Mintanyulak

Egy új kutatás arra jutott, hogy a modern ember többszörös fajközi közösülés útján jött létre.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy az eurázsiai Homo rasszok kb. harmincezer évig megosztották az életterüket a neandervölgyiekkel, ennek következtében kereszteződött a két faj. A humán genom (Afrikán kívül) nagyjából 2% neander eredetű.

Korábban azt feltételezték, hogy talán egyszeri alkalom lehetett, de nem. A legújabb módszerekkel azt sikerült kimutatni, hogy mindenki dugott mindenkivel, Ázsia népei körében a mai napig 10-20%-ban felülreprezentált a neanderek DNS bázisa Eurázsia többi lakójához képest, ami arra utalhat, hogy jócskán egymásra találtak.

A modern tudomány úgy tartja, hogy kb. kétszázezer éves lehet a Homo Sapiens, szépen vissza is vezették az afrikai ősanya Éváig az X kromoszómát mitokondriális DNS alapján és mindenki örvendezett, hogy megvan a titok nyitja, anya a biztos.

Nemrégiben felmerült, hogy baj van az elmélettel, mert az Y kromoszómát is lehet nyomozni, az meg 338 ezer éves a modern emberben. Az ős Ádám ősibb mint az ős Éva és ráadásul nem is ugyanott és ugyanakkor éltek.

Egyre nagyobb a baj, nem elég, hogy mindannyian afrikaiak volnánk, ráadásul Ázsia felől népesítettük be az ismert világot, de mint kiderülni látszik, az interbríding, azaz fajközi közösülés nem állt meg a neandereknél.

A Homo faj – lettlégyen bármelyik az erectus után – ha tehette megdugott mindent ami mozgott, a Popular Science cikke szerint a hétfőn a Nature Ecology & Evolution hasábjain megjelent tanulmányból az következik, hogy nem csak neandereket cserkészhettek be őseink, más Homo fajoknak sem álltak ellen ha egy kis fajközi együtt hálás lehetősége felmerült, de a neanderekkel is huncutkodtak többször és elég rendesen.

The history of human-Neanderthal interactions is complex… It wasn’t just one time that humans and Neanderthals ran into each other and interbred. They overlapped for tens of thousands of years, and multiple interactions occurred.

Pont mint a nyulak.

via PopSci

HOLDKOMP