HOLDKOMP

Kis lépés ez az árnyékos oldalon…

LifestyleOlvasnivaló

Miért kakálnak hosszabb ideig a férfiak?

Egyáltalán több időt töltenek az erősebbik nem képviselői a WC-n? Mert a széles körben, tapasztalati alapon elterjedt közvélekedés általánosságban ez.

A The Conversation járt utána ennek a sokakat érdeklő, feszítő kérdésnek egy friss összehasonlító analízisben. Az állítás, ami megszámlálhatatlan Twitter bejegyzés, mém és online megjelenés tárgya, evidenciának tűnhet azok számára, akik tájékozódni kívánnak a tárgyban, így hát kell legyen valami magyarázat is rá.

Rögtön érdemes is kettéválasztani a kérdést, az ücsörgéssel töltött idő és az ürítés folyamata nem feltétlenül ugyanaz, még ha felgyorsult világunk látszólag ezt is indokolná.

Amíg az ürítés elsősorban a bélrendszer anatómiai adottságain múlhat, az ülve töltött idő lehet tudatos tevékenység következménye.

Lássuk tehát a fiziológiai alapok igazolhatják-e a nemek közötti különbözőségeket! A rendelkezésre álló bizonyítékok egyből rácáfolnak az elméletre, ugyanis az igaz, hogy a női bélrendszeren lassabban halad át az emésztendő tartalom, ezért aztán gyakrabban is szenvednek szorulástól – részben például az irritábilis bélszindrómára visszavezethetően, ámde az étrendjük magasabb rosttartalma az ürítési szakaszban máris visszahozza a férfiak látszólagos előnyét. Fontos még megjegyezni, hogy a végső kitolást alapvetően befolyásolja a bélnyálka termelődése a vastagbelekben, de arra nincs bizonyíték, hogy ebben eltérés mutatkozna a nemek között.

Az bizonyára sokaknak nem jelent újdonságot, hogy minden emlős, az egértől az elefántig nagyjából ugyanannyi, mindössze 12 másodpercnyi idő alatt szabadul meg a béltartalmától, tehát ennyi időnek illene igaznak lennie az emberre vonatkozóan is, ha pusztán evolúciós biológiai okai volnának a kakálási folyamat szabadban záruló aktusának.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az embereknél az ülve kakálás átlagosan két percig tart, ugyanaz a művelet guggolva mindössze 51 másodperc, nemek között azonban a kutatók ekkor sem találtak különbséget.

Toilet time

A budin eltöltött idő tehát semmiképp sem egyezik az emberi szervezet élelemfeldolgozó folyamatai által indokolttal, a klotyóidőnk, amit az üldögélésre allokálunk ennél lényegesen hosszabb.

Akkor mégis mi az ördögöt csinál annyi mindenki a fülke magányában? Nos, a válasz egyszerűbb, mintsem azt gondolnánk: a többség leginkább olvas. Izraeli tudósok 500 fős mintán felvett kutatása alapján a férfiak közel kétharmada (64%), a nők valamivel kevesebb, mint fele (41%) valamilyen írásos tartalommal üti agyon az idejét üldögélés közben. És bár ez az elemzés közel tízéves, a tartalomfogyasztási szokásaink megváltozása azt mondatja, hogy mostanára legfeljebb annyi változhatott, hogy már nem papír alapon, hanem valamilyen elektronikus eszközön jutunk hozzá a napi betevő írásokhoz.

Egy közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy az emberek 56%-a relaxál, sőt 39% az egyedül eltölthető idő előnyeit domborította ki. Egy másik online felmérés pedig arról a titokról lebbentette le a fátylat, hogy minden hatodik megkérdezett a béke és csend miatt időzik hosszabban a nyugalom aprócska szentélyében. Ezek azonban nem tudományos értékű tények.

Vannak olyan esetek, amikor a hosszan tartó székelés egészségügyi problémákra vezethető vissza. Ilyenek a krónikus bélrendszeri elváltozások, közismerten székrekedés, amikor a béltartalom ürítése nehézségekkel, nem ritkán fájdalommal jár. Elsősorban középkorú nőknél figyelhető meg, de az aranyér megjelenése az életmód és étrend függvényében másoknál is bármikor előfordulhat, az azzal járó kényelmetlenségekkel és elhúzódó, fájdalmas ürítéssel.

Egy török tanulmány egyenesen azt állította, hogy az öt percen túli székelés összefüggésben áll a végbélnyílás berepedéseivel és az aranyérrel, de olasz kutatók is arra jutottak, hogy az aranyér súlyosbodásával nőni fog a műveletre fordított idő.

Magyarázat lehet az ülő testtartás önmaga is az elhúzódó kitolásra, ugyanis az alsó hasfalra ható növekvő nyomás rontja a terület vérellátását, a rectum környéki vénákban áramló kevesebb vér a beleket mozgató izmok renyhülését okozhatja.

Egy fürdőszoba forgalmazó korábbi online felmérése azt sugallta, hogy a férfiak jellemzően naponta 14, míg a nők 8 percet piszmognak a mellékhelyiségben, és bár a tudomány embereinek álláspontja sem egységes a témában, középutas megoldásként érdemes lehet hat perc körülre becélozni az egészséges, erőlködésmentes defekáció és kiegészítő elfoglaltságok időlimitjét.

HOLDKOMP