Milyen kést vegyek? – Hagyományos darabok

Az nem egy értelmezhető válasz, hogy semmilyet, mert kés nélkül nemhogy még a kertkapun, de még a kertbe se.

 

Ahogy minden cuccbuzulás esetén, a késeknél is nehéz meghatározni A Tökéletes Darabot, azt a Szent Grált, ami minden problémádat megoldja, és amit bárkinek jó szívvel ajánlanál, mert nem csak a neki szánt feladatot oldja meg, hanem egy csapásra egy tisztább, szárazabb, boldogabb embert is varázsol a tulajdonosából. Itt is illik leszögezni: tökéletes kés nincs, különben nem lennének olyan elvetemült hülyék, mint én, akik gyűjtögetik ezeket a vackokat, és közben azzal győzködik magukat, hogy hát végül is itt egy használati eszközről van szó, úgyhogy nem is hülyeség felhalmozni belőlük néhányat, meg amúgy is, kell egy az erdőbe, kell egy a városba, de nem árt, ha van olyanod is, amin van dugóhúzó, ez meg viccesen nyílik, ez meg jól néz ki… A választék csaknem végtelen, de az évek során, amikor egyes barátaim azzal kerestek meg, hogy mit ajánlanék nekik, csak sikerült megszülnöm valamilyen megoldást a problémára.

Az első kérdés természetesen az, hogy mire akarod használni a késedet. Ha vadászol vagy horgászol, nyilván jól körülhatárolható feladatokra használnád – erre megvannak a szakboltok, az irányadó nagyjából az, hogy kényelmes és biztonságos legyen az eszköz használata, van, aki vadásztőrrel indul útnak, mások simán előkapják a jó öreg svájcit, és megoldják vele, amit meg kell. Induljunk ki abból az esetből, hogy azért van nálad kés, mert bármikor jól jöhet, és ha hirtelen rád tör a szalonnasütés iránti vágy, vagy csak úgy becsomagoltak valamit abba a kurva műanyagba, hogy flex vagy kés nélkül nem tudnál hozzájutni, legyen nálad valami szerszám.

1 – A klasszikus: A svájci bicska

Hogy Victorinox vagy Wenger, majdnem mindegy – van, aki erre esküszik, van, aki arra, mindenesetre már egy szerényebb árú modellnél is hozzáférhető a dugóhúzó, a csavarhúzó, a penge és a konzerv- és sörnyitó, ezzel a felszereltséggel pedig a hétköznapi igények java része fedezhető. Különösen jó vétel lehet a régi német legénységi bicska, ezeket többen is gyártották (Aitor, Victorinox, Wenger), van bennük egy fűrész (aminek a lemezből hajtogatott fedőlapocskája általában már nincs meg), sörnyitó, konzervnyitó, dugóhúzó, ár és egy penge, no meg a markolatpanelen egy Bundeswehr-embléma. Bolhapiacokon olykor még előfordul, bár egyre ritkább – ha találsz egyet, érdemes rá lecsapni. Külön öröm, hogy az olajzöld markolathéjjal valamivel menőbben is néz ki, mint a szokásos piros bicska (könnyebb is elveszíteni).

 

2 – Egy penge mind felett

Bár a multifunkciós McGyver-szerszámoknál is rendesen ki lehet költekezni magunkat, az egyetlen pengével rendelkező daraboknál a határ már tényleg a csillagos ég. Porkohászati acélok, egyedi design, mamutagyar, türkiz – gyakorlatilag nem tudsz olyat mondani, amit ne próbáltak volna még meg a késgyártásban. Vannak olyan darabok, amelyeken mozgalmas vadászjeleneteket faragnak a csontmarkolatba, van persze a damaszkacél, ami irtó jól néz ki, de a drágakövektől kezdve a megkövült dinoszaurusz-szarig (már azt hittem, ebbe nem tudom beleszőni, de mégis) minden előfordulhat egy késen. De maradjunk a realitásoknál: kell egy kés, nem kell semmi más, ott állsz egy irdatlan rúd szalámi előtt, és valamivel MUSZÁJ felszeletelni.

Itt jön a következő választóvonal: tradícionális vagy modern? Az acélokat most hagyjuk, a legtöbb hétköznapi feladatra bőven elég bármi, amit nem bilibádogból gyártanak, de a forma fontos. A klasszikus bicskák a filléres kategóriától megintcsak a csillagos égig vannak beárazva, de a modern vonal is hasonló, bár ott tömeggyártott cuccok között is belefuthatunk százezres tételekbe, a hagyományos vonalon ehhez azért már meg kell erőltetni magunkat. Ma a hagyományosabb választékra vetünk egy pillantást.

3 – A rurális vonal

Kezdjük hát a hagyományos bicskákkal: öregapánk is ezt használta, két kézzel kell kinyitni, a zár nincs túlbonyolítva, ilyet már mindenki látott, senki nem fog szívgörcsöt kapni, ha előszedsz egyet a zsebedből. Markolata leginkább fa, esetleg van rajta bakni is (ez az a réz basz a végén a markolatnak), nincs benne semmi különösebb varázslat, számtalan méretben és formában érkezik, de kicsattintod-szalonnázol-becsattintod, oszt jónapot. Ebből a műfajból jó választás lehet valamelyik magyar bicskamanufaktúra terméke, nekem formában leginkább a fejesgörbe jött be, régi álmom mondjuk egy csiszolt agancs markolatú darab, de a diófa markolatpanel se rossz. Előnye, hogy könnyű kapcsolatba lépni a gyártóval, és a legtöbben (valójában mindenki, akiről hallottam) komolyan veszik ezt az életfogytiglani garancia-dolgot, és lényegesen könnyebb javíttatni az elnyűtt-tönkrement-eltört darabot, mint ha mondjuk Amerikába kéne visszaküldeni a cuccot. A hátránya az ár, ami egyébként nem szemérmetlenül magas, de nem biztos, hogy mindenki hajlandó ennyit rászánni egy bicskára – még akkor sem, ha ez tényleg kitart akár élete végéig is. Olyan extra perverziókat is ki lehet élni, mint egy ATS-34-es acélból készült, díszített rugójú cakli, szóval azért megér egy misét a dolog, de hát nem mindenkit hoznak tűzbe ezek a dolgok.

És persze van a másik véglet: az olcsó használati kés, ami azért úgy-ahogy hagyományos is. Ezek jellemzően a bugylik, illetve a francia douk-douk – tízezrével gyártják őket, nagyon olcsón hozzájuk lehet jutni, de ennek nyilván megvannak a hátrányai is. A műfaj koronázatlan – na jó, koronázott – királya a francia Opinel, de hasonló vonalon mozog az olasz Antonini és a portugál Filmam (vagy MAM) is. Az új-zélandi Svord gyárt még friction folder késeket – ilyenkor egy pengenyúlványt fogsz bele a markolatba, hogy ne csukódjon be, valamint Japánban is készítenek higonokamikat, amelyek hasonló elven működnek, de azok inkább gyűjtőknek és haladóknak valók, mert elég könnyen el tudod vágni velük a kezed. Egyébként jó cuccok, de inkább érdekességnek jók, használatra van náluk praktikusabb is.

Ennek az olcsóbb, de használható kategóriának az abszolút győztese (bicskában) az Opinel. Néhány ezer forintból hozzá lehet jutni egyhez, ha szénacélt veszel, teljesen hagyománykövető vagy – erre viszont muszáj valamennyire odafigyelni, mert rozsdásodik -, biztonságosan kezelhető, szép, a rozsdamentes acéljuk pedig teljesen kiváló. Egyetlen hátrányuk van: a bükk markolat, ami szépen megdagad, ha vízzel érintkezik, és nehéz lesz kinyitni és becsukni a kést, de ezzel együtt lehet élni. A kényelmes markolat és a pengeforma arra csábítja az embert, hogy a konyhában is használja, ezzel sincs semmi baj, de néhány év alatt a zárógyűrű alatt elrohad a fa, és szétesik a kés – pótolni lehet, de a vízzel tényleg vigyázni kell, azt nem szereti.

Hasonló műfajban alkot a maniagói Antonini is – valójában az Old Bear-széria késeit simán Opinelnek is nézheti az ember. Árban sem túl nagy az eltérés, az egyetlen lényegi különbség a felhasznált acél típusa, illetve a zárszerkezetben meglévő különbségek – itt egy retesz zárja a pengét, nem az egész gyűrű forgatható. Előnye lehet a késnek az elegánsabb megjelenés – markolatnak sötétre pácolt diót vagy olajfát használnak, ez elég jól fest a vastag sárgaréz gyűrű mellett. A maniagói gyár azt állítja, hogy minden egyes elkészült darabot kézzel, fenőkövön fennek ki, és mindegyik mellé jár egy papír is, amelyen megtalálható az aktuális darabért felelős munkás monogramja is, szóval ez egy ilyen felvágósabb ajándék is lehet akár azoknak, akik eddig még nem tudták, hogy szeretnének egy kést.

A MAM késekkel nincsen komolyabb tapasztalatom – láttam párat, ennyi. Annak alapján, hogy ők is bükkfát használnak markolatanyagnak, valószínűleg itt is elég érzékeny téma lehet a víz, bár az Opineltől eltérően itt az acél sem tartogat különösebb meglepetéseket. A zárszerkezet is eltér a két előbbi márkától: liner lockkal dolgoznak, vagy legalábbis valami hasonló megoldással, a késeiket viszont még a franciáknál is olcsóbban adják – igazi bugylik, ha elveszíted, így jártál, de körülbelül egy doboz cigi áráért pótolhatod őket. A kidolgozás ehhez mérten tényleg bugyli-szintű: sorják, egyenetlenségek, eltérések előfordulhatnak, de arra, amire kitalálták, tökéletesen alkalmasak.

 

 • Magister Ludi

  Nekem egyetlen késem van csak. Konyhai használatra olyat kerestem, ami kenő és vágókés is egyszerre és nem kell élezni. Na ez a Victorinox lekerekített végű recés paradicsomvágó kése. A szép színes műanyag nyél miatt rögtön megtaláltam a sok szar fekete közt, amiket aztán idővel ki is basztam.
  Annyira jó, hogy a család ezt kapott szülinapra. Mindenki még aznap elvágta vele a kezét. Imádom!

  • vau

   Nekem a hegyes végű paradicsomkés tetszik, mondjuk én imádok deszkán kajálni, ahhoz meg kötelező valami handzsár.

   • Magister Ludi

    hegyes végű?? az nem lehet paradicsomkés
    otthon mindig deszkán kajáltam, de a deszkák, amiket vettem saját háztartásba, egyszerűen szarok, megvetemednek. De ahhoz tényleg kell egy fasza kis böködős kés.

  • Bernard Black

   a konyhában én általában egy icel séfkést használok, oszt jóvan. ha jól kifened, mindent visz, nagy ritkán előveszem a vic kiskést is, de az tényleg csak pepecs munkára jó, amúgy meg van két opinel zöldságre ás effélékre

   • Magister Ludi

    na, de a kenyeret mivel kened? és mivel kapirgálod ki a lesült kacsa zsírját a tepsiből?

    egyébként pont a kifenéssel van a bajom. Én nem tudom normálisan megcsinálni célszerszámok és technika hiányában (jó, van valami kövem, de sose tudtam rendesen megélezni), a késélezős bácsi meg kihalt.

    • Bernard Black

     én se vagyok nagyon penge a fenésben, de acéllal azért rendbe tudom tenni annyira, amennyire kell. a pecsenyezsírra és társaira pont egy opinel van a konyhában 🙂 sajnos az én élezős bácsim is kihalt, ilyen mr minites helyekre meg nem merem bízni a kést. anno a késportálon volt Hegyespenge, ő tartott élezőszemináriumokat, el kellett volna látogatnom egyre 🙂 kövem nekem is van, változó sikerrel használom, de mondjuk a nagy konyhakést egyszer próbáltam kifenni rajta, még mindig megvan a heg, pedig nem ma volt

     • Magister Ludi

      Látom, egy cipőben járunk :), az opinelt kivéve.

   • tanítvány

    A konyhában maradok a Tojironál. Abból az olcsó is jó. Legalábbis nekem.

 • vau

  Nekem egy viktorinoxom van, meg egy macsetém. Előbbinek az elvesztését egy konkrét sorscsapásnak élném meg, nagyon ragaszkodom hozzá. Valamiért sose akartam még ötöt, de meg tudom érteni, hiszen mindegyik más valamire jó!!!!!

  • Bernard Black

   a tengerészgyalogos késem nélkül nem tudnék tengerészgyalogosokat ölni.

   • vau

    evidencia.

 • Dzsentri

  Nekem van pár Muela pengém.
  (Valamiért elkezdtem gyűjteni őket (magam se értem miért), aztán lejöttem a cuccról)

  • Bernard Black

   az első komolyabb késem egy muela bowie volt, még mindig gyönyörű. 🙂

   • Dzsentri

    Nem nézegetem az alábbi oldalt, mert megint felerősödne a “birtokolni akarom” érzés.

    http://www.aceros-de-hispania.com/gb/infer.asp?trabajo=buscar&pa=todo&vista=cuadricula&numero=100&buscar=Muela&enviar_buscar=Search

    • Bernard Black

     van egy sima bowie – kicsi – meg egy csicsásabb cucc, egy nagy vadásztőr. kb tíz éve használom tábori cuccokra meg gombászásra. hiába díszes, működik, és nem hiszem, hogy bárki emiatt lenne képtelen túlélni bármit is

     • Dzsentri

      Nekem elég sok van. Főleg a rózsafa markolatú cuccok tetszenek (tetszettek).
      Bowie, mouse, grizzly, bárd stb. Párszor használtam is őket, de valamelyik teljesen “érintetlen”.

     • Bernard Black

      én mindkét muelámat abuzáltam, bírták a hétköznapi csapkodást. meg hát szépek, na

     • Dzsentri

      Szfváron minden évben tartanak tűzzel-vassal fesztivált. Ott vettem évekkel ezelőtt az egyik legszebb késemet. Egy kézzel készített remekmű. Persze a fesztivál azóta elkurvult, és csillagászati összegeket kérnek egy jobb darabért.

 • LKK

  A konyhában pontgyűjtős Zwilling-készlet van, horgászathoz és szalonnázáshoz Zepter bicska. Gondolom, ízléstelen középszer, de nekem faszán bejön mind.

 • vita

  Van egy böker magnumom (szar) meg egy karabíner késem (jó).
  Olcsó > drága.

  • Bernard Black

   a böker nem mindig szar, de gyakran az. én most egy case-be futottam bele: nem lehet kinyitni. helyzetfóggő, mikor mit dob a gép

   • vita

    Nálam a zár hibás, nem marad meg, össze-vissza csuklik. Pénzkidobás volt, még ha csak 6 rugó is…

    • Bernard Black

     reklamálj. a casenél is ezen tűnődöm, de előtte meg fogom tornáztatni. mondjuk nekem eddig igazán megbízhatóan a victorinocok, a spydercok meg a cold steelek működtek.

     • vita

      Vissza már nem viszem vagy két éve vettem, blokk sincs meg, és jól elvagyok a karabíneressel.Medvét nem kell vele ölni, de amire használom, arra több mint tökéletes.

     • Bernard Black

      minimális kotyogás a pengében = halál.

      csak a higonokaminál fogadtam el, ott se szívesen

  • vau

   Nekem volt egy kabarom, de ellopták a faszba. Jobban meggondolva most is van, de a kicsi és azt utálom, sose használom.

   • vita

    Akiskésit neki!

 • vita

  Kyocera kerámiakésről ha valakinek van tapasztalata, igazán megoszthatná.

  • LKK

   Nekem nincs. De gyűlölöm a porcelánkéseket.

   • vita

    Miért?

    • LKK

     Mert ormótlanul vastagnak érzem a pengét. Nem siklik olyan szépen, mint egy jól fent acél. De lehet, hogy csak bedumálom magamnak.

     • vita

      Kyocerát próbáltál, vagy valami kínait?

     • LKK

      Szerintem ilyen márkátlan szarokat próbáltam.

     • vita

      Lehet az a baj. Aztán az is lehet, hogy a kyocera se olyan jó, mint amilyennek beállítják. Mindenesetre meggyőzőek amiket eddig láttam meg olvastam róla.

     • LKK

      Használtál már jó porcelánkést?

     • vita

      Még egyet se próbáltam, tescosra meg nyilván nem adok ki pénzt.

     • LKK

      Én használtam párat, de márkát nem tudok, nem is néztem utána. Éles volt meg ergonomikus nyelű, de valahogy vastagnak tűnt a penge, keményebb dolgok, pl krumpli vágása közben feszült, nem siklott, nem volt élmény.

     • tanítvány

      Szerintem bedumálod, de nekem sem kellene.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Fun-fact: a Kyocera kerámiakéseket azért kellett elrontani, mert 9/11 után rájöttek hogy alkalmasak repcsi eltérítésre.

   • vita

    Ja vágom, kell hozzá kevéske fémet keverni, hoy a detektorok ki tudjàk mutatni.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Amikor még ilyen nagyon kölykök voltunk, nem is tudom, 8 Ft volt az ABC-ben egy sima nyitható kiskés. A rágók mellett volt a pénztárnál.
  Volt amúgy egy Tramontina Bowie-forma tőröm, úgy éreztem magam mint Old Shatterhand. Elképesztően tré volt, ilyen műanyag nyél, el is tört, akármi, de volt a végén egy fémsúly, attól azért eléggé elegánsan érezhetted magad.
  Könnyűfém volt az is.

 • Belga 🍺

  A svájci bicska a legjobb

 • Here Potter

  Van jó pár, de amit legjobban szeretek használni az egy kézműves kés, amit egy szerszámkészítő öregtől kaptam gyerekkoromban apám haverjától. 31 éve használom erdőn-mezőn-kertben-konyhában. Valami elképesztő hibrid dolog a fémnyelével, műanyag szarvas agancs utánzatával, vörösréz csúszásgátlójával. De a penge, az valami állat. https://uploads.disquscdn.com/images/72b25e40880b6dd41ad1b4eeaa9a428bbbbd2fe9e0080a700eb089f5bd3a0e94.jpg

  • Bernard Black

   ezek tök jók tudnak lenni, a műagancs nyelű Mikovok olyan nosztalgiahullámot indítanak el egyesekben, hogy ész nélkül dobálják el a százezer forintos szuperacélból készült lézerszikét, hogy végigtapizzák a gyerekkor kését 😀
   nekem ilyen egy keletnémet kisbicska, már agyon van fenve, acél az egész, egyszer megpróbálok beszerezni belőle egy kevésbé leharcolt példányt tutujgatni (asszem GML volt a gyártó, imádtam)

 • Kasszás Erzsi

  HAJRÁ FIDESZ, VIGYÁZZ SOROS!

 • kutya

  Köszönöm a T. Szerkesztőségek, érdekes volt.

 • tanítvány

  Azt hittem késről lesz szó, de látom, csak egy alfajáról, a bicskáról. Persze elég nagy falat lenne a teljes palettát tárgyalni. Valóban jó dolog a bicska. Nekem is van több darab, a felemlegetett svájciból egyenesen kettő. De van speciális outdoor darabom is, főzési mániámhoz kapcsolódva, egy Magnum outdoor cuisine III. Amivel persze mindig meg lehet fogni, az a tanto hegy.
  És köszi a cikket 🙂

 • Brenduska

  Anyámnak mondtam, hogy veszek neki a sparban pontokért késeket…
  azt mondta, nem kell B-kém, apád azt mondta 2 évvel ezelőtt, hogy megélezi

 • HangedMan® 😠💬〰️💩!
%d bloggers like this: