helyezzünk egy mindössze 399 dolláros új készüléket azon a palettán, ahol az 1000, sőt 1500 dollár feletti árcédulák a mindennaposak.

Nézzük meg a konkurenciát először és csodálkozzunk rá: az ár-teljesítmény arányban az egyik legjobbnak tartott Androidos telefon a márciusi tesztek szerint (az Android authority 2020. március 23-i írása egész hiteles forrásnak számít a kérdésben) a Google Pixel 3a volt 399 dollárra árazva.

A screenshot nem kattintható, a cikk és a videó a fenti linken érhető el

Azóta egyébként olcsóbb lett és ehhez köze lehet a Pixel 4a és 5 mellett az új iPhone megjelenésének is, ugyanis március végén először becéloztak vele 300 dollár alá, jelenleg 269 dolláros akciós árak is előfordulnak. Ugyanez a helyzet az európai piacokon euróban. Az nyilván más lapra tartozik, hogy néhány hét alatt egy ilyen agresszív átárazódás mennyire válthatja ki a korábban lelkes vásárlók hosszabb távú elégedettségét.

Mit tudott a Pixel, amiért sokan lelkesedtek? Az árkategóriához mérten jó kamerát, a legjobb, sallangmentes és folyamatosan frissíthető Android verziót és egy egész tisztességesen kidolgozott kivitelt. Cserébe spóroltak az akkun (a vezeték nélkül töltés is elmaradt) és a por/csepp/vízállóságon, valamint a tárolókapacitáson.

Ugyancsak a 400 dolláros középkategóriában került bemutatásra a tavaszi szezon elején a Sony Xperia 10 II, IP65/68 víz/por- és ütésállósággal, 128 GB RAM-mal, OLED kijelzővel és 3600 mAh akksival, szokás szerint egész jó kamerákkal, tehát ez is egy tisztességes csomag.

Lehetne még sorolni a többi versenytársat, a Samsung és LG készülékeknek is pár kattintással utána lehet járni.

De térjünk is vissza az Apple új üdvöskéjére. Miután hetekig ment a találgatás, hogyan is fogják hívni és mindenki a Nagy Bejelentésre várta iPhone 9 néven, mert az kimaradt a számozásból, a bejelentés járványügyi technikai okokból elmaradt, helyette szépen csendben szivárogtak az infók, hogy az iPhone SE nevet fogja kapni a keresztségben. Ami egyébként egy teljesen logikus választás, tekintve, hogy az SE termékvonal kifutott és ezért SE2-nek (eszítú – elég hülyén hangzik) sem érdemes nevezni, a jól beváltat nincs értelme lecserélni.

Mit is tudott az öt évvel korábbi SE? A sokak szívének kedves iPhone 5-höz hasonló, azaz kifejezetten kis méretbe pakoltak bele nagy teljesítményű hardvert. Ugyanezt a receptet követi az újdonság is, az iPhone 8 méretű tokba került az iPhone 11 pro A13 Bionic chip számítási teljesítménye, ami egészen ütőképessé teszi ezt az elképzelést.

Min spóroltak a Pro-hoz képest, hogy a 600 dollár feletti árat lefaragják 400 alá? A méretből adódóan kisebb a kijelző, 4 helyett 3 GB RAM, kisebb a 1821 mAh akkumulátor, 512 GB helyett 64 GB, 128 GB és 256 GB a rendelhető offline tárhely, nyilván a legkisebb a legolcsóbb, a nagyobbak 449 és 549 dollárba kerülnek.

Itt egyből álljon is egy széljegyzet a tárhely kérdések tisztázására. Ma már a nagy sebességű, állandó WiFi/mobil internet kapcsolat és a felhőszolgáltatások korában szinte egyáltalán nincs szükség nagy méretű offline tárhelyre. Az leginkább arra jó, hogy az azon tárolt adatainkat elhagyjuk a telefonnal együt, vagy ha sikerül lelockolni feloldhatatlanul, akkor az összes cuccunk hozzáférhetetlenné válhat.

A korábbi iPhone-ok éppen ezért kaphatók voltak 16 GB kivitelben is, a plusz 50 GB tárhely jelképes havi 1 dollár (Magyarországon ÁFÁ-val 299 Ft) havidíj ellenében volt rendelhető. 48 havi árkülönbözet a 64 GB-os modellhez képest. Talán említeni sem kell a további előnyöket, az ökoszisztémában egy Apple ID fiókhoz tartozó készülékek, azaz iPhone, iPad, MacBook, iMac különösebb beavatkozás nélkül gyakorlatilag azonnal megkapták az új képeket, videókat, productivity alkalmazásokhoz tartozó dokumentumokat a folyamatos munkához, stb. De a legújabb iOS és MacOS operációs rendszerek az akár 2TB online tárhelyet közös iCloud drive-ként, megosztható családi távoli hozzáférésű tárolóként látják, hasonlóan a Dropbox-hoz tetszőleges fájlműveleteket lehet végezni, ezzel egy újabb, a Windows mappáihoz szokott switcherek közül sokaknak fájó hiátus foltoztak be.

Ejtsünk végül néhány szót a kamerákról.

Ahogy a képen is látható, a jelenlegi trendekkel ellentéteben nem négy, nem három, de még csak nem is kettő luk van a képfelvevő elemeknek és lencséknek a hátlapon, hanem egy. És nem az Androidos világban terjedő 120 hanem mindössze 12 megapixeles a hátlapi kamera, az előlapon is csak egy 7 megapixeles FaceTime szelfirögzítő található. Akkor mégis hogy az ördögbe akarnak ezzel a “nagyobb mindig jobb” számmisztikához szoktatott nagyközönségnél egyáltalán labdába rúgni? Az ügyes marketingesek erre is kitaláltak egy trükköt. Ha valami kevesebb, adjunk neki nevet és adjuk el fícsörként. Így történt, hogy a legújabb hivószavak a Machine Learning, Neural Engine fordulatok eredményeként a Portrait Mode és a bokeh lettek. Azaz egy képfeldolgozó algoritmus elhomályosítja az elő- vagy hátteret, mint ha valami rendes optika lenne a szenzor előtt, pedig nem. Korábban a mélység érzékeléséhez két kamera kellett az algoritmusoknak, mostanra kifőzték, hogy ugyanezt eggyel is meg lehet csinálni, ez a szegmentációs maszkon alapuló Modular Depth Estimation. Tanuljuk meg tehát a hét kifejezését a képhomályosításra:

Single plane bokeh

A szükségből erényt kovácsolni nem féltek a kijelző esetében sem, a 4,7″ Retina HD display elhagyta a 3D Touch tapizást és a helyébe a haptikus érzékelő lépett.

Miről nem kellett lemondani? Az iPhone 8-hoz megtévesztően hasonlító SE megtartotta az IP67 víz/por- és ütésállóságot, a 4K (60fps) videofelvétel lehetőségét (na ehhez viszont kellhett a 64GB offline tárhely) és lehetőség van az újabb 18W-os vezeték nélküli gyorstöltésre.

Kiknek lehet ajánlott vétel a korábbi legolcsóbb iPhone 8-nál közel 10%-kal kevesebbe kerülő új modell? Mivel világszerte 500 millió felett áll a 4,7″ méretkategóriájú iPhone-ok száma, feltehetően azoknak, akik nem ragaszkodnak a pingpongütő méretű phabletekhez. Továbbá azoknak is, akik megtartották az iPhone 6s/7/8 készüléküket, amíg elérhetők voltak a szoftver frissítések és nem rohantak a nagyobb teljesítmény reményében megjelenéskor az iPhone 11-re váltásért hosszú sorokban kígyózni.  De ne feledkezzünk el az Android közösség árérzékeny tagjairól sem, nekik hasonló árazású mobilok alternatívájaként is szóba jöhet.

Mától tehát az iPhone SE fekete, fehér és piros színben rendelhető a világ 40 országában, április 24-től pedig személyesen is elérhető a szaküzletek polcain.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: