Mire jók az újévi fogadalmak?

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: leginkább arra, hogy feladjuk őket.

Egy 2019-es online felmérés szerint a 800 millió felhasználói edzés aktivitást regisztráló Strava hálózat tagjai január 19-én tartják a Quitters Day-t, ez az a nap, amikor leginkább hajlamosak feladni az újévi fogadalmaikat, de a többieknek sincs különösebb oka az aggodalomra, egy másik kutatás szerint február második hetére a fogadkozók 80%-a feladja és az élete visszatér a normál kerékvágásba.

Mik is a főbb célok, mit fogadnak meg a legtöbben? Az első helyen – Amerikában talán nem meglepő módon – a több mozgás áll, a második a több pénz megtakarítása, a dobogó harmadik fokára az egészségesebb étkezés került és a negyedik a fogyás.

Ha ennyire egyszerű és jól körülírható célok sem teljesülnek, akkor mégis mi lehet az az ok, ami miatt annyian felsülnek? A megkérdezettek 40%-a egyszerűen nem tud időt szakítani a fogadalmainak teljesítésére, nem fér bele az életmódjába a szokásainak gyökeres megváltoztatása. Ez pedig arra vezethető vissza, hogy sokan képtelenek a célkitűzéseiket megvalósítható mérföldkövekhez, részeredményekhez kötni, ha valaki le akar dobni 10-15 kilót, az első néhány hét kudarcai után egyszerűen abbahagyja az önsanyargatást. A rossz, önbecsapásra építő tervek tehát nem működnek.

Ugyancsak szerepet játszhat a kudarcban ha valaki túl sokat akar, nem csak egy, hanem egyszerre több célkitűzését sem tudja megvalósítani, mert egyszerűen belefárad a túlvállalásainak özönébe.

Ezért az a javaslat, hogy érdemes kisebb lépésekben haladni, a döntéseink eredményéről jegyzeteket, naplót vezetni, azért, hogy a fejlődés útja visszakövethető legyen, képesek legyünk felismerni, hol hibáztunk és annak mi lett a következménye, mert így reálisabb célokat tűzhetünk ki legközelebb.

Ugyancsak hasznos lehet, ha a közvetlen környezetünket, hozzátartozóinkat, barátainkat is bevonjuk a fogadalmainkban, mert akkor már nem csak magunknak, hanem nekik is elszámolással tartozunk, egyúttal megúszhatjuk a felesleges hárítási önvédelmi mechanizmusokat, nem kell egyenként visszautasítanunk egy szelet csokit, egy kibontott bornál nem kell szabadkoznunk, hogy miért nem iszunk együtt a társasággal, nem kell kimennünk cigiszünetet tartani a munkahelyen, hogy értesüljünk a legfrissebb pletykákról.

Sok sikert és kitartást kívánunk tehát a január 19-ig hátra lévő néhány napra, az egészségesebb élet sarokkövének tartott dohányzásról való leszokáshoz pedig szóljon Princess Chelsea örökbecsű cigaretta duettje, hogy ne valljunk szégyent a kognitív disszonancia redukció kifogáslistánk összeállítása során.

Akik ezek után mégis kedvet éreznek a fogadkozásra, követhetik a példámat: 2021-re azt fogadtam meg, hogy inkább nem fogadok meg semmit, élem tovább az életem, jól van az úgy, ahogy eddig.

És kijelenthetem, hogy a kitűzött céljaimmal máris remekül állok.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!