Megapolisz és az elfelejtett Legnagyobb Segglyuk

Minden bizonnyal Róma volt az első megapolisz Európában.

Megapolisznak azokat a városokat szokás hívni, ahol a lakosság száma meghaladja az egymilliót. Rómáról onnan lehet tudni, hogy jóval millió felett lehetett, hogy tartottak több népszámlálást (a világon elsőként), ugyanis a populista korszakban annyi lóvé volt, hogy elkezdték szétosztogatni. Ahhoz meg tudni kellett, hogy ki a jogosult? 270 és 320 ezer közötti szabad férfit számoltak össze, csak nekik járt a pénz, de asszonyokkal, gyerekekkel és rabszolgákkal egész biztosan többen voltak a milliónál, másfél millió sem elképzelhetlen. A domusokban nem ritkán ötvennél több rabszolga látta el a családokat.

Megapoliszok Róma bukása után nagyjából a 18-19. század határáig nem is léteztek Európában, London lehetett talán az első, de az meg egy sziget és cseppet sem európai. Bagdad lakossága volt még közben millió feletti.

Róma

Jártatok már Rómában? Az ókori romokon kívül nem különb, mint mondjuk Ózd vagy akár Putnok. Csak utóbbi kettőben nincsenek legalább olaszok.

Szemetes városok ezek a mai napig. Rómába például érkezel a Fiumicino reptérről az ottani HÉV járattal, mi fogad? A szemét és a mocsok. Visszafele irányban meg nem lehet a közbülső állomásokon jegyet venni. De így nézel: az összes automata beszart, senki nem beszél értelmes nyelven, magyarul se. Kész katasztrófa, ilyen Luigi-k meg Gino-k értetlenkednek a karjukat tárogatva, ha sokat csinálják szerintem felszállnak. Na nem a HÉV-re. A helyi bakter végül csak felengedett jegy nélkül is, miután átlátta a helyzet komolyságát.

De mi az ördögöt lehetett kezdeni a szeméttel és a mocsokkal? Az ókorban, milliós lakossággal?

A rómaiak rájöttek: vigyük le a föld alá.

Így született meg a Világ Legnagyobb Segglyuka, a Cloaca Maxima. Ez egy csatorna jó mélyen a város alatt, eredetileg a csapadékvíz elvezetésére szolgált, de hamar kitalálták, hogy minden szart bele lehet engedni, úgyhogy bele is engedték.

Kibetonozták elég rendesen, a zsaluzás a mai napig látszik. A rómaiak eléggé értettek ehhez, tényleg semmi baja.

Aztán Róma lakossága a bukta után a fosztogatások, járványok mentén milliósról lecsökkent kb. 30 ezerre. De hát ki is fosztotta ki Rómát? Kábé mindenki. Inkább az a kérdés, hogy ki nem? Nem volt olyan barbár sereg, amelyik ne támadta volna meg, fosztotta volna ki, ilyen trófea elfért a polcon.

El is felejtődött a Segglyuk, de annyira, hogy később ugyanazon a nyomvonalon építettek fölé egy másik csatornát valamikor a 16. században.

Egyszer csak felfedezték, hogy ott van. Annyi történt mindössze, hogy az évszázadok alatt az eső belemosott egy halom földet és hordalékot, kipucolták, azóta is teszi a dolgát, kloákáskodik. A rómaiakról meg hát mit lehet mondani? Hagyományőrző népség, a szemetelés tisztelete megmaradt.

Ha Rómában jártok, viselkedjetek úgy, mint a rómaiak! Okvetlenül dobáljátok szét a szemetet, lehetőleg műanyagot és ha megláttok egy ilyen segglyukat, ne habozzatok abba is bedobni valamit. Azért csinálhatják, mert talán szerencsét hoz?

Az olaszok egyébként elég fantáziadúsak a földrajzi nevekben is. Fiumicino ugyanis egy Rómából a tengerbe vezető nyitott csatorna, nem csak reptér.

Fiume = folyó.

Fiumicino = folyócska.

Azért na.

 

HOLDKOMP