Milyen fényképezőgépet vegyek? – Az ajánlások

Az a símogató érzés, amikor a checkout után véglegesedik a tranzakció és csak a “köszönjük a vásárlást” üzenet világít az ember szemébe, mintegy jelezvén, hogy jól végezte dolgát. Nos igen, lássuk be persze, a lényeg ugye az, hogy eldöntsük, hogy mi legyen. Ha az a cél, hogy a naplementét kivárva táborozni akarsz a sivatagban, neadjisten fénnyel festeni egy állvánnyal, akkor tulajdonképpen elsőre vehetsz bármit, csak nagyon jó legyen az objektívje.

A végén kérdéses, hogy hol fogsz kikötni: a Canon 5DSR jelenleg az egyik legbrutálisabb tájképgyár, az Olympus E-M5 és E-M1 8 fényképből a szenzorja mozgatásával gyúr hasonlóan éles képeket, a Sony A7R II-t se kell félteni, illetve ott van még a Pentax K-1, ami a legújabb tagja a tájképgyárnak. A takeway nem az, hogy ezeket a szörnyeket kell hajtani, hanem gyakorlatilag bármelyik rendszerbe be lehet szállni, sokkal több fog múlni az elején az időzítésen és a jó kompozíción.

Ne ringassuk magunkat olyan illúziókba, hogy a kezdeti felszerelésből sokat fogunk újrahasználni később. Gyakorlatilag a teljes szettet le fogjuk cserélni háromszor, mire megállapodunk valaminél, amit szeretnénk hosszútávon, ősz öreg korunkig csinálni. Még az is lehet, hogy ez a nap el sem jön.

Canon és Nikon

Egy mac és egy pc.

A Canikon DSLR rendszere kezdőbarát használtcikk áraival mindenképp a sóherek kedvence. Ár-érték arányban verhetetlen, hogy mi mindent össze lehet kukázni. Másodikként jó nagy ugrással a Fuji objektívjei jönnek, amik már egymás nyakában lihegnek a Sonyval, de még mindig az előbbi olcsóbb egy picivel. A Sony gyakorlatilag a világvége, ha jó objektívekről van szó. Értelmezhetetlenül drága mindenük, de legalább nem rossz minőségűek. A sor végén az Olympus és a Panasonic van: ár-érték arányban messze a legtúlárazottabb, mert a miniatürizálás érdekében elképesztő energiákat mozgatnak meg, ráadásul a piaci részesedésük is a legalacsonyabb.

Ha szeretnénk univerzális eszközt venni, amihez a szó legszorosabb értelmében minden hozzáférhető, a filléres kioldótól elkezdve a rádiós vakukig gyakorlatilag bármi, akkor nincs kérdés: Canon vagy Nikon és APS-C, hiszen még egy csomó pénzt el akarunk verni kütyükre. Sok az utángyártott eszköz, rég lejárt licenszű szabadalom, amiket már kínaiak utángyártanak: egyszóval mindenből lehet mindent kapni és nagyon olcsón a többiekhez képest. Régi, a filmes korszakból ittragadt lencséket használhatunk bármelyik nagyágyúnál, amiket a vaterán utánnyúlva bármikor bővíthetünk valamin, vagy csak kipróbálhatunk valami technikát.

Nem tudnék tiszta szívvel jobb legorendszert ajánlani a két nagy veteránnál. Ha szeretnénk például vadakat terelő juhásznak állni és a Városligetben akarunk mókusokat macerálni, akkor valami APS-C rendszerre van szükségünk. Én azonnal a Canont vagy a Nikont javasolnám, mert a 7D és a D500 a világ két legkirályabb kamerája, ha állatok fotózásáról van szó. Egyesek befogják a Sony A6000/6300/65000-at is, sikerekkel, de mivel szegényes a teleobjektív kínálatuk jelenleg és a meglévők is elképzelhetetlenül drágák, ráadásul használtan nem fellelhetők, kezdőként egyáltalán nem javaslom.

Olympus és Panasonic

Olympus és Pana.

Ha szeretnénk valami könnyűt, ami utazáshoz is jó lenne, akkor érdemes elgondolkozni a Micro 4/3 gépeken. Nem fogják ugyanazt hozni, mint a DSLR-ek sok tekintetben, viszont kisebbek. A beépített képstabilizátor az Olympus esetében segít megspórolni az állványt, ami jó. Vakut meg minden egyéb bigyót viszont csak tákolva tudunk megoldani, ráadásul méretben sem fognak nagyon passzolni. Ha aktfotós ambícióink vannak, akkor nagyjából felejtsük el.

Ellenben a belépőnek szánt objektívjeik viszonylag hozzáférhetőek és decens minőségűek. Teljesítményben gyakorta elmaradnak a konkurenciától, de még így is magasan felette vannak annak, amit egy bridge géppel össze lehet hozni. Mivel két márkáról és egyetlen bajonettről beszélünk, ezért szépen növekszik a felhasználóbázis, sokan teszik le a voksukat a rendszer mellett, ezért a használtpiac is egyre jobb.

Túrázni, utazni, általános használatra nagyon jó választás lehet.

Sony és Fuji

Bár nem ugyanaz az üveg kell rájuk, mégis tulajdonképpen egy liga.

Ha valami retrós, de mégis feltűnésmentes, Robert Capás baromkodást akarunk fotózás helyett, akkor a Sony és a Fuji kínál nagyon jó rendszereket. Ezekkel lehet stúdiózni is, meg az utcát róni és szerencsétlen csöveseket fotózgatni. Az objektívek aranyárban vannak, de minőségben ott vannak, mint a Canon gépei. A Fuji X rendszerét egyáltalán nem ajánlom, ha szeretnénk később vakukkal bajlódni, mert jelen állapotukban nem alkalmasak nappali fényben a vakuhasználatra, ami sok helyzetben nagyon zavaró lehet. Viszont minden egyébre igen, és példásan jól kezelhető gépek.

Viszont az objektívek nagyon nagyon drágák. Készüljünk fel arra, hogy csak külföldről tudunk majd jórészt használtan vásárolni, ott se sok helyen és nem megbízható forrásból. Új állapotukban meg gyakran elkérik a Canon és Nikon üvegek másfél de akár kétszeresét is árban. A kiegészítők még nem olyan elterjedtek, mint a másik rendszernél, mert mindkét márkának a legutóbbi inkarnációja (Sony E mount illetve Fuji X mount) viszonylag friss versenyző.

Óvakodjunk a Sony régebbi digitális próbálkozásától, az A-mounttól. Állandó vita tárgya, hogy mikor fogják megszüntetni, egy csiga lassúságával folyik az új termékek piacra dobása – általánosságban rettentően nem ajánlott, bármennyire is jó gépek.

Összegzés

És akkor jöjjön pár konkrétum, mert úgyis mindenki azt szeretné:

 VázakOlcsójánosKi vagyok tömveVitorlásom vanRockefeller
Full FrameCanon 5D mk IICanon 6D mk ISony A7Sony A7 R II
APS-CCanon 450DFuji X-E1Sony A6300Fuji X-T2
M43Olympus E-PL5Olympus OMD EM10 Mk IIPanasonic GH4Olympus OMD EM1 MK II

Futottak még opciók: Fujifilm X-T20, Fujifilm X-T10, Canon 100D, 200D, Canon 77D, Olympus E-PL7, Panasonic G85, Sony a6000, Sony a5100.

 LencsékOlcsójánosKi vagyok tömveVitorlásom vanRockefeller
Full FrameKit objektívKit objektív +

70-200mm f4

f2.8 alapzoom +

f2.8 tele +

50mm f1.4 prime

f2.8 alapzoom

f2.8 tele

f2.8 nagylátó +

50mm prime

APS-CKit objektív(ek)Kit objektív +

55-250mm +

35mm f1.8 prime

f2.8 alapzoom +

f2.8 tele +

35mm f1.8 prime

nagylátószögű +

f1.8 zoom 18-35mm +

f1.8 zoom 50-150mm

M43Kit objektív(ek)Superzoom +

20mm prime

vagy

Kit objektívek +

20mm prime

f2.8 alapzoom +

f2.8 tele +

20mm f1.7 prime

f2.8 alapzoom +

f2.8 tele +

f2.8 nagylátó

12-100 f4 superzoom utazáshoz +

25mm f1.2 pro

Ezektől a korábbi részek alapján el lehet térni, de kezdetnek nem érdemes. Aki eleget internetezik az minden nap talál valami új és csillogó kütyüt, amit megszeret és megvásárol. Erősen javaslom mindenkinek az olcsójános attitűdöt objektívek tekintetében első nekifutásra. A pénztárcátok kímélése érdekében csak speciális esetekben (TUDJÁTOK, hogy egy adott prime objektívvel készített képek tetszenek, CSAK természetfotózni akarok, stb.) térjetek el.

Ne vegyek esetleg valami …?

Ne.

15 thoughts on “Milyen fényképezőgépet vegyek? – Az ajánlások

 • August 12, 2017 at 10:24
  Permalink

  Tegnap tettem egy euro lottót, gondoltam tuti meglesz a nagy és majd rámegyek a Rockefellerre. Ühüm, jaja…

 • August 12, 2017 at 11:10
  Permalink

  Szeretném látni a képeidet, vau. ( nem a bélyeggyűjteményedet, a fotóidat )

  • August 12, 2017 at 12:06
   Permalink

   Vau egyébként elment vitorlázni, ez egy időzített poszt volt.

   • August 12, 2017 at 12:17
    Permalink

    Ráérek egész nyáron.

    • August 12, 2017 at 18:18
     Permalink

     mindjárt vége.

 • August 12, 2017 at 12:20
  Permalink

  Ha Robert Capásan akarnék keménykedni az utcán és a pénz nem számítana, vennék egy leica m10-et. Még az objektívsapkát sem venném le fotózáskor és folyton a nyakamban hordanám, ahogy illik. Aztán hangosan beszólnék mindenkinek, aki belesétál a gondosan felépített kompozícióimba.

  • August 12, 2017 at 12:28
   Permalink

   Nyugi, lesz Lajka poszt. Szerintem nem is egy.

 • August 12, 2017 at 17:46
  Permalink

  ha pentaxom van nyomi-e vagyok?

  • August 12, 2017 at 18:11
   Permalink

   Ha akarsz róla mesélni, küldd át nekem mélben és kirakom vendégposztba.

   • August 12, 2017 at 21:17
    Permalink

    hú, azért annyira nem:D de kössz azért

  • August 12, 2017 at 21:31
   Permalink

   Nem, csak annyira lassúak és annyira a marginális, mint mondjuk az A-mount vagy a Samsung, ami miatt eléggé nem jó ötlet egy kezdőt rádumálni.

   Amúgy kiváló kamerák, az új FF a stabival zseniális, kár h egyelőre csak az a három Tamron által gyártott obi van hozzá.

Comments are closed.

%d bloggers like this: